Българинът застрахова първо колата си, после имота си, а накрая - живота си

Целим активно повишаване на финансовата грамотност, подчерта Веселин Ангелов
28 юли 2021 12:28, Ния Христова
133
Застрахователният пазар започва да се движи нагоре, съобщават от Асоциацията на българските застрахователи. 
 
Как се справя застрахователният бизнес по време на пандемия и какви застраховки българите правят най-често?
 
"Имаше много предизвикателства, но застрахователният пазар остана устойчив, въпреки пандемията. Забелязва се ръст при някои видове застраховки. Вижда се преливане от един тип в други, намалява "Помощ при пътуване", защото не се пътуваше - търсят се алтернативни продукти. Най голямата трудност - да бъдем близко до клиентите. Бяха трудни времена. Да не караме хората да излизат, а дигитално да ги обслужваме", това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Веселин Ангелов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи.
 
Той изтъкна това, че в България животозастраховането не е развито, а доминира моторният бизнес. 
 
"Всички видове на спестяване се раздвижиха, българинът традиционно обича да спестява и следващото в списъка са недвижимите имоти. Търсене на по-добра доходност. Банките не предлагат доходност по депозитите, дори се говори, че се начисляват отрицателни лихви, а инфлацията е налице и трябва да се обърнем към алтернативи", отбеляза застрахователят. 
 
Ангелов посочи и най-честите застраховки, които българите правят.
 
"Покрай пандемията почнаха да търсят алтернативи. Към момента проникването на пазара е на добро ниво. Най-честите застраховки: българинът застрахова първо колата си, после имота си и най- накрая живота си. Борим се с тази тенденция. Първо трябва да е този, който изкарва парите",  категоричен е той. 
 
И обясни, че едва, когато вече е налице земетресение, пожар, наводнения, се замисляме за застраховки.
 
"И първо търсим държавата, а не друг вариант", отбеляза Ангелов.
 
Той коментира и темата с липсата на хеликоптери за медицински и спасителни акции, както и каква е отговорността на застрахователните дружества.
 
"До някаква степен може застрахователят да носи отговорност. В САЩ това е практика. До голяма степен ние все още не сме свикнали да залагаме на такъв тип застраховки. Колкото повече се засилва интересът, толкова повече средства ще могат да отделят застрахователите за такъв тип услуги", смята членът на УС на АБЗ. 
 
Според него най-честите проблеми на потребителите са свързани с тяхната застрахователна грамотност. 
 
"Ние направихме застрахователен тест, той е с цел да се тества застрахователната грамотност на потребителите. Това е тенденция, която искаме да наложим, да бъдем между бранша и потребителите. Целим активно повишаване на финансовата грамотност. Идеята е да подхрани любопитството на потребителя", обясни Ангелов.
 
И даде оптимистична прогноза:
 
"В животозастраховането очаквам съществено нарастване, ще продължи търсенето на схеми за инвестиция". 
 
Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
7
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Личен опит. ПТП между мен с велосипед и автомобил. Две счупени ребра /при мен естествено/ и разсипан велосипед за 3 000 лева. Виновника за ПТП-то няма и една стотинка или имоти. Хайде при засрахователя му ГО - Дженерали. И се започна еднааа! Почти 5 години дела! Ама и адвоката ми си е питбул. Аз взех около 10 000 лева, а той от хонорари и разходи сигурно е ударил над 20 000 лева. И що им беше на Дженерали да се пънат ?! Ама идеята е, че няма смисъл от застраховки като си решаваме споровете в съд
76
2
 
11
 
! Отговори
Край преди 2 години
Еми застрахова основно това дето го принуждавате. Ако не си застрахова колата и не я Бележите - близки до вас мутрачета му я крадат. Българина не се плаши че ще катастрофира с нея - плаши се от кражбите дето вие му ги правите. Това не е застраховка а Рекет.В Америка им палят къщите щото са картонени за това и тях ги застраховат - тука на панелката нищо не можете да и направите за това няма кинти за вас.Застраховането е РЕКЕТ.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До profetey Ако отговаря на условията на застраховката! Ако застраховката не включва наводнение, а той е наводнен няма да вземе нищо!
74
2
 
0
 
! Отговори
profetey преди 2 години
До Анонимен 69: Дори да взема по-малко от пазарната му стойност - ще взема нещо - иначе без застраховка няма да взема и стотинка.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 56 А къде са парите от гаранционният фонд на фалиралите застрахователни дружества? Вие или Боко ги взехте? Връщайте ги на хората и не ги ограбвайте със измислени фондове!
72
1
 
