Янев в НС: Без актуализация няма пари за социален пакет през септември

Служебното правителство ще проведе извънредно заседание днес
Обновена: 29 юли 2021 11:16 | 29 юли 2021 10:44, Веселина Йорданова
74

Служебният кабинет ще обсъди днес на извънредно заседание актуализацията на държавния бюджет.

Кабинетът ще предложи дефицит под 3%, стана ясно от думите на премиера Стефан Янев, който докладва в парламента за финансовото състояние на държавата по искане на БСП.

В отговори на въпроси на депутатите Янев каза, че е съгласен, че актуализация на бюджета трябва да бъде направена от редовен кабинет, но посочи, че такава не е била направена от предишното правителство и в последните три месеца се е наложило да бъдат направени преструктурирания.

По думите му отделните министерства могат да работят до края на годината с тези си бюджети, но проблем са извънредните плащания.

Плащанията, свързани със социалната система, пенсионерите, помощите, мерките за бизнеса, при необходимост да бъдат удължени, за подпомагане на здравната система за преодоляване на потенциална нова вълна, обясни той

Часовникът цъка, ако тази актуализация не бъде внесена, това означава че през септември този пакет от социални плащания няма откъде да се вземе, посочи служебният премиер.

Янев припомни, че новият вариант на ключовите финансови закони - държавният бюджет и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса, вече е одобреи от социалните партньори.

По думите му актуализацията е просто едно предложение, а работа в парламента е да решат как точно ще се случи след съответния дебат.
 

 

 


74
Още по темата: Стефан Янев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
какви актуализации те гонят, бе янев?! не виждаш ли че депутатите имат по неотложни дера?! да докажат, че борисов е злоупотребявал! това е по важно!