Българинът застрахова първо колата си, после имота си, а накрая - живота си

Целим активно повишаване на финансовата грамотност, подчерта Веселин Ангелов
28 юли 2021 12:28, Ния Христова
133
Застрахователният пазар започва да се движи нагоре, съобщават от Асоциацията на българските застрахователи. 
 
Как се справя застрахователният бизнес по време на пандемия и какви застраховки българите правят най-често?
 
"Имаше много предизвикателства, но застрахователният пазар остана устойчив, въпреки пандемията. Забелязва се ръст при някои видове застраховки. Вижда се преливане от един тип в други, намалява "Помощ при пътуване", защото не се пътуваше - търсят се алтернативни продукти. Най голямата трудност - да бъдем близко до клиентите. Бяха трудни времена. Да не караме хората да излизат, а дигитално да ги обслужваме", това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Веселин Ангелов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи.
 
Той изтъкна това, че в България животозастраховането не е развито, а доминира моторният бизнес. 
 
"Всички видове на спестяване се раздвижиха, българинът традиционно обича да спестява и следващото в списъка са недвижимите имоти. Търсене на по-добра доходност. Банките не предлагат доходност по депозитите, дори се говори, че се начисляват отрицателни лихви, а инфлацията е налице и трябва да се обърнем към алтернативи", отбеляза застрахователят. 
 
Ангелов посочи и най-честите застраховки, които българите правят.
 
"Покрай пандемията почнаха да търсят алтернативи. Към момента проникването на пазара е на добро ниво. Най-честите застраховки: българинът застрахова първо колата си, после имота си и най- накрая живота си. Борим се с тази тенденция. Първо трябва да е този, който изкарва парите",  категоричен е той. 
 
И обясни, че едва, когато вече е налице земетресение, пожар, наводнения, се замисляме за застраховки.
 
"И първо търсим държавата, а не друг вариант", отбеляза Ангелов.
 
Той коментира и темата с липсата на хеликоптери за медицински и спасителни акции, както и каква е отговорността на застрахователните дружества.
 
"До някаква степен може застрахователят да носи отговорност. В САЩ това е практика. До голяма степен ние все още не сме свикнали да залагаме на такъв тип застраховки. Колкото повече се засилва интересът, толкова повече средства ще могат да отделят застрахователите за такъв тип услуги", смята членът на УС на АБЗ. 
 
Според него най-честите проблеми на потребителите са свързани с тяхната застрахователна грамотност. 
 
"Ние направихме застрахователен тест, той е с цел да се тества застрахователната грамотност на потребителите. Това е тенденция, която искаме да наложим, да бъдем между бранша и потребителите. Целим активно повишаване на финансовата грамотност. Идеята е да подхрани любопитството на потребителя", обясни Ангелов.
 
И даде оптимистична прогноза:
 
"В животозастраховането очаквам съществено нарастване, ще продължи търсенето на схеми за инвестиция". 
 
Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът застрахова това, което го задължават да го застрахова. Други пари българинът на мутрите не дава.
56
3
 
2
 
! Отговори
до 59 преди 2 години
От кога каското, за което се говори, е задължителна застраховка?
55
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди години работех за застрахователна компания, като знам какви циркове бяха само и само да не се плати обезщетение. Така, че от мен пари няма да видят!А за колите, просто нямаме избор, задължително е. Иначе половината застрахователни компании да са фалира ли отдавна.
54
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кътай, *** парите под юргана! Не се застраховай, не се ваксинирай! Успелите са връзкари, новите коли не стават, новите жилища- и те. Европейците са глyпaци, ти си велик. Спестявай там по 20лв. годишно от застраховка, не ги давай на лошите Сорос и Бил Гейтс!
53
0
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Анонимен 52То пък ти си един светъл интелект, щом я караш на кредитни карти...
52
1
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Защо и ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЗАСТРАХОВАНЕ....Тази кастова прогнила система ЗАСТРАХОВАТЕЛИ нека да се кротне малко.....Аз плащам близо 100 лв. всеки месец здр. осигуровки.....и то за елементарен тип дейности.....Тук няма абсолютно никакво място за застраховане....Това е една БЕЗМИСЛЕНА ДЕЙНОСТ с цел прибиране на пари.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До от 39 И аз имах застраховка за болничен (направена от банка). Всеки месец ми удържаха по 7лв., но след като се наложи (поради заболяване) да използвам болничен, звъннах на банката. От там ми отвърнаха: Господине кажете ми на коя застрахователна компания сте? Отговорих им: Направих я от вашата банка, а служителката ми каза, че не може да ми помогне. След като прекратих договорът със банката, във последните дни ми ми се обадиха служителите да ме попитат: защо се отказвам да плащам?
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казваше Фред Флинтстоун: Няма да хрантутя втория мъж на жена ми!
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ,да не вземеш да свършиш ,някоя работа ,вместо да търмъчите хората с разни застраховки !!
48
1
 
