Фалшивият алкохол – варят „уиски“ за 7 лв. бутилката

Мними майстори го бъркат по гаражи и мазета
28 юли 2021 07:46, Елка Василева
27
Фалшивият алкохол – варят „уиски“ за 7 лв. бутилката
Снимка: архив, БГНЕС

Тарикати варят уиски „Джони Уокър“  менте за 7 лева на бутилка.

По желание на клиента, но с различна есенция им излизат и „Джак Даниелс“, „Джи Би“ и водка „Абсолют“, „Смирноф“ и „Горбачов“.

Това разкриха разследващи от МВР и митниците пред „Телеграф“. Оттам са засекли, че вече освен към родното Черноморие фалшив алкохол масово тръгва и към курорти в Гърция и Турция. В началото на месеца 10 души починаха от ракия менте в град Чорлу. Те знаели, че не е редовна, но я купували, тъй като била евтина, а истинският алкохол твърде скъп. На място полицаите открили още 27 литра от течността. Според една от версиите не е изключено смъртоносната ракия да е внесена нелегално и от България.

Прикритие

Майсторите на фалшивия алкохол го забъркват най-често в мазета и гаражи в ромските махали на София, Сливен, Стара Загора и в пограничните села, сочат оперативните данни. „На едно място става варенето, на друго се печатат бандеролите. Обикновено избират жилища под наем в крайни квартали. Буквално взимат под наем една стая, повече не им е нужно. Разполагат с един най-обикновен принтер за 50-100 лв. и започват манифактурата“, обясниха антимафиоти от ГДБОП.

Производителите бандити не се вълнували колко са качествени акцизните лепенки, трябвали им само за бързи проверки евентуално от полицаи и за пред клиентите в заведенията. Самите хора обаче нищо не разбирали, а виждали само един разкъсан бандерол на бутилка, от която им наливат и не могат да хванат, че е фалшив.

Бутилки

В схемата с фалшивия алкохол участвали и нищо неподозиращи малоимотни хора, които имали само една задача. Да събират празни бутилки от спиртни напитки – вина, ракии, уиски, джин, водка и т.н., от кофите за боклук. Други пък работели директно с пунктове за изкупуване на амбалаж и пазарували на едро оттам. „По този начин си купуват бутилката и не им трябва дори да правят фалшиви етикети, защото ги имат. Единственото, което правят, е да връзват дозаторите със свински опашки при преливането“, обясниха митничари.

Есенции

Течностите, които забърквали майсторите на ментетата, се ароматизират и овкусяват с различни есенции. Всички те идвали внос почти винаги от Китай. Цената им скочила двойно заради ковид пандемията, но в момента доставките вървели с пълна сила, обясниха запознати с този бизнес.

Митничари, които ловят ежедневно алкохол менте, пък разказаха, че фалшивите ракия и уиски дори някои ликьори се правели от една заготовка на течността. Слагали спирт, дестилирана вода, още няколко съставки и след това всичко било въпрос на есенция. Водките и джинът били по-различни като съотношения на спирта. „След грандиозния случай с отровените хора в Якоруда вече „майсторите“ много внимават. Гледат да не се прекалява и да ослепяват или, не дай Боже, да умират консуматорите“, коментираха разследващи.

По думите им вината се правели пък най-лесно, а и за тях рискът бил най-минимален, тъй като това не е акцизна стока и за нея контролът не е толкова стриктен. В момента тарикатите фалшификатори залагали най-вече на розетата, които били модерни в баровските курорти на морето.

Конвейер

Най-драстично е положението с алкохола менте на морето в България. Има хотели, които предлагат ол инклузив на странно ниски цени, а в същото време се лее алкохол от всякакъв вид. „Започват проверки, тъй като вече има няколко случая на комплекси, които крият бидони и туби с фалшиви спиртни напитки. Наливат ги служители в бутилки от различни марки и видове алкохол, а туристите нищо не разбират“, обясниха от Икономическа полиция в ГДНП пред „Телеграф“. Според ченгетата трикът, който прилагали измамниците, е да разреждат до безумие предлагания алкохол, като така намалявали и риска от натравяне на почиващите. В заведенията обаче не си правели този труд и наливали смело от пластмасови туби и бидони с налепени надписи - „вино“, „ракия“, „водка“ и „уиски“, които представяли за отбрани и скъпи марки.

 Ако е метиловият спиртът е недостатъчно разреден, може да предизвика ослепяване или смърт

Алкохолът менте често води или до ослепяване, или до смърт, както в Якоруда преди няколко години 5-има души загубиха живота си, пише „Монитор“. Причината е, че в напитката се слага метилов алкохол, който се различава много от спирта и не се разрежда достатъчно. Лекари обясняват, че когато метилът постъпи в организма, уврежда първо сърцето, затова и първоначално можело да се обърка, че човекът е получил инфаркт. След това често се получава оток на мозъка. До 4-5 дни се уврежда и зрителният нерв. Медици предупредиха, че на вкус и мирис няма разлика между опасния метилов и етиловия алкохол, затова трябва много да се внимава какво и къде се консумира. Вече при етиловия алкохол нещата са по-леки като поражения, но винаги предизвикват повръщане и главоболие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
23
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
някой мошеници търгуват с живота и здравето на хората
4
3
 
9
 
! Отговори
водка PUTINKA преди 2 години
Качество без компромис!
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма начин родните бизнесмени да не са замесени в нещо. Само след някой ден и тук ще гръмнат като някой умре от натравяне с фалшив алкохол. Ще се започне - ама как така? Защо? Как може? Докато бях на морето 2 седмици на Златните един проверяващ, един полицай, или някакъв орган на власта не се видя. Няма! Нула! И продават яко ментета на самата крайбрежна, залято е от ливайс за 15лв и фили плайн на 20лв. Държавата цирк
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** хотелиерресторантьора лъснал в целият си блясък.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма пиянка, която се самоуважава и да се интересува какво точно пие