Какво ни казват политиците с имената на партиите си?

"Хората реагират остро, партиите са повод за социална ирония"
27 юли 2021 11:15, Ния Христова
64
Политическите партии у нас доказаха, че обичат да експериментират с имената си. Някои от тях така и не успяха да изберат най-правилните наименования и продължават да търсят нови. Как българите тълкуват абревиатурите на политическите партии?
 
"Голяма част от тези абревиатури показват една непремисленост и политическите партии разбират това едва, когато станат повод за обществен присмех. А абревиатурите като вид езикови съкращения - са много важен елемент. Важно е, когато една политическа партия избира своето наименование - да премисли това как ще изглежда като съкращение", каза доц. Владислав Миланов от Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него това у нас винаги става със закъснение и се постига комичен ефект.
 
"Хората реагират остро, самите партии са повод за социална ирония, най-вече в социалните мрежи. Видяхме, че е проблем дори как ще бъде преведено едно наименование в публичното пространство. Видяхме, че създава грижа, когато трябва да бъде разтълкувано пред европейските институции. Името на партията е като името на човека. То трябва не само да носи послания, но и да бъде много премислено, много точно и адекватно", допълни доц. Миланов.
 
И подчерта, че партиите трябва да са наясно с посланията, които искат да изпратят към хората.
 
"Едно наименование на политическата сила да съдържа онова, което е най-характерно за партията и което носи идеологията на партията. Да си дават ясно сметка, че провокациите не достигат до хората, така както самите политици очакват и че този маниер да бъдат интересни - не може да бъде приеман еднозначно в обществото", сподели той.
 
Доц. Владислав Миланов смята, че освен имената на партиите има много други проблеми, които политическите сили трябва да решат.
 
"Речевата агресия, на която ставаме непрекъснато свидетели, клишетата, зад които евтино и уютно се крият българските политики. Онзи политически жаргон, който създадоха и не достига до хората - той е големият проблем. Послания, които са или прекалено абстрактни, или прекалено специализирани. Разговорната небрежност много лесно навлезе в речта на политиците и това я направи невинаги уместна", категоричен е доцентът.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ний идем бодри калпазани със нож и вилица в ръка!!!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой е този бидон и защо е на телевизора?
50
0
 
1
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
Учредявам партия - "Да на канабиса". Записвам желаещи да се присъединят.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко сте трoлове на мутрите.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Христо Иванов казва - ние сме *** на Прокопиев !
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Мая казва - Ние сме мутрите на Божков !
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, доцент Джаба, така е!
45
0
 
4
 
! Отговори
мечтата на Мая преди 2 години
след почивка изправи се надупи се пак ние се връщаме герб.
44
2
 
0
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Навремето другаря Тодор Живков беше Генерален Секретар на ЦК на БКП и Председател на Държавния Съвет, преди С_танко/вете Тодоров да заеме въпросната позиция. ДНЕС ще е хеттрик на БСП да направи същото, или: Зеленочорапов - пРезидент на Рэспублика България и Прайм Министър на същата. Хем ще е гот, хем ще е шоу, хем ще се докаже, че нищо старо не е забравено и нищо ново - научено. Напред България !
43
1
 
4
 
! Отговори
Надупь сье ниье го… преди 2 години
А бе, кой в момента управлява БГ? Къде се случва политическия инженеринг? Я си представям някъв дърт генерал на плажа гледа папки с идеи и имена и вика тава не тава не а ето изпръцни се чутри дрън!
42
0
 
0
 
! Отговори
Колега (колежке) преди 2 години
До Анонимен 47 ---- Виж кой стои зад този URL и ще разбереш кой лъже и маже.
41
1
 
1
 
! Отговори
гост преди 2 години
Що ни занимавае с глупости дето са ги мислилш селски тарикате
40
0
 
4
 
! Отговори
Мюмюн преди 2 години
Че са з. Адници, кво...
39
1
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Както вече казах, отново сте прекарани, но този път МНОГО яко. Тренирайте йога, за да редуцирате храната, да не чувствате студ и да имате пари за по едно кааве сабахлян. Останалото е алюзии, илюзии и вяра в светлото бъдеще. Групировките се прегрупираха, а вие сте от страната на канарчетата. Скоро ще разберете за какво ви хортувам чоджум.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надупи се БГ ние идваме
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави, понеже си призна, че е неук, "уцелва" винаги от втория път. Първо с името "Няма",пък го прекръсти на "Има такъв народ". След това предложи кабинет и веднага го оттегли. Субсидии, после, само 1 лв. 240 депутати щели да станат 120, но останаха 240 Мажоритарен вот, пък не му било времето и никога няма да дойде. Няма да се коалира и иска подкрепа от БСП,ДПС, ГЕРБ, но се събра задкулисно с БСП и ДПС.Никой, не можел, да им забрани, да ги подкрепят?! След толкова нагли лъжи, има ли ощеглупаци?
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отровтите на Мая, счупихатъпомера. ***,ха,ха,ха!
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казват ни, че хубавите имена са заети и се налага да импровизират.
34
0
 
10
 
! Отговори
о преди 2 години
Какво да му мислим - ***, *** итн...
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз само ще задам въпрос: Кога гласувалите за тези менте-партийки ще разбера, че са направили огромна, ама много огромна грешка?