Решено! Вдигат пенсиите средно с 64 лв. от 1 октомври

До тази дата добавката от 50 лева ще се изплаща на всички пенсионери
93
Решено! Вдигат пенсиите средно с 64 лв. от 1 октомври
Снимка: БГНЕС

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., които бяха одобрени от правителството. С измененията се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери, съобщиха от правителствената пресслужба.

С промяна в Кодекса за социално осигуряване се предвижда тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1,2 на сто на 1,35 на сто. Този коефициент ще се прилага при изчисляването на пенсиите за трудова дейност, които ще се отпуснат след 1 октомври 2021 г., когато законът влиза в сила.

По този начин се повишава адекватността на новоотпуснатите пенсии, насърчава се по-продължителното участие на хората на пазара на труда и нараства процентът на заместване на доходите от труд.

С по-високата тежест на осигурителния стаж ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати преди 1 октомври 2021 г. Със законопроекта се предлага от 1 октомври минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст да се увеличи от 300 на 340 лв. Това ще доведе до нарастване с 13,3 на сто на всички пенсии за трудова дейност, определени в минимален размер.

Сред тях са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

От 1 октомври максималният размер на пенсиите се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. От същата дата се предлага социалната пенсия за старост да се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв.

По този начин ще се приложи справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери, тъй като с 14,3 на сто ще се повишат и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност - пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на добавките, които се изчисляват от размер на социалната пенсия за старост.

С промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. са предвидени и средства за изплащане на добавка от 50 лв. на всички 2 080 000 пенсионери. Целта е тази подкрепа да продължи до 1 октомври, когато в сила ще влязат разпоредбите, които ще доведат до повишаване на всички пенсии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
4
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
Гламав, 50-те лева ще ги взимат до 1 октомври, а след това ще получат 40 лв увеличение. Следователно от октомври ще получават бруто 10 лв по-малко.
80
1
 
3
 
! Отговори
До икономист преди 2 години
За съжаление минималната пенсия не е база за никакви изчисления. Вдигането й само унищожава разликата между тези, които преди 10 години са получавали различни пенсии, напр. между хигиенистката в СОУ с начално образование и преподавателя в СУ с две докторски дисертации, който след 96-та се е самоосигурявал върху МРЗ. Преди 10 г разликата е била двойна, сега няма да има разлика - и двамата ще получават около линията на бедността.
79
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вдигат с толкова с колкото да си платят тока по новите цени, реално с нищо не им вдигат нищо, само имитират, че вършат нещо полезно
78
2
 
4
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До 86 Минималната пенсия ще се увеличи само с 40 лв., както казваш, но с уговорката, че минималната пенсия беше вдигната изпреварващо с 20 %, от предишното правителство. Другите пенсии тогава не бяха увеличени. Така се възстановява справедливостта в системата, доколкото е възможно.
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86Освен 50-те лева, че взимат и това увеличение гърбав....хахаха. Личи си че си "програмист" :)
76
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13,3% от най-бедните пенсионери ще получат 40 лв добавка. А до сега 100% от тях взимаха 50 лв. повече. Браво, каква социална реформа и с мисъл за най-нямащите.
75
13
 
9
 
! Отговори
Далай Лама преди 2 години
Вярвайте, космонавти ! Вярвайте колкото си искате , чалгаджии! Ще ви увеличат пенсиите , ама в рубли ! Докарахте си душманин с фуражка ,ха сега консумирайте простотията му ! Ще е за доста дълги години, защото успя да разруши една добре вървяща държава !!!!!
74
3
 
9
 
! Отговори
Жо преди 2 години
До ЦК на ГЕРБ----От чекмеджето ли ги даваше?
73
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според Бойко, пенсионерите са "лош материал". Затова той все не намираше пари за тях.
72
10
 
9
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 2 години
Е той Бочко даваше по 50....
71
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука явно пишат доста малки пи-шле-мета. Като родителите им се пенсионират и почнат да мизеруват, тогава друго ще пеят.
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76Нали пенсионерите ни дват насока в живота, или мейби очакваш тийновете да шмъркат до откат с коли от родителите им от Чужбуна и да говорят за благоденствие....хахаха :)) Не си виждал скъсани "гъзари", които имат мозък колкото една *** :)
69
1
 
8
 
! Отговори
Hoqsan преди 2 години
До АнонименАз живея из Младостите в София.. ми малко е стряскащо 'живите мъртви'
68
0
 
19
 
! Отговори
Дядо Георги преди 2 години
А кой ще узакони това ПРЕДЛОЖЕНИЕ? Нали трябва актуализация на бюджета , та чак тогава да повярваме !
67
6
 
27
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 2 години
До БСП. А ти наистина си глу.пав. С това вървене "нагоре" скоро пак ще фалират държавата. Или си зомбиран ***, за който "нашите" винаги са добри. Как може да имате стих "Аз знам, че ти си права, партийо любима, когато съгрешиш дори". Баси, това само уникални иддиоти могат да го мислят.
66
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А интелектуалната собственост? Това увеличение е неморално. Пенсионерите трябва да го върнат.
65
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има, освен Боцко да не ги е прибрал в чекмеджето....хихихихи :)) Забравих, че без Боцето България няма да е има, извенете за това :))
64
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вдовишка добавка- 90 ГОДИНИ БСП ПРИБИРАТ ПЕНСИОННИЯ ФОНД, ПОСЛЕ ОБРАХА И ФАЛИРАХА 15 БАНКИ И НАЛЯХА ОСНОВИТЕ НА ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ- ТА ЗАТОВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ...
63
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пари ще има ли?
62
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦЯЛО ЛЯТО ПРОТЕСТИТЕ ПИТАХА ОТ СВОИТЕ ЛОЗУНГИ ЗАЩО СМЕ ПОСЛЕДНИ ПО ДОХОДИ В ЕВРОПА, ВСЯКО ИЗКАЗВАНЕ ЗАПОЧВАШЕ САМО ДА МАХНЕМ ГЕРБ И НЯМА ДА СМЕ ПОСЛЕДНИ ПО ДОХОДИ...Е ВЕЧЕ НЕ УПРАВЛЯВАТ ГЕРБ- РАДЕВ УПРАВЛЯВАТ ТВОИТЕ ХОРА- С ТАЯ ПЕНСИЯ ПЕНСИОНЕРИТЕ НИ НЯМА ДА СА ПОСЛЕДНИ ЛИ ПО ДОХОД, А ЗАПОЧНА С ВДИГНАТ ЮМРУК ПОСЛЕ ТВОИТЕ СЪВЕТНИЦИ МИНЧО СПАСОВ И ЕЛЕНКО БОЖКОВ СПРЯХА ТОКА В МЕТРОТО И ЗАСТРАШИХА ЖИВОТА НА ХОРАТА В МОТРИСИТЕ И ВСИЧКО ТОВА КАЗВАШЕ ЗАРАДИ ПОСЛЕДНИТЕ ДОХОДИ В ЕВРОПА- А ТО Я ВИЖ...