Нова такса към сметката за ток - от 6 до 12 лв. на година застраховка на електроуредите

Предложението е на "Еврохолд”, които купиха ЧЕЗ
30 юли 2021 08:36, Анисия Иванова
140
Нова такса към сметката за ток - от 6 до 12 лв. на година застраховка на електроуредите
Снимка: БГНЕС

Нова такса за ток се предвижда да плащат абонатите на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ в Западна България, след като окончателно компанията беше придобита от „Еврохолд”. Идеята е всеки месец към сметките на домакинствата допълнително да бъдат начислявани по 50 ст. или левче.

А със сумата да бъде направена застрахова за електроуредите в дома, така че ако гръмнат, собствениците им да бъдат обезщетени. Реализацията на тази идея ще повиши сметките за ток на абонатите на компанията с между 6 лв. и 12 лв. на година. Засега таксата ще е доброволна.

На пръв поглед предложението, оповестено от председателя на Надзорния съвет на новия собственик на ЧЕЗ Асен Христов пред bTV, звучи в интерес на гражданите. Всъщност обаче по закон и сега електроразпределителните дружества са задължени да компенсират домакинствата, ако електроуред - например компютър, телевизор или печка, гръмне заради токов удар.

"ЧEЗ нe мoжe дa пpeдвиди cвeткaвицитe, тoкoвитe yдapи и вcичкo ocтaнaлo, нo aкo имa eднa мaлкa тaкaвa кoмпoнeнтa, тoвa мoжe дa ce нaпpaви”, обяснява Христов идеята. Но реално новата такса ще защити интересите не на абонатите, а на доставчика на ток, който ще застрахова услугата си. При това вероятно в собственото застрахователно дружество на холдинга „Еврохолд”. Той вече е обявил зa пpoдaжбa чacт oт cвoя бизнec в cфepaтa нa aвтoмoбилитe и лизингa, така че да запази caмo зacтpaxoвaтeлния и eнepгийния.

С други думи идеята е абонатите да плащат за нещо, което е задължение на електроразпределителнто дружество, а парите да влизат в компания от същия холдинг. Предвид факта, че ЧЕЗ има над 2 млн. абоната в Западна България, това означава, че с новата такса „Еврохолд” ще си осигурява допълнително между 12 и 24 млн. лв. приходи на година, анализира "Труд".

Впоследствие от компанията уточниха, че таксата щяло да има, но тя да е доброволна. Въпреки че не е ясно кой ще застрахова електроуредите си, при условие, че ако се развалят заради ниско напрежение така или иначе дружеството трябва да компенсира собствениците им.

Cпopeд oдoбpeния oт KЗK пpoeкт „Eвpoxoлд” тpябвa дa инвecтиpa в cлeдвaщитe тpи гoдини мeжду 250 млн. и 300 млн. лв. в ЧЕЗ. Xpиcтoв пocoчи, чe в мoмeнтa бългapcкитe дpyжecтвa нa ЧEЗ ca в мнoгo дoбpo финaнcoвo cъcтoяниe. И допълни, че цената на тока се определя от КЕВР, затова не е ясно дали, кога и с колко ще поскъпне плащаната от абонатите електроенергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
17
 
! Отговори
От 72 преди 2 години
Ситуацията много напомня онази с бобовите книжки. През студентските години за бобовите книжки платих само за фармацевтичните заводи у нас. Сега те са собственост на Кирил Домусчиев. В момента пак е сложил свои приближени министри, начело с Кирил Петков и ето ви новата схема.От всеки от нас се щипва по малко и никой няма да води дела, но олигарсите забогатяват на овчия народ на гърба, а той плюе по онези с обикновените бизнеси, които са затънали в кредити.
60
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средноаритметично : 9 лв. x 4 000 000 абонати = 36 000 000 прибрани в джоба от нищото.
59
1
 
28
 
! Отговори
Коро преди 2 години
Нее, другари. рискът, съответно парите следва да се платят от ЕРП-то, то отговаря за щети от собствената си дейност, защо аз да му поемам риска? Защо?
58
1
 
