Около един милион българи не могат да си позволят лятна ваканция

Българските работници са сред най-бедните европейци
2 авг 2021 18:00, Анисия Иванова
209
Около един милион българи не могат да си позволят лятна ваканция
Снимка: БГНЕС

Близо един милион души в България (или 972 328) не могат да си позволят лятна ваканция, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Работниците с ниски доходи у нас са сред 35-те милиона най-бедни европейци, които не могат да си позволят почивка.

От Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват КНСБ и конфедерация на труда "Подкрепа" посочват като цяло, че почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи все още продължават да са лукс.

28% от гражданите на ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, като близо 60% от тях са с доходи под прага на бедността, съобщава БНР.

Според данните най-лоша е ситуацията в Гърция, където близо 89 на сто от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка. На второ място е Румъния с 86,8 процента.

За България този процент е 71,6 на сто, което отрежда на нашата страна седма позиция в негативната класация за 27-те членки на ЕС.

Европейската конфедерация подчертава неравенството по отношение на достъпа до почивка извън дома на фона на усилията на синдикатите за по силна директива за адекватните минимални заплати и колективното договаряне.

В проекта на документа се очаква да бъде разгледано от европейският парламент през есента. В директивата за адекватните минимални заплати трябва да се гарантира, че възнагражденията никога няма да са толкова ниски, че да оставят работниците да живеят в бедност, а колективното договаряне ще се превърне в рутинна част от заетостта, за да се гарантират истински справедливи заплати за всички, смятат синдикалистите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
9
 
! Отговори
Digger преди 2 години
Някой може ли да каже с колко лева е изкарал 10 дни почивка на Черноморието това лято?
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПАТРИОТ Само глупаците и конете работят.
103
5
 
9
 
! Отговори
танер преди 2 години
от този един милион дето неможе да си позволи почивка само ще вметна че 90 от този милион пуши всеки ден пие алкохол пуска в ефбет всеки ден по 20 лв на касата на изипей и накрая няма за почивка ми да няма ама за 10 процента които наистина живеят бедно осъзнайте се хора моля ви
102
11
 
7
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 2 години
Бъдете СМЕЛИ И ДОСТОЙНИ граждани. НЯМА НИЩО СТРАШНО ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ОДИТЕ НА ПОЧИВКА. Както и НЯМАЙТЕ СРАМ и НЕ СЕ СРАМУВАЙТЕ ЧЕ НЯМАТЕ ПАРИ и ЧЕ НЕ ХОДИТЕ НА ПОЧИВКИ. Бъдете трудолюбиви и съвестни и отговорни граждани просто работете и си плащайте данъците. ЖИВОТА НЕ Е ПОЧИВКИ И МОРЕТА. Не е срамно да сте работническа класа. Държавата и бизнеса имат нужда най-много на вас и разчита на вас НЕ гледайте и НЕ искайте неща от висшата класа правете това което трябва и бъдете щастливи.
101
4
 
13
 
! Отговори
Ръца Пръца Шлезинжер преди 2 години
Смятайте колко сме зле.....да бачкаш като гламав цяла година за жълти стотинки и отпуската да я караш на терасата на панелката. Обаче при бай Тошо било зле , нямало банани. ЦццццццДа *** и простия народ.....
100
3
 
22
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
За тези които пестят пари от почивки ще кажа следното и дано да го запомнят добре. Най-добрата инвестиция за един човек или за двойка или за цяло семейство е почивката. Почивката освежава човек, прави го по-добър и по-ефективен.
99
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно по бай тошово време можеше. Ходеха само партийните, а дори и тях не ги пускаха на Слънчака. Българи не ги пускаха на българския курорт Слънчев бряг. Има ли нужда от повече коментари?!?!?
98
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната на Радев!
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай Ганята Проблемът е, че бай *** се разглезиха. Почивка за тях е, че с 400Е заплата искат изглед към морето, топла вода, климатик, паркомясто.
96
4
 
7
 
! Отговори
БЕЗ ПОЧИВКА МОЖЕ преди 2 години
БЕЗ ПАРИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ. Просто обикновените хора бъдете разумни и си знайте мястото и положението си и забравете да си пилеете последни левчета за почивки.
95
12
 
7
 
! Отговори
Бай Ганята преди 2 години
Хората са проости, ама много прости. Почивките не са за всеки. Ако има някоя излишна пара в повече обикновеният човек трябва да я използва за нещо полезно, а не за почивки. СВЪРШИ СЕ - ВСЯКО ЛЯТО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ХОДИ НА ПОЧИВКИ. Шанса за обикновените хора е да събират пари и да работят много яко и веднаж на 10 години със събраните спестени пари да отидат някъде да почиват. Категорично не трябва да има масов бедняшки туризъм лошо е за природата и стандарта не бива да е нисък
94
1
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Така е и с французите. Под турско-еврео,арабо-руско-американско робство сме.
93
10
 
3
 
! Отговори
един преди 2 години
При 12-годишното управление на ГЕРБ, за първи път отидох на море в Гърция и Италия. Факт.
92
8
 
5
 
! Отговори
НЕ ЗНАЯТ преди 2 години
О СВЕЩЕННА ПРОСТОТАА. Хората НЕ СА РАЗБРАЛИ, ЧЕ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ХОДИ НА ПОЧИВКИ щом НЯМАШ ПАРА няма ДА ХОДИШ, не ти стигат парите по-малко ще ядеш и ще работиш повече - елементарно е.
91
5
 
7
 
! Отговори
gio преди 2 години
не е вярно при Бойко бяхме много добре. Работа, работа, работа! За пари или без е без значение. За какво са му почивки на българина само да се размотава. Работа, рабоота и пак работа!
90
5
 
4
 
! Отговори
Stiling преди 2 години
А сега си представете, че и тоя 1 милион имаха пари да отидат на море. И като ви се изсипат тоя милион на южното черноморие за два месеца ще ревнете че било претъпкано пълно с ромей и селяни, че цапат и тнт. НАМА УГОДИЯ ЩОТО СТЕ ЛОШ МАТЕРИАЛ ЗАВИСЛИВ ЗЛОБЕН И МРЪНКАШ. НИКОГА ОТ НИЩО НЕ СТЕ ДОВОЛНИ И ПАК ВИ Е МАЛКО.
89
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ямболски *** Не само парите трябва и класата да се гледа. Щото едни простаак и бедняк и да му дадеш пара той си остава пак такъв до края на живота си. Парите не са достатъчни обикновените хора трябва да живеят според нивото, положението или класата, която заемат в обществото. Бедните хора това са един вид друга раса и категория хора, живеят мизерно и създават деца, които също са с нисък статус. Самата бедност променя мозъка и начина на мислене това си порок и доживотна присъда.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ямболски *** Как си представяш една 70 годишна баба да иде да почива?
87
8
 
2
 
! Отговори
нАучен сътрудник преди 2 години
Какво значи "не могат да си позволят лятна ваканция"? Визираните екземпляри са в перманентна "ваканция" от люлка до гроб. Иначе в това проучване, "едноседмична ваканция извън дома си" го практикува ежегодишно и многократно 4/5 от народонаселението... Пак мелодрами! Ние сме най-самосъжеляващата се популация (не мога да употребя нация - съжалявам)!
86
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При бай Тошо баба ми и дядо ми си почиваха копаейки на лозето, за да изкарат някой допълнителен лев, че със 160лв заплата/3лв за долар не се живееше.