Бяло саламурено сирене - какви са критериите и изискванията?

Въвежда се и определение за такова с повишено водно съдържание
33
Бяло саламурено сирене - какви са критериите и изискванията?
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, в която са допълнени някои разпоредби от сега действащата. Те имат за цел да регламентират изискванията по отношение на етикетирането на храните, при чието производство или приготвяне са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

С нормативния акт се въвеждат и изисквания по отношение наименованията, характеристиките, етикетирането и предлагането в търговската мрежа на най-масово присъстващите на пазара в страната сирена - саламурените.

Въвежда се дефиниция на продукта "бяло саламурено сирене", както и критерии относно неговите основни характеристики. Съдържанието на сухо вещество и маслеността в него не трябва да бъдат по-малко от 40%.

Посочените критерии са в пълно съответствие с изискванията на международния стандарт Кодекс Алиментариус за сирене в саламура - Codex Group Standard for Cheeses in Brine (CODEX ST AN 208- 1999). За този тип сирена са заложени изисквания за използване на означенията "високомаслено", "пълномаслено", "със средна масленост", "частично обезмаслено" и "обезмаслено".

С Наредбата се въвежда и дефиниция за "саламурено сирене с повишено водно съдържание", която има за цел да намали предпоставките за подвеждане на потребителя. Предвижда се саламуреното сирене с повишено водно съдържание да се предлага в обектите за дистрибуция (търговия) на храни само предварително поставено от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект.

Предвиден е преходен период във връзка с въведените нови изисквания по отношение на етикетирането и опаковането, с цел даване на възможност на бизнеса за адаптиране към направените промени. Наредбата ще влезе в сила три месеца след обнародването й в Държавен вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: сиренехрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
6
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
АМИ, направете си ТКЗС и ГЛЕДАЙТЕ крави--ЗА ДА ЯДЕТЕ СИРЕНЕ....ХАХАХААА....НАЗНАЧЕТЕ И КРУШОВСКАТА *** ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ.
7
4
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
АМИ, направете си ТКЗС и ГЛЕДАЙТЕ крави--ЗА ДА ЯДЕТЕ СИРЕНЕ....ХАХАХААА....НАЗНАЧЕТЕ И КРУШОВСКАТА *** ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Екзотично сирене кокосче.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на Маджаров сиренето се разпада на топченца.кашкавалът му се разтича на вода а луканката киселее от конско месо и оцветява в червена боя сандвича.а Маджаров е осн.спонсор на Герб.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изисквания няма. Има изискване. Да е от мляко това сирене. А не от сухо мляко, тебешир и палмово масло. Кое му е сложното, не разбирам? Толкова много институции и накрая - сиренето не е сирене. И едните доволни и другите. Институциите си вземат заплатките, производителите на сирене си продават лaйHaтa за по 10 кинта най-малко килограма. Наследството на 12 годишното управление на ГЕРБ. Е това е.
3
8
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТРЯБВАШЕ ДА ДОЙДЕ СЛУЖЕБНОТО ТА ДА ОПРАВИ НЕЩАТА, ЧЕ ОТВРАТИТЕЛНО КРАДЛИВИЯ ГЕРБ ОСВЕН ДА ПОКРОВИТЕЛСТВА ПРЕСТЪПНОСТТА ДРУГО НЕ Е СВЪРШИЛ! ОТКАКТО Е ГЕРБ НА ВЛАСТ КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА ЗАЩИТАВА КАРТЕЛА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОЛИО! ИНАЧЕ ПРЕЗ 2008-*** КОМИСИЯТА Е СМЪМРИЛА КАРТЕЛА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОЛИО И ОТ ТОГАВА НИЩО! ПРЕСТЪПНОСТТА СИ ИМА ИМЕ И ТО Е ГЕРБ!
2
2
 
19
 
! Отговори
Ммм преди 2 години
Бяло палмово кокосово сирене- е те тва е.
1
3
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Сирене менте 5 лв. сирене по бедесе 10 лв. килото