15
 
! Отговори
мак преди 2 години
"харесвам" думата компонента, особено когато се отнася за сметките, особено, когато служат за повишаването им.
57
1
 
26
 
! Отговори
4567890 преди 2 години
Оня ден чета как се радват хората че е БГ фирма.Ами то нашите по големи вълци от чужденците.
56
5
 
20
 
! Отговори
Тодро Живков преди 2 години
Яжте банани!
55
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 2 години
....аз,още си чакам,ама май има,да си чаааакам....
54
2
 
33
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Българските еничари дерат най много.
53
1
 
41
 
! Отговори
Е това е нов преди 2 години
Връх на наглостта и узаконения рекет. Да очакваме и 10ст на литър гориво като застраховка, ако ни продадат менте гориво и ни съсипят колата. Може и по левче на кило месо, да има с какво да ни обезщетяват, ако стигнем до болница с хранително отравяне. Може и кръчмите да вкарат надценка по същата причина.
52
0
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"При това вероятно в собственото застрахователно дружество на холдинга Еврохолд. Кой е глаголите това изречение? Защо в него липсват препинателни знаци? Защо авторката не познава понятията "главно" и "подчинено изречение" и кога се използват? Докога ще търпим рекета на електро-разпределителните дружества?
51
1
 
24
 
! Отговори
Драган преди 2 години
Това е недопустимо. Държавата да ги съди!
50
1
 
39
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Нова булка , нов късмет !Те ти булка Спасовден! Срамота , да вземат пари от абонатите си , за да може после да изплащат обезщетения , което и без това е тяхно задължение!
49
1
 
22
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
СЕГА ОСТАВА И ПОЖАРНАТА ДА НИ ЗАСТРАХОВА СРЕЩУ ПОЖАР-ПА НИЕ ДА СИ ПЛАЩАМЕ УДРЪЖКИТЕ ОТ ЗАПЛАТИТЕ ДАНЪЦИТЕ-ПЕНСИОНЕН ФОНД-ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ.ПА ОСВЕН ДА ПОЧНА ДА ИМ ПРЕВЕЖДАМ ЦЯЛАТА ЗАПЛАТА И ДА СЕ ЗНАЕ..-ИТН ДА СЕ ВЗИМА В РЪЦЕ И ДА СЕ ДЕЙСТВА-СЛАВИ ТРИФУНОВ ДА НЕ МИ СЕ СКЪТАВА
48
1
 
28
 
! Отговори
Има много преди 2 години
Хора, които си имат застраховка. Не може просто така да ги шляпат тея 12 лева
47
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
когато народа е глупав и послушен ще го доят до безкрай. Ако това се случи в Гърция, Франция, Италия ще има протести и палежи, митинги, безредици а тук си пишем по форумите колко ни е зле. Смешна работа, просто сме един овце и тези отгоре го знавт, бизнеса го знае и си прави каквото иска.
46
1
 
21
 
! Отговори
гост преди 2 години
Ама разбира се! Защо да не гушнат едни милиончета към заплатките си. Докато това е състава на КЕВР така ще бъде.Но явно и новоизбраните партии вече имат далаверка, щом не повдигат въпроса за смяна и истинска ревизия на КЕВР, На всички ни е ясно ,че методиките са от олигарсите, а тези там и дума не могат да обелят, само вдигат ръка и си получават по 10 000 лв. заплата от нашите пари , такси и какво ли още не
45
1
 
8
 
! Отговори
маке преди 2 години
До АнонименВсяка година застраховка-това е изнудване.Все едно да ми плащаш за имагинерен труд.
44
7
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-46 по-добре такса,а тиквата,вече никога на власт.
43
2
 
25
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ДА СЕ УДЪРЖАВИ ЕНЕРГОТО-СТИГА СА ДРАЛИ ХОРАТА-6 ТАКСИ ПОД СМЕТКАТА И ДДС-ТО НАЙ ОТДОЛУ.-ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЗА МЕН.
42
1
 
28
 
! Отговори
1 преди 2 години
Тези още не са влезли във владение на "ЧЕЗ"и веднага почнаха да ни дерат,а такса,за сутрешното "КАФЕ"на собственика си,няма ли да въведат.