Софийски апелативен съд: "Врана" е на Симеон Сакскобурготски

Решението не е окончателно и може да се оспори пред ВКС
29 юли 2021 14:42, Елка Василева
108
Софийски апелативен съд: "Врана" е на Симеон Сакскобурготски
Снимка: архив, БГНЕС

Софийският апелативен съд излезе с решение, че собственици на парка и двореца "Врана" са Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария-Луиза, става известно от акта на съда, публикуван на сайта му. Решението не е окончателно и може да се оспори пред Върховния касационен съд.

Още по темата

Апелативният съд е отхвърлил решението на Софийския градски съд, че собственик е държавата. Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, е осъдена да заплати на Симеон Сакскобурготски сумата от 59 523 лв., а на сестра му 98 676 лв., представляващи разноски за двете съдебни инстанции.

Според съда по делото не е било установено държавата да е придобила правото на собственост върху процесните недвижими имоти чрез правна сделка или по давност или други способи, определени в Закона за държавната собственост.

"Актът, с който тези имоти са били отнети през 1947 г., към настоящия момент е обявен за противоконституционен, а с оглед неговото правно естество и за невалиден, поради което според общите принципи на вещното право не може да легитимира държавата като собственик на имуществото, което е придобила въз основа на този акт", се посочва в решението на съда.

По делото не е било и доказано, че държавата не е доказала строителството на обектите да е било извършено със средства от бюджета. "От събраните по делото доказателства се установява, че Дворец "Врана" е построен с лични средства на българския владетел Фердинанд", посочва съдът.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
До 23 тва че имаш българска кръв явно не ти пречи да си заблуден кон с капаци и да повтаря простотии, а който повтаря простотии или злонамерен и нахален б*оклук, или пелен и*диот, ти си избери какво си
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да не е никакъв цар и да няма никакво достойноство, но май се натиска да влезе в кубът на Чарлс 1ви и Луи 16ти.
20
6
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Не може да има царски имоти,след като не сме царство!
19
7
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Добре,че не е бил цар,когато България е имала нужда от държавници,които да я извадят от изолацията след погрома на първата световна война,а след това от разумна политика пред надигащите се реваншистки сили на Германия.Баща му поне е опазил България от касапницата на източния фронт,този зорлем би я вкарал във войната.
18
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално погледнато при царя беше най добре, може да не е постигнал кой знае какво, но поне не излагаше държавата в чужбина, за разлика от другите управници на бг.
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жоре и като е роднина на английската кралица какво? Да му построим Бъкингамски дворец и да му го подарим? И да, не е българин. Във вените му няма и капчица българска кръв. Ако поне уважаваше мъничко България, нямаше да продаде медалите на баща си. Това са медали, които са спечелени във войните за България. Щом ги е продал, значи не уважава тая държава. Освен това се съюзи с комунистите, с убийците на чичо му. Щом не уважава родовата си памет, как би уважавал народ, който дори не му е кръвен?
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ли Дедо си е дошЕл?! Аз си мислех, че е, за да даде рамо на проекта Иван Тошко Ники!
15
12
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Алооо, т*Ъпаци Черепа има имоти за стотици милиони Евро и паунди във Франция, Лондон и Дубай, купени с пари грабен от вас и от трафик на наркотици и хазарт, а Царя има държавни награди от половината Европейски държави, и за какво го плюете, че е реставрира една изоставена и разпада ща се сграда, вие луди ли сте бе. Не бил българин, че нали е роден тука е роднина с английската кралица, Смрадев е един долен селянин, бе ****лоумници
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти да видиш. Защо беше това НДСВ 2. Явно защо. Кльопачката е свършила.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си плати данъците първо!
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16 Левски. Това е идолът ми! А тоя дето се изплю върху баща си не искам да го виждам. Цар Борис 3 е бил велик човек. Човек стоящ редом до народа, водел е войската редом с войниците, хранил се е с простия войник ***, а това на снимката да му продаде медалите от същите тия войни, войни за България. Искаш да уважавам Симеончо? Как? Та той не уважава собствения си баща, а именно баща му е бил царя, който заслужава уважение. Наричай ме както искаш, но истината си е истина.
11
8
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Кух нещастни, долен, кой ти е идолът:клепоухия селянин Смрадев-една марионетка на Черепа, или Осрашков - гнусен сатрап, или Бойкикев и Гнома, дето на ходят и до тоалетна без да питат Херо, а може би Маямата и Бабичкян
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои са тези, дали това решение? Колко конта гушнаха, да предадат страната си? Как и от къде намериха акта за собственост , чак след 70-80 год? Продажници сме, чужденците знаят това и после да не се чудим защо сме белите роби на Европа .
9
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капиталист, нормален ли си? Тоя на снимката продаде медалите на баща си, един наистина достоен човек, за да си плати дълговете на комар. Тоя на снимката се гушна с убийците на чичо си, които му взеха трона и го изхвърлиха от България, за пари. Същия тоя изсече цяла гора за пари. И ти като му виждаш снимката казваш че ти и децата ти спят спокойно? Сериозно ли?
8
6
 
21
 
! Отговори
защо ли ? преди 2 години
този лаком дъртак защо ли още господ го държи на този свят
7
18
 
8
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Браво! Комунизмът си отива! Децата ми спят спокойно!
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой е построил Врана? Защото ако го е строила държавата за да се настани в него царското семейство, значи е на държавата. Ако го е строили бащата на Симеон, с негови пари, значи е на Симеон. Та кой е строил Варна и с чии пари?
5
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че Врана е на царя. По времето на комунизма доста имоти бяха присвоени от партията и доста хора се преборихме за тях обратно.
4
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алф събуди се! Този човек дори не е българин. Внука му носи името Симеон-Хасан! Срам и позор. До Симеон да сложат Хасан. Не ми се говори повече. Това именце казва всичко.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ега не дочака решението на ВКС, тоя излъга най-много българи и причини катастрофални последици за държавата.