Нова такса към сметката за ток - от 6 до 12 лв. на година застраховка на електроуредите

Предложението е на "Еврохолд”, които купиха ЧЕЗ
30 юли 2021 08:36, Анисия Иванова
140
Нова такса към сметката за ток - от 6 до 12 лв. на година застраховка на електроуредите
Снимка: БГНЕС

Нова такса за ток се предвижда да плащат абонатите на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ в Западна България, след като окончателно компанията беше придобита от „Еврохолд”. Идеята е всеки месец към сметките на домакинствата допълнително да бъдат начислявани по 50 ст. или левче.

А със сумата да бъде направена застрахова за електроуредите в дома, така че ако гръмнат, собствениците им да бъдат обезщетени. Реализацията на тази идея ще повиши сметките за ток на абонатите на компанията с между 6 лв. и 12 лв. на година. Засега таксата ще е доброволна.

На пръв поглед предложението, оповестено от председателя на Надзорния съвет на новия собственик на ЧЕЗ Асен Христов пред bTV, звучи в интерес на гражданите. Всъщност обаче по закон и сега електроразпределителните дружества са задължени да компенсират домакинствата, ако електроуред - например компютър, телевизор или печка, гръмне заради токов удар.

"ЧEЗ нe мoжe дa пpeдвиди cвeткaвицитe, тoкoвитe yдapи и вcичкo ocтaнaлo, нo aкo имa eднa мaлкa тaкaвa кoмпoнeнтa, тoвa мoжe дa ce нaпpaви”, обяснява Христов идеята. Но реално новата такса ще защити интересите не на абонатите, а на доставчика на ток, който ще застрахова услугата си. При това вероятно в собственото застрахователно дружество на холдинга „Еврохолд”. Той вече е обявил зa пpoдaжбa чacт oт cвoя бизнec в cфepaтa нa aвтoмoбилитe и лизингa, така че да запази caмo зacтpaxoвaтeлния и eнepгийния.

С други думи идеята е абонатите да плащат за нещо, което е задължение на електроразпределителнто дружество, а парите да влизат в компания от същия холдинг. Предвид факта, че ЧЕЗ има над 2 млн. абоната в Западна България, това означава, че с новата такса „Еврохолд” ще си осигурява допълнително между 12 и 24 млн. лв. приходи на година, анализира "Труд".

Впоследствие от компанията уточниха, че таксата щяло да има, но тя да е доброволна. Въпреки че не е ясно кой ще застрахова електроуредите си, при условие, че ако се развалят заради ниско напрежение така или иначе дружеството трябва да компенсира собствениците им.

Cпopeд oдoбpeния oт KЗK пpoeкт „Eвpoxoлд” тpябвa дa инвecтиpa в cлeдвaщитe тpи гoдини мeжду 250 млн. и 300 млн. лв. в ЧЕЗ. Xpиcтoв пocoчи, чe в мoмeнтa бългapcкитe дpyжecтвa нa ЧEЗ ca в мнoгo дoбpo финaнcoвo cъcтoяниe. И допълни, че цената на тока се определя от КЕВР, затова не е ясно дали, кога и с колко ще поскъпне плащаната от абонатите електроенергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема е , че още в началото не взехме пръчките
80
5
 
2
 
! Отговори
Включил съм защита преди 2 години
на всеки елконтакт, която издържа консуматор до 3500 W. Цената на брой - 15лв.Потърсете и не се скъпете!Защото и аз мислех, че ще мина тънко...но...
79
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарим на пратиите на промяната
78
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки месец ви го набиват с двеста тези от промяната.Вдигнаха парното с 20 прцента, вдигнаха горивата с 30%, сега и всеки месец по левче отгоре ще ви вземат от сметките за тока.В България има вили които се ползват по два месеца в годината, но всеки месец ще трябва да плащат такса.Ураа другари, новото дойде
77
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 2 млн. абонати, таксичката от 6 лв. си е направо далаверка. А като ти гръмна ел. уредите и се почва "Ама партидата не е на ваше име, ама откъде се сигурни че е от високо напрежение, ама контактите в дома ви не са занулени..." И вадят от 9 кладенеца вода, само и само да не ти платят нищо. Иначе за тях 12 млн. кеш годишно си е много добре дошло. Найс, а?
76
1
 
9
 
! Отговори
ами преди 2 години
Мая общата да не ми седи в парламента, а да ляга на плочките
75
7
 
11
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Гламавите протестъри кво казаха
74
1
 
30
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Сега видяхте ли защо БЪЛГАРСКИ компании никога не трябва да са собственици на монополите!!!
73
0
 
26
 
! Отговори
касичка преди 2 години
таз година левче догодина два
72
8
 
3
 
! Отговори
От глупав по-глупав преди 2 години
Е па кво толкова.
71
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 2 години
6 лева тук, 6 лева там и ето ти ги няколко милиона. Това си е прехвърляне на отговорност
70
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пладнешки обир, тамън им вдигнат на пенсионерите с някви мижави пари пенсията и заплатите на хората с някъв малък процент и веднага изкача от някъде нова такса или повишение на нещо, реално бг не мърда от калта
69
0
 
27
 
! Отговори
БАН преди 2 години
Застраховките ще са с декларация за информирано съгласие и без право на избор в коя компания, а само в "Евроинс" - и то отроче на Еврохолд, нали?Поредната гавра, ама раята силна във виртуалното пространство си заслужава съдбата!
68
1
 
20
 
! Отговори
лекарсто има преди 2 години
Кирка в електромера.
67
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В самата статия е описано колко е противоречива тази "такса"... Въпроса е: Защо ни я представят публично, дори и още неформулирана правилно? - Десе ни подготвя за такса електромер ли ...
66
1
 
27
 
! Отговори
бедния българин преди 2 години
днеска 50ст , 1лв след година след още годинка 2,3 лв и така нагоре всяка година :). Застрохвка която и няма да видиш , ако нещо ти гръмне но какво да се прави в България е така. Всички политици са едни и същи - крадци и измамници, дъното при нас е вечно
65
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ЧEЗ нe мoжe дa пpeдвиди cвeткaвицитe, тoкoвитe yдapи и вcичкo ocтaнaлo, нo aкo имa eднa мaлкa тaкaвa кoмпoнeнтa, тoвa мoжe дa ce нaпpaви-------------------Значи, ако получат пари изведнъж ще се свържат с Дядо Господ и той ще им дава инфо за свткавиците, токовите удари и т.н.Мног скъп тоя разговор с Дядо Боже, бре!
64
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ЧЕЗ не си поддържат мрежата, непрекъснато токови уреди. Лъжат непрекъснато и сега и такса уреди. Айде да си гледата работа. Време е държавата сериозно да ги провери!
63
3
 
23
 
! Отговори
червен ДС феодализъм преди 2 години
А с какво желание скачахте за богат живот по американски.Сега ще може ли да платите цената на скачането безумци?!
62
1
 
7
 
! Отговори
От 72 преди 2 години
БоНовите книжки. Коректорът ме прецака.