12
 
! Отговори
акуратор преди 2 години
... по списък, тоест ако жилището пострада от нещо, което не е от списъка няма да получите нищо. Тези списъци са изготвени винаги така, че да са впечатляващи като звучене, но по същество да ИЗКЛЮЧВАТ най-вероятните причини за щети. Затова пък обилно включват невероятни неща като сблъсък със летателно тяло без екипаж или със екипаж, винаги в отделна точка, падане на метеор и подобни, но земетресение или пожар от съсед винаги са под много условия и срещу високо допълнително плащане
47
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е българинът да не се застрахова. Финансова култура- нула. Кредитна карта не знае що е и какви привилегии му дава, какво да говорим за застраховка?! От най-големите опашкари в ЕС какво можем да очакваме? Нещо умно ли? Едва ли. Факт е, че има доста умни и кадърни хора у нас, но са малък процент.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не говорим колко малоумно е направена системата на автозастраховки, просто е смешно аз който нямам нито едно нарушение да изплащам с моята вноска щетите на някои *** който знае, поеже е с каско да ходи да троши наред.
45
1
 
12
 
! Отговори
Никога повече ДЗИ преди 2 години
Застраховката е пълна измама.
44
8
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
За жилищата си 4-те сумарно годишно около 400лв. плащам. Със сигурност съм получил повече, отколкото съм платил. На автомобила му 3 детайла (дребни драскотини) за боя в официален сервиз- 3500лв. при годишно каско 3300лв..
43
2
 
8
 
! Отговори
акуратор преди 2 години
Рекламите на застрахователите винаги са манипулативни и подвеждащи, примерно т.нар застраховка жилище (или нива). Едно софийско жилище средно струва пазарно около 100 хил евро, да приемем. По рекламите примерните (ниски) премии винаги са на база на цена на жилището 10 - 20 - 30 хил лева. Ако калкулирате реалната пазарна цена на жилището, премията на месец ще стане ЧУДОВИЩНО голяма. И пак не е сигурно че ще получите нещо при щета, защото щетите винаги са по списък, тоест ....
42
2
 
3
 
! Отговори
Шоши Ветъра преди 2 години
Номер 39, да не си застраховател?
41
2
 
10
 
! Отговори
РусенецЪ до 31 преди 2 години
Нищо няма да вземеш! Аз вече бях на тая пързалка. Покрай плащането на гражданската в SDI ми пробутаха тая застраховка за 40 лева. То пък се случи наводнение в жилището ми. Познай дали са ми изплатили и една стотинка. Ама трябвало ВСИЧКИ от блока да имали такава застраховка, че да имало право на застрахователна премия. Било описано някъде си.
40
3
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
То затова се казва ЗАСТРАХОВКА, защото не се случва всеки ден... Умник мамин златен...
39
1
 
3
 
! Отговори
муа хаха преди 2 години
то без каручката живот ли е? иначе този се бори за комисионна, а у нас като дойде време даплащат застрахователите, почват да си измислят свои правила затова никои неще да им плаща тарикатлъците
38
1
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
И колко хиляди набута на застрахователите?