Българинът застрахова първо колата си, после имота си, а накрая - живота си

Целим активно повишаване на финансовата грамотност, подчерта Веселин Ангелов
28 юли 2021 12:28, Ния Христова
133
Застрахователният пазар започва да се движи нагоре, съобщават от Асоциацията на българските застрахователи. 
 
Как се справя застрахователният бизнес по време на пандемия и какви застраховки българите правят най-често?
 
"Имаше много предизвикателства, но застрахователният пазар остана устойчив, въпреки пандемията. Забелязва се ръст при някои видове застраховки. Вижда се преливане от един тип в други, намалява "Помощ при пътуване", защото не се пътуваше - търсят се алтернативни продукти. Най голямата трудност - да бъдем близко до клиентите. Бяха трудни времена. Да не караме хората да излизат, а дигитално да ги обслужваме", това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Веселин Ангелов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи.
 
Той изтъкна това, че в България животозастраховането не е развито, а доминира моторният бизнес. 
 
"Всички видове на спестяване се раздвижиха, българинът традиционно обича да спестява и следващото в списъка са недвижимите имоти. Търсене на по-добра доходност. Банките не предлагат доходност по депозитите, дори се говори, че се начисляват отрицателни лихви, а инфлацията е налице и трябва да се обърнем към алтернативи", отбеляза застрахователят. 
 
Ангелов посочи и най-честите застраховки, които българите правят.
 
"Покрай пандемията почнаха да търсят алтернативи. Към момента проникването на пазара е на добро ниво. Най-честите застраховки: българинът застрахова първо колата си, после имота си и най- накрая живота си. Борим се с тази тенденция. Първо трябва да е този, който изкарва парите",  категоричен е той. 
 
И обясни, че едва, когато вече е налице земетресение, пожар, наводнения, се замисляме за застраховки.
 
"И първо търсим държавата, а не друг вариант", отбеляза Ангелов.
 
Той коментира и темата с липсата на хеликоптери за медицински и спасителни акции, както и каква е отговорността на застрахователните дружества.
 
"До някаква степен може застрахователят да носи отговорност. В САЩ това е практика. До голяма степен ние все още не сме свикнали да залагаме на такъв тип застраховки. Колкото повече се засилва интересът, толкова повече средства ще могат да отделят застрахователите за такъв тип услуги", смята членът на УС на АБЗ. 
 
Според него най-честите проблеми на потребителите са свързани с тяхната застрахователна грамотност. 
 
"Ние направихме застрахователен тест, той е с цел да се тества застрахователната грамотност на потребителите. Това е тенденция, която искаме да наложим, да бъдем между бранша и потребителите. Целим активно повишаване на финансовата грамотност. Идеята е да подхрани любопитството на потребителя", обясни Ангелов.
 
И даде оптимистична прогноза:
 
"В животозастраховането очаквам съществено нарастване, ще продължи търсенето на схеми за инвестиция". 
 
Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живото застраховането важи ли при условия на пандемия?
116
1
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Застраховането -това е един безмислен ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ.....Наглостта няма граници и по-точно за какво застраховане на здравето... Пълни простотии...Защо се плащат ЗДРАВНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ всеки месец....Тези застрахователи и училище са си направили за попълване на празни бланки...
115
1
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Всеки плаща здравно осигурителна такса и за каква застраховка става дума. Пълни глупости...Застраховане - ТОВА Е ЕДНА БЕЗМИСЛЕНА ДЕЙНОСТ с цел скубане на пари и нищо повече.....Даже и училище си имат за попълване на листовете хартия....Това е елементаризъм със висока стойност.
114
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди години една жена агент от подобна компания дойде при шефът ми.Щефът беше най-големият финансов факир който съм виждал и до сега.Накара агентката да му изчисли вноските с лихвите,заедно с инфлацията.Даваха по 10% на година при инфлация 20-45% годишно.Тя се обърка на цяло.Посля попита дали може да внася златни наполеони срещу тази лихва,и тя му каза че в злато не застраховат,но ако има такова,могат да му го засраховат.Само след 15 мин. Тя обяви работата си за пълна измама,и че напуска бранша
113
0
 
7
 
! Отговори
смях преди 2 години
Застраховането си е легален рекет.Навремето се правеха застраховки,с минимална,но все пак лихва он ДЗИ.Държавата.В края на застраховката си получаваш парите.Сега и застраховка да имаш,при т.нар застрахователно събитие,пак не ти изплащат това,което трябва.Все нещо режат.А да ти върнат пари-ХАХАХАХА.
112
4
 
