Ресторантьори и хотелиери скочиха срещу антикризисните мерки

Недопустимо било подкрепата да отива в бизнеси, които не са сред най-пострадалите
27 юли 2021 21:50, Красимир Ангелов
39

Хотели и ресторанти са против антикризисните мерки на правителството. Според бранша е недопустимо подкрепата да отива в бизнеси, които не са сред най-пострадалите от кризата. Според тях от мерките ще се възползват основно представителите на промишлените предприятия

Велимир Андонов има автосервиз. Работата му вече се възстановява, но не така е било по времето на пандемията.

"Ние не затворихме, но имахме драстичен спад в работата. Може би 1/3 остана като заетост от това, което по принцип беше. В един момент, защото имаме кредити, започваме да не издържаме на това положение и в този период биха добре дошли тези средства", сподели той.

Отпускат се малко над 106 млн. лв. за пострадалите бизнеси. Кандидатите за помощта вече са ясни - 60% от парите ще отидат в промишлените предприятия, 20% в сектора за търговия и ремонт на автомобили и едва 20% при ресторантьорите.

"Това е най-безумното решение, което е взимано до този момент, защото изключително много бизнеси, които не са били пряко засегнати, се оказва, че покриват т.нар. норми и изисквания по програмите, и те могат да кандидатстват, въпреки че не са имали такива спадове в продажбите", каза управителят на хотел Мая Русанова.

Според схемата, одобрена от икономическото министерство, всички компании получават по 50 000 лв., независимо дали са малки или големи, без значение от реализирания годишен оборот, платени данъци и осигуровки или реализиран спад, което според ресторантьорите е несправедливо.

"Когато Ви се развали колата или моторът, дали има локдаун или не, вие отивате да си оправите колата. Не казваме, че те не трябва да бъдат подпомогнати, просто считаме, че сектор "Туризъм" е най-пострадал в световен мащаб", коментира председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

От БХРА апелират за преразглеждане на мерките. Ако това се случи, ще последва забавяне по изплащане на средствата за всички браншове.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от тея ресторантьори, една стотинка не заслужават. Едни милиони отидоха да им подхранваме бизнесчето, а много хора останаха без работа и никой не се поинтересува за тях. Наглост докрай!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ли има 200 болни ясна пандемията да тегли другия бизнес
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рушветчиите мутри хотелиери след като са толкова пострадали защо продължават да дават рушвети и да строят лаяняните си български чудовища по морето може ли да обяснят, а и защо не плащат данъци и чакат приятеля им Тиква да им дава пари за да си изсветляват нелегалните бизнеси?
22
1
 
18
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Ресторантьорите са пръдльовци без лиценз за човещина. Пръдловци, които ги мързи да бачкат както е редно да се бачка.
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алибегов десния т.шак на Бойко Методиев плаче като вдовица
20
0
 
22
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Ай стига лъгахте. Курортите пращят по шевовете и пак държавата да ви спасява.
19
2
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула даде 15 милиарда на Тиквата за ковид. Къдя са парите... по 3000 евро на калпак
18
3
 
5
 
! Отговори
тошко африкански преди 2 години
слави къде е защо се крие? къде му е програмата за бизнеса? за това ли гласуваха хората???
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те добре се надига , заведенията са фул от сутрин до вечер, и то всеки ден с ДДС 9 %
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам да се раздават помощите на базата на платени данъци за предходен период. Както половината ресторанти са в сивия сектор ще издишат като спукан пояс на румънски турист
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 2 дни го слушам тоя Ричард Незнамкойси в един сутрешен блок, как обвинява сегашното правителство, че не се справяло с ваксинацията. Ако сега, видиш ли имало 50-60% ваксинирани, нямало да има проблеми и затварания на заведения. Сега разбрах, че тоя мишок, са го сложили говорител за да агитира за ваксинация. Мангъров му бил виновен, разумните хора, които не искат да си инжектират експериментален препарат, и те виновни! Хич не ми е жал за тия, които мислят като този!
14
0
 
16
 
! Отговори
Дядо от село преди 2 години
И аз искам да работя 3 месеца годишно, и да харча цяла година ,карайки скъпи коли ..., ама НЯМА
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15: Много грешиш драги мой. Работя в производствено предприятие. Предполагам си чувал за сива икономика и пари в плик? Шмекерите са навсякъде. И все пак на фона на лекарското обогатяване по време на фалшива пандемия, тези кръчмарските са жълти стотинки.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помощите,драги ресторантьори и хотилиери,отиват главно в предприятията,защото те са най-честни спрямо държавата !!! Не може да отчиташ 50лв месечна печалба преди пандемията,а след това да искаш 5хиляди ! Нали така ?! Въз основа на какво да ти помогнат ? ОК,съкрати работниците,нека отидат на борсата,а после си ги върни-държавата ще им плаща,колкото и вие.Нооо,и там сте лъгали с осигуровките.Е ? Как да ви се помогне ? Нито Бойко,нито Гълъб могат ! Следващият път пак отчитайте по 100 леа оборот ;)
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пак изпълзя. Никой не им вярва вече.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па ли тоа?
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък много обичам да ходя на кръчма с приятели един път месечно. Супер си изкарваме. Това е част от малкото удоволствия, които имаме.
8
0
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
50 бона на аванта ли раздават откъдя да ги взема ? :)))
7
2
 
5
 
! Отговори
наум преди 2 години
Най високо съдържание на антиген има в ако то на заразените. Затова трябва да се вземат по често проби за аналл из от съответното място. Ваксинацията не е достатъчно условие.за мярка. В момента гледам сервитьора Как се почесва там някъде през панталона.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има толкова платформи за онлайн поръчки на храна . много от ресторантите преминаха на този тип продажби . оцеляват тези които се адаптират , а мрънкачите да хващат мотиката и на нивата . безплатното умря .