Бум на постковиден хепатит у нас

Хепатитите Б и С могат да доведат до чернодробна недостатъчност
28 юли 2021 13:41, Ния Христова
58
Днес е Световния ден за борба с хепатита. По данни на Световната здравна организация, в Европа около 15 милиона души живеят с хроничен Хепатит В, а около 14 милиона са заразени с Хепатит С. 
 
У нас няма регистър на болните от Хепатит С. По последни неофициални данни те са около 70 хиляди, но 90% от тях дори не знаят, че са носители на вируса. 
 
"Хепатитите Б и С могат да доведат до цироза на черния дроб. При Хепатит Б лечението продължава много години, при Хепатит С през последните 7-8 години инфекцията се изчиства за около 8 до 12 седмици. След това пациентите имат трайно излекуване на инфекцията и стават напълно работоспособни", обясни началникът на Отделението по гастроентерология в болница "Токуда" д-р Радин Цонев в студиото на Bulgaria ON AIR
 
Пандемията роди и нов термин - "постковиден хепатит".
 
"На практика това е възпалителна активност в черния дроб, която може да доведе до чернодробна недостатъчност, но тя е обратима. Тук не става дума за цироза, а за чернодробна недостатъчност. Ето защо е важно стриктно наблюдение в постковидния период", заяви гастроентерологът. 
 
Той уточни, че в случаите при полиорганна недостатъчност заради COVID-19, изходът е фатален. 
 
"Понякога в хода на заболяването от Ковид-19 случайно установяваме, че пациентът има хепатит Б или хепатит С", добави медикът.
 
Основната причина за разболяване с Хепатитите С и Б е заразяване чрез манипулация - при зъболекар, при пиърсинг. 
 
"Хепатит Б се предава и при сексуален контакт, може да се предаде и при обрязване, когато се прави извън лечебно заведение", уточни специалистът. Той е убеден, че ако веднъж в годината се прави скрининг, ще се установи, че има много болни. 
 
"Често клиничната картина е замаскирана. Някои хора си мислят, че просто имат пролетна умора, сънливост. Има хора и без оплаквания, а когато има оплаквания - вече се говори за усложнения", подчерта д-р Радин Цонев.
 
Очакванията на специалистите са биопсията да отпадне и за Хепатит Б, както това при случаите на Хепатит С. 
 
Наблюденията са, че пандемията не влияе на разпространението на Хепатитите Б и С, но е намалила случаите на Хепатит А, болестта на мръсните ръце. 
 
Медикът предупреждава, че последната година и половина създава други рискове, свързани с развитието на ракови заболявания.
 
"Много хора се обездвижиха, напълняха. Това, което води до омазняване на черния дроб, което е предпоставка за рак", алармира медикът.
 
Той уточни, че няма проблем хората с Хепатит Б, Хепатит С или цироза да се ваксинират.
 
"Най-хубавата ваксина е поставена ваксина. Дори и ваксинирани хора могат да се заразят с Ковид-19, но заболяването протича по-леко", уточни д-р Радин Цонев.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
5
 
! Отговори
Бррр. преди 2 години
КОВИД И ХЕПАТИТ СЕ ПРИЧИНЯВАТ ОТ СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ ВИРУСИ! НЯМА ПОСТКОВИДЕН ХЕПАТИТ!!!! ТОВА Е КУКУ БУЛАМАЧ.
39
1
 
2
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Сигурно си имал възпалени хемороиди и затова не си могъл да се обърнеш в леглото!!
38
2
 
4
 
! Отговори
Гастроентеролог преди 2 години
Постковиден хепатит?? Ха ха ха ха!! Такава диагноза НЯМА в света!! Ясно?? Тази " диагноза" е само във въображението на балтовци и Петър Атанасовци!!
37
0
 
1
 
! Отговори
Див Врачанин преди 2 години
Черен дроб...Ми тебе се намали пиеньето
36
0
 
1
 
! Отговори
До До 20 преди 2 години
Тц!Предвид имам болести по-модерни...
35
0
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 2 години
Е каква сметка имам да лъжа?Имам документи от болницата там си пише всичко.Ако мен са ме излъгали и не са познали какво ми е незнам.Казвам ти заболя ме много силно неможех да се завъртя в леглото от болка.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според повечето дофтури стеатозата протича безсимптомно, демек не боли.Сигур си някво изключение, другата опция е съзнателно да лъжеш или да те боли нещо друго или
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
водещата е добро пърче, ама водещият мяза малко на мека китка. Иначе имам остър пре-ковид .уро дръв. водещата дали може да го излекува?
32
4
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Е казал ти някой.Може и аз съм чувал,че не боли ама ако имаш рак-цироза.Стеатозата боли и то яко!Знам какво съм изпитал,а ти вярвай на който искаш.
31
2
 
15
 
! Отговори
9988 преди 2 години
A за бума на тежка посковид олигофрения нещо да кажете?
30
0
 
12
 
! Отговори
1111 преди 2 години
"Понякога в хода на заболяването от Ковид-19 случайно установяваме, че пациентът има хепатит Б или хепатит С" .... Е защо е пост ,като установявате в хода на заболяването ?Не би ли трябвало да е след прекаран ковид ,вече оздравял ,а не в хода ?Тия вече не се и слушат какви ги говорят .
29
1
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
Черен дроб не боли.
28
0
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
А чак 5 километра ще ми гръмне сърцето.А пуша много и се задъхвам по стълбите.Като ида до магазина и се уморявам.От диабета пръстите на краката ми тръпнат,захарта я спрях.Краката ми потъмняват на едни ситни точици като лунички са засега от колената надолу пигменти,дано не се подуят още засега ходя и шофирам.
27
0
 
3
 
! Отговори
до 37 от 20 преди 2 години
Да с ковид и какво ми причини
26
0
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
За заразяване с Ковид ли говориш?
25
0
 
4
 
! Отговори
Лъки преди 2 години
Хепатит Б е много силно заразен. Лесно може да се заразите от зъболекар или дори от обеци, пинсети, нокторезачки. Дори в засъхнала кръв хепатит Б е силно заразен. Хепатит Б се предава много лесно и по-полов път, но е трудно лечим, а за него може да се закачи и хепатит Делта, който вирее само у заразени с хепатит Б. При налични и двата вируса, заболелият е пътник.Хепатит Б може да се предаде и при интубация.Макар и да не съм много по лекарствата и ваксините, се ваксинирах с Twinrix срещу Б.
24
0
 
8
 
! Отговори
Лъки преди 2 години
В случая трябва да се направи специална клинична пътека и когато постъпи пациент с Ковид, да се изследват показателите на черния дроб включително и за налични вируси, да се направи и ехография на черен дроб. Изследванията няма да струват повече от 70 лв. по здравна каса, но могат да спасят много човешки животи.
23
2
 
12
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
На радетел за нова врата за източване на НЗОК ми мяза тоя "медик"
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ми звучи като "най-добрата храна е погълната храна". Ама какво си погълнал не било важно. Много нАучно, много медицинско, рИспект!!!!!
21
0
 
2
 
! Отговори
Лъки преди 2 години
Колкото и да отричаме всички сме пили лекарства или поне витамини по една и ли друга причина. Живко, ти никога ли не си пил лекарства?