Над 80 млн. литра вино залежават в избите

Продукцията основно се изкупува от ресторанти и хотели, които бяха затворени за месеци
27 юли 2021 23:40, Красимир Ангелов
28

Над 80 милиона литра вино от миналогодишната реколта залежава в избите. Ако не се реализират продажбите, има опасност от големи загуби за бранша.

Румен Илиев е управител във винарска изба, която произвежда над 120 000 бутилки вино годишно. Заради пандемията регистрират спад в продажбите с до 50%.

"Все пак виното е стока, която е скъпа, тя не е от първа необходимост и в този ред на мисли тя не е нещо, което е от първо значение за купувача. И оттам тръгват вече проблемите при нас с продажбите, със съхранението на вино, със средствата, които успяваме да реализираме", каза той.

Пандемията донася загуби за бизнеса, защото продукцията основно се изкупува от ресторанти и хотели, които бяха затворени месеци наред. Специалистите от бранша предлагат улеснения в действащите мерки за винопроизводителите.

"Кризисното съхранение на вино – миналата година заявленията се подаваха при нас и се издаваше удостоверение, с което винопроизводителите кандидатстваха във фонд "Земеделие". Тази година се подава директно във фонд „Земеделие“ – София и проверки от наша страна не се извършват", посочи началникът на Агенцията по лозата и виното в Русе - Веско Симеонов.

Във връзка с трудното реализиране на продажбите, както и за да се избегне залежаването на продукция, производителите от лозаро-винарския сектор имат възможност да "събират на зелено".

"Събирането на зелено“ е мярка, с която се цели да се намали гроздето, което се изнася на пазара. При нея се финансират в основни линии разходите на производителите по отглеждането му", допълни той.

До този момент само 35 производители от страната са се възползвали от държавната подкрепа за изкупуване на продукцията на зелено, а за щастие само 3 предприятия са обявили, че тази година няма да приемат грозде за преработка.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
9
 
! Отговори
Моля преди 1 месец
До Анонимен 24: Не става да го свариш на ракия, това което залежава не е вино, а химически съставки, които смесени с вода имат вкус на вино. И за оцет не става.
25
1
 
7
 
! Отговори
Моля преди 1 месец
И аз имам залежало вино. В мазето имам от няколко реколти. Не е много, но като вкуся - става по-хубаво. Но до 4-5 годишн. По-старото много кафенее иначе и то е добро.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това не е вино а химична разработка за простолюдието
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да го сваряват на ракия докато не се е вкиснало.
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искат продажби, а вдигнаха цените с 20-30 процента.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За един приятел питам: от колко милиарда тона грозде се произвеждат 80 милиона литра вино?
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До така е: Виното. Не субстанцията, която се съдържа в повечето бутилки,фособено пластмасови, както и в три/пет литровите сакчета в картонени кутии.
19
1
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Другият проблем заради, който не сме на европейският пазар, не говоря за турските магазинчета е манталитета ни, все много знаем и разбираме и все да изхитрим другите и накрая мумук.Просто е, има международни правила, следваш ги, следваш процедурите на големите вериги и няма да смогнеш да доставяш храна.
18
0
 
19
 
! Отговори
ss преди 1 месец
ами да го преварят на ракия ! Упс от вода ракия не става !
17
1
 
14
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
Виното става по хубаво като залежава.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо, значи ще става по-хубаво, ако е правено от грозде и цената му ще расте. Ако не, винаги може да се използва за разредител на оцетната киселина, дето ни я пробутват със снимки на плодове на опаковката.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
aha, fargat go v ekarissaja...da ne sa otrovi nekoi egipetski leshoiad...
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЪЪЪ.... как точно залежава виното? То не отлежава ли и става по-качествено и съответно по-скъпо?
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбрах, вино ли е или химия от прахче и вода. Домашното не залежава, бързо се лее.
12
0
 
16
 
! Отговори
Ама преди 1 месец
Га ядоха кИфтетата нИ рИваха. Айде къш, къш и да не съм ви чул.
11
0
 
19
 
! Отговори
Тц, тц, тц... преди 1 месец
Залежавало вино... Живи да ги оплачеш сЮрмасите... Хаааааа, тъй зер...
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не иска да се занимава с ч0векоппдпбни рушветчии, няма бизнес в България които да не плаща рушвети , вчерашни излюпени приватизатори станали бизнесмени ми нема как да ми продадат нещо качествено в държавата на рушветите няма как да има контрол! затова цял свят заобикаля това проклето място , племе долни връзкари рушветчии ще искат да ми продават стока която да консумирам извинете но яжте си лаяната само господа българи с мания за величие
9
0
 
15
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Не е проблема, че нямало пазар. Пазара е огромен, но все разчитате на някой да ви уреди. Сега има интернет, английски и всичко сами можете да постигнете с упоритост.Което писах по долу е само една насока.Жалко ми е, че няма българско кисело мляко в големите вериги на запад и Бонголандия. И сега всички знаят фета чийз, а то наши сирене изкупено от мандрите около София от гърци, праз гръцки етикет и Байрям. Нашите известни само в Бг))))
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За винен оцет
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напротив в нормалните държави продажбите на алкохол растат но хората плащат помощи а в републиката на наглите мутренски българи чакат само някой от чужбина да им дойде и да го оскубят като оскотяли зверове вързани на синджир от великата тиква и великия дерибеевски на които ръкопляскат по команда и подаряват парите които европейския съюз им дава за милиардерите нагли миризливи българи