Нова такса към сметката за ток - от 6 до 12 лв. на година застраховка на електроуредите

Предложението е на "Еврохолд”, които купиха ЧЕЗ
30 юли 2021 08:36, Анисия Иванова
140
Нова такса към сметката за ток - от 6 до 12 лв. на година застраховка на електроуредите
Снимка: БГНЕС

Нова такса за ток се предвижда да плащат абонатите на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ в Западна България, след като окончателно компанията беше придобита от „Еврохолд”. Идеята е всеки месец към сметките на домакинствата допълнително да бъдат начислявани по 50 ст. или левче.

А със сумата да бъде направена застрахова за електроуредите в дома, така че ако гръмнат, собствениците им да бъдат обезщетени. Реализацията на тази идея ще повиши сметките за ток на абонатите на компанията с между 6 лв. и 12 лв. на година. Засега таксата ще е доброволна.

На пръв поглед предложението, оповестено от председателя на Надзорния съвет на новия собственик на ЧЕЗ Асен Христов пред bTV, звучи в интерес на гражданите. Всъщност обаче по закон и сега електроразпределителните дружества са задължени да компенсират домакинствата, ако електроуред - например компютър, телевизор или печка, гръмне заради токов удар.

"ЧEЗ нe мoжe дa пpeдвиди cвeткaвицитe, тoкoвитe yдapи и вcичкo ocтaнaлo, нo aкo имa eднa мaлкa тaкaвa кoмпoнeнтa, тoвa мoжe дa ce нaпpaви”, обяснява Христов идеята. Но реално новата такса ще защити интересите не на абонатите, а на доставчика на ток, който ще застрахова услугата си. При това вероятно в собственото застрахователно дружество на холдинга „Еврохолд”. Той вече е обявил зa пpoдaжбa чacт oт cвoя бизнec в cфepaтa нa aвтoмoбилитe и лизингa, така че да запази caмo зacтpaxoвaтeлния и eнepгийния.

С други думи идеята е абонатите да плащат за нещо, което е задължение на електроразпределителнто дружество, а парите да влизат в компания от същия холдинг. Предвид факта, че ЧЕЗ има над 2 млн. абоната в Западна България, това означава, че с новата такса „Еврохолд” ще си осигурява допълнително между 12 и 24 млн. лв. приходи на година, анализира "Труд".

Впоследствие от компанията уточниха, че таксата щяло да има, но тя да е доброволна. Въпреки че не е ясно кой ще застрахова електроуредите си, при условие, че ако се развалят заради ниско напрежение така или иначе дружеството трябва да компенсира собствениците им.

Cпopeд oдoбpeния oт KЗK пpoeкт „Eвpoxoлд” тpябвa дa инвecтиpa в cлeдвaщитe тpи гoдини мeжду 250 млн. и 300 млн. лв. в ЧЕЗ. Xpиcтoв пocoчи, чe в мoмeнтa бългapcкитe дpyжecтвa нa ЧEЗ ca в мнoгo дoбpo финaнcoвo cъcтoяниe. И допълни, че цената на тока се определя от КЕВР, затова не е ясно дали, кога и с колко ще поскъпне плащаната от абонатите електроенергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
5
 
! Отговори
Я чакай, чакай! преди 2 години
Значи, всяка година си правя застраховка на жилището, в която има клауза че при авария при мен и наводня комшията под мен, застраховката поема обещетението за причинените вреди. Според логиката на тия, като сключа следващата застраховка трябва да сляза при комшията и да му искам парите за застраховката ?!?!?! Ама той като нищо ще ме набие ако съм толкова нагъл!
100
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Тази Мафкомпания този номер във друга държава от ЕС няма да мине !!
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо за тяхна вина, друг да плаща ????? ! По тази логика пострадал при ПТП трябва да заплати на виновенйя за това !!!
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е какво ще покрива тази застраховка.
97
4
 
1
 
! Отговори
Умберто Тоци преди 2 години
Преминете на газ тогава.
96
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест отговорността за недобросъвестните действия на доставчиците на ел.енергия трябва да я платим ние, крайните потребители? Щом ЧЕЗ не желае 20 години да поправи изгнилите кабели и заземление в мрежата си (задължителни профилактики), то е възможно да нанесе щети в резултат на светкавица, да речем, която при нормално поддържане на мрежата хич нямаше да се отрази на нищо. Да не говорим за редовното спиране за минутка-две и пускане на тока...Но сметката трябва да я плащаме ние, а не виновния.
95
17
 
0
 
! Отговори
Нищо лично! преди 2 години
На старите елпредпазители/бушони хитрец байганьовец е поставил дебела жичка.Та после застрахователните компании ли са виновни?!
94
5
 
10
 
! Отговори
Военен брокер преди 2 години
Румъния стана първа икономика на Балканите (без Турция ) , а бяха в средата преди.Това е защото си разстреляха диктатора и направиха изчегъртването още 1989г.Ние тук им вдигаме паметници (на Тошко в Перник) и храним внуците им,даже по разни предавания им наливаме смс- и .
93
0
 
29
 
! Отговори
Сметалото преди 2 години
А, не така!!! Когато защитавате цените си пред КЕВР вие изрично посочвате, че имате разход "застраховка", която покрива щетите по електроуредите, които ПО ЗАКОН сте длъжни да възстановите! Значи един път си вкарвате цената на застраховката в цената на тока, а сега искате да я набутате още един път, а ?! Аре без тия тарикатлъци!
92
0
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Включил съм защита-АМА ЗАЩООООО?-ТОВА СИ Е ТЕХЕН ПРОБЛЕМ.-ПРАВЯТ ГРЕШКА ПЛАЩАТ.-ЗАЩО АЗ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ ЗАСТРАХОВКА??????????????????????????????????????
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Български собственик - и започват българските цига.нии ...
90
0
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Че аз си имам застраховка и то към сериозен застраховател... защо да давам пари и на тия.
89
1
 
10
 
! Отговори
??? преди 2 години
Както са решили да увеличат пенсиите от 1 октомври ,се чудя с колко % ще се вдигне още ток ,вода , храни ,услуги и разни измислени надценки още от септември ,та да не остане нищо от ,,ВДИГНАТОТО,,.
88
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И по 100 лв ще плащам за застраховка. Но да е наистина застраховка. Обаче подозирам, че тези пари просто ще ги даваме и като ни изгорят уредите ще пием по една студена вода.
87
0
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
това е само като начало,"За загрявка"..Само гледайте АЛЧНОСТТА им какви ДИВОТИИ ще ражда!../"Клети ми клети,български народе,кой те в таз робска люлка люлее?"/..
86
0
 
16
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Не се наядоха. Мразя да ми предлагат нещо, което ми се предлага като услуга. Защо да плащам, че те не поддържат мрежата си както трябва? Веднъж да плащам за скапана услуга и още веднъж за това, че тя е некачествена????? Май ще има камъните падат....
85
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нужна е нова национализация , иначе просто няма как да има държава България вече.
84
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците ги отсвириха заради липса на капитал, Румънците им натресоха огромна глоба за картелно споразумение заради застраховки ние си ги приехме с отворени обятия.
83
0
 
18
 
! Отговори
Мутрите пак ще преди 2 години
Ни рекетират. Това е защото нямане държава, а ни управляват ***!
82
1
 
18
 
! Отговори
5555 преди 2 години
Тия с една таксичка от 1 лев на месец са изчислили, че за 360 месеца при 2млн. абонати си избиват цялата инвестиция.... Аре към Терминала, в джобс.еу съм докато пиша коментара.... !!!!!!!!