5
 
! Отговори
ДДТ преди 2 години
Тия застрахователи са кръ.во.пийци.Кръв повръщат,пари не връщат!
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пестим от всичко и не поемаме излишни рискове. А когато поемаме, разчитаме на късмета и се смятаме за безсмъртни. Затова и ваксинацията не върви - същата работа. Смятаме, че ще ни се размине. Пътят към успеха, обаче, върви през премерени рискове. Иначе ще тъпчем на едно място и ще затъваме още десетки години, докато не се изредят няколко поколения и не се промени манталитета.
70
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изчитам 30-тина коментара и виждам как 3-4 души се опитват да отворят очите на слепците, ама не- на българина не можеш да му кажеш що е то западни ценности и модерно мислене. Дай там буркан банк и толкоз.
69
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година имаше опит (втори пореден) за обир на жилището ми. Тъй като вратата е необичайна, до момента не могат да я отворят (винаги с последен писък на модата патрон). Напъвана беше, с подпъхвани клинове, обезобразена на външен вид. Застрахователят покри всичко за втори път. Дори оценката беше повече от финалната цена, защото включваше и шпакловане и боядисване на стена, както и повредена ламперия, които аз сам отремонтирах.
68
7
 
4
 
! Отговори
до 73 преди 2 години
Айде стига глупости, де... Кредитна карта златна знаеш ли що е? Айде провери си при пътуване колко е лимитът на застраховката. Затова казвам, че нямате НИКАКВА, ама НИКАКВА култура. И това го казвам като човек, обиколил цял свят и претърпял инцидент на ски писта в Аплите, финалната сметка на който беше 15324 евро, които бяха покрити моментално. Пфуу, аман от дрънкачи на празни приказки.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 43 А колко мислите, че е стойността на щетата ви във официален сервиз на марката? Във сервиз на Bosch (във България) смяна на свещи на AUDI A8 e 150лв. Във Испания на официален сервиз на AUDI смяна на свещи, по номер на рама е 30 Евро.
66
2
 
6
 
! Отговори
акуратор преди 2 години
Лимити. Например - така рекламираните от медиите туристически застраховки, винаги са с лимит около 3000 лева. За 3 хил тези хеликоптери дето още ги няма те няма да излетят дажеИ още 100 трика, за които бдят и внимават акураторите, когато пресмятат риска.Примерно популярната и задължителна ГО, която съществува вече 20 години и има лимит от 2 милиона. Имате ли представа колко пъти са изплатени тези 2 милиона като обезщетение от който и да е застраховател в БГ? Точно 0 , НУЛА
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам застраховка на жилището си,два пъти ме наводнява бабата над мен. При първото посещение агентката ме изкара че аз съм причинил наводнението, а втория път докато водата още капеше от тавана казаха че няма видими щети. В двата случая ми платиха горе-долу за по една кофа латекс :)
64
0
 
20
 
! Отговори
Просто е преди 2 години
Ако гражданската не беше задължителна в България нямаше да има застрахователни компании.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До profetey Ако жилището ви е застраховано за 30000лв., а пазарната му стойност е 100000 лв. Познайте колко ще вземете?
62
0
 
7
 
! Отговори
акуратор преди 2 години
.. през последните .. еди колко си години. Ако не значи не. При медицинските застраховки има куп изисквания, които е съвсем лесно да не могат да се изпълнят, дори по причина незнание, примерно, лекаря да е написал трите си имена, идентификационен номер, да има кръгъл а не квадратен печат, да има фактура съгласно спецификация еди коя си и т.н. Което на практика не се прави и не става.
61
0
 
15
 
! Отговори
акуратор преди 2 години
Когато подписвате застрахователна полица от 1-2 страници, вие реално подписвате нещо като полулярна рекламна листовка. Същността на нещата е в човката ПРИЕМАМ ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ, а общите условия са 50-60 страници дребен шрифт специализиран юридически текст, който никой не чете, а и да чете няма много да реабере, а и да разбере, този текст може да се тълкува по 100 начина при инцидент. Примерно за щета наводнение от съсед трябва да докажете че тръбите са монтирани от правоспособен техник, през п
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължителна е гражданската отговорност за колата. Каското също, ако колата е на лизинг. Жилището също, ако има ипотека.
59
2
 
20
 
! Отговори
Габровски вицове преди 2 години
Българинът застраховал бил колата си, тя гражданската ако не беше задължителна щяхте да се радвате на единици сглупили да сключат подобна
58
8
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 2 години
Ето, сам си казваш, че си с НУЛА култура. Подписал полица в банката, ама не знаел на коя застрахователна компания била. Пълен кpeтенoид.