Йотова: Дали партията, спечелила изборите, е готова с премиер?

Вицепрезидентът категорично: Час по-скоро трябва да имаме редовен кабинет
34
Йотова: Дали партията, спечелила изборите, е готова с премиер?
Снимка: БГНЕС

България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, като допълни, че за нея не е много добра ситуацията, в която имаме едновременно служебен кабинет, назначен от президента и парламент, законно избран от българските граждани в една парламентарна република.

Още по темата
Президентът беше безкрайно толерантен, много дни вече бяха дадени за консултации, очакваме, че ще бъде предложен министър-председател в най-скоро време, който да предложи състав на кабинет, като преди това президентът ще връчи мандата, посочи Илияна Йотова.

На въпрос за позицията, разпространена вчера от прессекретариата на държавния глава, вицепрезидентът Йотова определи като последно напомняне към политическите партии, че трябва да си свършат работата. Изборите отдавна отминаха, вече е конституирано Народното събрание, имаме победила партия, която носи отговорността да поеме първия мандат, каза вицепрезидентът.

Илияна Йотова заяви още, че президентът е готов да връчи мандата за правителство във всеки един момент, тъй като е готов да изпълни своето конституционно правомощие. Само че, задаваме въпроса, дали партията, спечелила тези избори, е готова вече с името на бъдещия министър-председател, защото той трябва да дойде да му бъде връчен този мандат. В момента, в които те покажат и кажат публично "Да, ние сме готови с това", президентът ще го връчи, но дори и това да не стане, смятам, че президентът Радев в следващите дни ще покани "Има такъв народ", за да им връчи мандата, коментира Илияна Йотова.

Според вицепрезидента Йотова, това е въпрос на няколко дни. Тя не изключва вариант връчването на мандата да стане и утре, стига ИТН да са готови. На въпрос дали смята, че ИТН бавят процедурата, защото не искат да съставят кабинет, вицепрезидентът каза, че няма такова впечатление, предаде БТА.

Попитана за изострената комуникация между ИТН и двете партии на протеста, вицепрезидентът коментира, че когато в една страна има много нови участници като парламентарно представени политически формации, консултациите винаги са по-дълги, преговорите - по-тежки, защото всяка една трябва да изпълни обещанията, които е дала на своите избиратели. Старите партии с дълъг парламентарен живот донякъде познават себе си, допълни Йотова. По думите на вицепрезидентът обаче толерансът е бил даден достатъчно много дни и ако има действително пресечни точни в интересите, в политиките, в приоритетите, няма нищо по-добро да бъде даден старт на цялата процедура.

На въпрос за обвиненията, отправени от "Има такъв народ" в парламента днес към служебния финансов министър Асен Василев, вицепрезидентът Йотова каза, че всичко това подлежи на доказване и от двете страни. Това за мен беше новина, предполагам, че когато президентът е направил своя служебен кабинет и е избрал своите министри, той е направил своите проучвания, посочи още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отговори на журналистически въпроси преди участието си в церемонията по награждаването на лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президента,направи кабинет ,без излишен шум и @консултации !И ,този Кабинет -работи !А,сега ,голям мохабет и все са недоволни ?!?
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я биволиците били две!!
5
2
 
14
 
! Отговори
Давай мандата преди 2 години
дайте им мандата вече. Дали или, толкова време им дадохте да се договорят, а то по зле става. Не ви ли е ясно, че с първия мандат няма да стане. Какво протакат с фигуранта. Не ви се изнася от Дондуков, нали? Дошли от села и паланки, боси и голи като всички пртизани навремето. Не искате 2в1, нали? Едни 10 бона на месец за нищоправене не се взимат навсякъде.
4
2
 
12
 
! Отговори
ръгам чушки в боба преди 2 години
Много нагла тая Чалга бе. С 60 депутата иска да управлява самостоятелно, а останалите да ги подкрепят безусловно. Е няма да стане. Ще трябва да включите и другите протестни партии в Правителството.
3
2
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Ако Тошко Ямболски стане...премиер и оглави кабинет,признателните ямболци веднага ще му направят бюст-паметник в градинката срещу Минералната баня,че като дойде в Ямбол и отиде да се...къпе,да се вижда в цял ръст.
2
3
 
12
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Искам тошко африкански да ми е премиер...)) искам искам искам...На африканска държава африкански премиерин и требва...
1
1
 
20
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Цяла България се диви на яловите напъни на червената коалиция. Срам и резил - пълен крах за тях и страната...