КНСБ иска вдигане на минималната заплата от 2022 г.

Всеки пети от работещите българи взима по 332 евро
2 авг 2021 08:05, Анисия Иванова
42
КНСБ иска вдигане на минималната заплата от 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Новото правителство, което и да е то, да преразгледа заложеното замразяване на минималната заплата за 2022 г. на сегашното ниво от 650 лв., настояват от КНСБ. Всеки пети от работещите българи, или 493 хил. души, са наети на минимална заплата.

„Очакваме следващото правителство, което и да е то, да излезе и да каже, какво ще прави с минималната заплата”, каза директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов.

Минималната заплата в България е 332 евро. Тя е най-ниската в целия ЕС и представлява 1/5 от минималната в Нидерландия, във Франция, в Белгия, и в Германия.

Естония е удвоила своята минимална заплата в годините след като е приела еврото. В Латвия увеличението е 1,8 пъти. В Литва, след като са приели еврото, от 312 евро минималната заплата е станала 642 евро за 5-6 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За България при тези ниски цени 350 евро да вземаш чисто не е лоша заплата ако имаш собствено жилище. А 600 евро чисто да вземаш си е доста добре. Ако е семейство и двамата да вземат по 600 Евро вече си е супер. Можеш да се отпуснеш. Да си купиш кола, да ходиш на почивка лятото и да си купиш нови дрехи. По световните стандарти си богат човек. Да не забравяме че 3 милиарда души живеят с 2 долара на ден. А тука всеки втори мрънка че 300 евро му били малко.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10Прав си по принцип, но не виждам, как ще обвържат заплатата с образованието. Който работодател може да си го позволи, ще плаща средна заплата и на чистачките. Друг е въпросът, че не е нормално заплатата на медицинските сестри да е близка до минималната.
13
4
 
30
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Значи вашите любими депутати може да мизерстват с 10 бондака,а вие неблагодарните българи 650 лв минимална заплата-550 лв чисто след удръжките ви е малко.
12
13
 
11
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
ПО ВИСОКИ ПЕНСИИ И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ,ВСИЧКО ТОВА ВОДИ ДО ПО ВИСОКИ ЦЕНИ НА ХРАНИТЕ И НА УСЛУГИТЕ,ТОЕСТ НА ВСИЧКО----МИЖИ ДА ТЕ ЛЪЖЕМ
11
2
 
24
 
! Отговори
бедния българин преди 2 години
аха значи на даскалите стартовата от 800 сега е 1200 и може да стане догодина 1600 лв, частника от 650 може да стане 700.... даскалите взимат бонуси , частника не дава нищо, масово се осигорява на минимална и като станеш на 80 години ще си взимаш 350 лв пенсия ако си жив ! Ченгетата взеха 650 бонуси всеки месец като беше затворено всичко..вдигат масово цените и тея 50 не се усещат като ,, вдигната'' заплата. Жалка картина е страната ни !
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом вдигнат минималната ще се наложи да се вдигнат и другите заплати. Няма как да доближават разликата в заплатите на хора с по- високо образование или ценз с минималната. Или ако една мед.сестра взема 900 лв. (примерно), то санитарката да взема 120 по- малко. Ще трябва да запазят стъпката между минималната и другите заплати.
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На "бизнеса" му прилошава от такива новини.
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да даде. Като толкова искат по-висока минимална да дават разликата до например 1000лв и готово. Сега искат, но някой друг да ги даде.
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те само се осигуряват на минимална заплата. Минимална заплата реално има само в държавните сектори. В частен сектор лъжат, за да плащат по-малко осигурителни вноски. Двойно счетоводство със съучастие на работника, който наивно вярва, че прецаква държавата. Но като дойде време да се пенсионира пак ще реве, че има ниска пенсия.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обществена тайна е, че много хора реално са на МРЗ. Има разбира се и някакви прецакани да ги осигуряват на МРЗ, но те не са толкова много, колкото си мислят някои.
5
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С темповете, с които се увеличаваше минималната заплата преди мутрите, сега щеше да е 960 лева, но .... гласувахте за Бойко Борисов или не гласувахте и тя остана ниска.
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обществена тайна е, че много малък процент хора работят на МРЗ. Просто се осигуряват на нея. Нищо не ни пречи да си приемем 3000 лв минимална заплата, просто ще се вдигне безработицата.
3
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Увеличават цените на природния газ, ток, вода, хранителни стоки, напитки, всичко, обаче минималната работна заплата не. Тя трябва да бъде замразена??? Ама някои герберунгели ще започнат да философстват: "Който не работи и го мързи не трябва да яде". Е да, ама не се ли замисляте че и тези които получават минимална заплата (близо половин милион българи), също работят??? И то много от тях работят яко, обаче получават подигравки. А като въведем еврото???
2
6
 
38
 
! Отговори
преди 2 години
МРЗ в България е 332,34 евро, но това е бруто. Реалната сума, която получават хората на МРЗ след задължителните удръжки (нетната заплата) е 257,89 евро. Това очевидно е безкрайно малко, но така става когато 12 години се пълнят чекмеджетата вместо да се развива икономиката и да се повишават доходите.
1
5
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Манипулативно поднесена информация в края на новината. Естония за 10 години откакто била приела еврото била удвоила МРЗ. Е, в България от 240 лева сега е 650 лева - увеличение от 2,7 пъти.