5
 
! Отговори
до 113 преди 2 години
НУЛА финансова култура. Наистина НУЛА. Няма български и небългарски карти. Реално няма български. Имам Amex, имам Visa и Mastercard. Различни типове карти са. Обикалям цял свят. Колко пъти са ми точили картата? 3 пъти. И трите ми връщат всичко. Спорът не се отнася до никаква БАНКА, а до Amex, Visa, Mastercard или който е той (банката го пренасочва натам). Скрийте се, притежавате ТОТАЛНА НУЛА финансова култура.
111
1
 
3
 
! Отговори
LZ2031 преди 2 години
застраховките живот са на загуба за период от 20г.вноска 100лв на месец, внесени 24 000премия 18800лв!!!дори и да добавим данъчното облекчение 2400, пак сме на загуба.който не вярва да провери
110
0
 
3
 
! Отговори
А бе преди 2 години
Вероятността колата да пострада е най-голяма,ама причината са задължителните застраховки ГО и Каско за лизинговите.Имота също е в риск.Обаче ако умреш,ще ти е все едно дали си застрахован,ха-ха.Застаховката като форма на спестяване също е умряла работа-както и пенсионните фондове.Очаква се такава инфлация(в долари и евро),че ще помете всичко.
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що се отнася до VIP на летищата, можеш да влизаш ако си платиш за тази услуга и без кредитна карта! Нарича се VIP такса за летище. Има и VIP абонамент за всички летища. Можеш да го платиш през онлайн банкиране или по банков път. Явно не сте пътували достатъчно за да го разберете, или сте гледали много филми...
108
3
 
1
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
До до 90А с дебитна карта не може ли да се влезе във VIP-а.Или само с кредитна.
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 90 Вие правите ли разлика между кредитна карта на Българска банка и кредитна карта на Банка от USA или Швейцария да речем? Знаете ли, че нашите нямат нищо общо със тези на другите страни? Парите ви във българските кредитни карти не са защитени, защото банките измислят оправдания за да не ви ги върнат! Аз лично съм потърпевш от източване на пари от кредитна карта - 2000лв.! Банката направи проверка и ми отговори, че аз съм извършил тегленето, понеже транзакцията е извършена във България!
106
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За българския селянин каруцата е по-важна от живота му, защото в замъгленото селско съзнание каруцата е символ на статус ... каквито са златните ланци, чалгата и просташкото поведение.
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен107Работех за чужда застрахователна компания, обаче управлявана от българи, така че само името беше чуждо, иначе си се действаше по нашенски. Та за какви чужди застрахователни ми говориш?
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да кажат колко пъти застраховател е платил лечение на пострадали в катастрофи и тогава ще говорим за финансова култура. За жертвите на катастрофи лечението го плаща здравната каса, застрахователя обикновено се покрива, а всяка болница би трябвало да си взема парите от застраховката, защото е застрахователно събитие и винаги някой от участниците има гражданска отговорност, защото е задължителна и трябва да покрива щетите.
103
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновено наричат "финансова култура" съгласието ти да ти приберат някакви пари. Ако не искаш да раздаваш пари на лешоядите, си финансово некултурен.
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да застрахова, застрахователя няма да плати, когато трябва да го направи. Застраховането в България е занимание на мафиоти - те само прибират пари за застраховки, щети не плащат.
101
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За жалост, в умовете на доста българи си стоят я комунистическите времена, я- мутренските години. Силови групировки, варненски пирамиди, парите под дюшека. В момента има много чужди застрахователни компании у нас. Не ви харесват нашите, отивате там- няма проблеми. Седнали долу да говорят как кредитната карта била за бедни хора и разни тотални малоумщини. Е, факт е, че в последните няколко коментара има интелигентни хора- адмирации за което. Но, да- финансова и застрахователна култура нямаме.
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно тия ли ще ми говорят за финансова култура?! Тия, които застраховаха с бухалки?!
99
0
 
3
 
! Отговори
до 90 преди 2 години
Абе, баце, защо се излагаш да пишеш глупости, бе? Идея си нямаш каква глупост си написал. Глупост до глупост.
98
7
 
5
 
! Отговори
до 101 преди 2 години
В 80% от хотелите, в които ходя (обикалям доста света и по командировки, и по лични пътувания) без кредитна карта не можеш да отседнеш. За летищата си повече от прав. Едно е да си седнеш на питие и да минеш през VIP пасс-а с кредитната си карта, съвсем друго е да чакаш като балъка 90 WizzAir с богаташите с анцузите, като него. Абе, тъжна картинка сме откъм финансова култура. Няма да се оправим наистина никога.