Разпада се училището в Абланица, покривът застрашава децата

30 000 лева са нужни за ремонт, посочи Салих Трончев
2 авг 2021 10:06, Анисия Иванова
12

Основно училище "Христо Ботев" във велинградското село Абланица се руши, а реакция от институциите липсва. За това ни сигнализира председателят на обществения съвет на учебното заведение Салих Трончев.

"30 000 лева са нужни за ремонт на покрива на училището, за да не падат отломки от него, които застрашават децата. Това е нашето ежедневие. Състоянието на сградата е ужасно, базата е огромна. През годините нямаше абсолютно никаква политика, цял живот се борим - за училищен автобус, за пътя... От 30 години държавната администрация е закоравяла. Винаги трябва да познаваш някого от големите, за да решиш даден проблем", обясни Салих Трончев в "България сутрин".

Борбата за 9-километровия път до Велинград е продължила цели 6 години, но хората от Абланица вече стигат до града за 15 минути вместо за един час.

За ремонта на училището, в което учат над 60 деца, няма как да търсят средства от общината във Велинград, тъй като по думите на Трончев дружествата са фалирали.

"От фалирала институция няма как да търсиш помощ. Директорът на училището осведоми обществения съвет, че е изготвил докладни записки до областната дирекция по образованието и до министъра на образованието. До този момент нямаме никакъв отговор. Надяваме се Министерството на образованието да реши този проблем", каза още Трончев пред Bulgaria ON AIR.

Той очаква парламентът да състави правителство, защото България върви към безвремие.

"Имах големи очаквания към Слави Трифонов. Надявам се те да ги оправдаят. Ако не оправдае доверието сега, партията на Слави ще загуби прекалено много електорат", посочи Трончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешни хора .Бойко за 12 години така правеше само в краен случай реагираше ,когато протестира някой или като падне покрива на главата на децата оправяше нещата.Засрамете се покрива не пада изведнъж,а е необходимо години да се случи.На пример 12 години или повече.Образованието беше приоритет на ГЕРБ в последния мандат и ето Ви резултата ,падащи покриви,учители с заплати по ниски от продавачи в магазини.....
9
0
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
ВАЖНОТО Е НА СЕВДА ТВ. ПРОГИМНАЗИЯТА В БИСТРИЦА ДА Е С ОЩЕ ПРИСТРОЙКИ
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1. Поискайте от общината бе, може някой лев да изпадне.2. Масово училищата ги ремонтираха по някакви европрограми... там пробвахте ли?Та значи - пари за покрив няма, ама и ние до сега не сме искали... Дано поне някой се нагърби да помогне, но не с пари - с материали и труд, че май много пари взеха да се искат от кой ли не, а резултатите после са за доста по-малки суми.
7
3
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Борбата за 9-километровия път до Велинград е продължила цели 6 години, но хората от Абланица вече стигат до града за 15 минути вместо за един час........ Хахаааа Боко ли ви оправи пътя бря, помацииии? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
6
1
 
2
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Слави ще го оправи!
5
0
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Значи, продавате кметския джип и сте готови
4
3
 
3
 
! Отговори
Коко преди 2 години
До анонимен 2: е сега ще видиш като дойдат на президента Радев избраниците какво значи "кражба" и какво значи "няма има пари". Освен за техните си вилаети, естествено. И за джобчетата им бездънни.
3
1
 
1
 
! Отговори
Кибика преди 2 години
До кристиян: ти от Марс ли падаш?
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата ако не беше усвоявал (крал) като див, щеше да има пари за всичко.
1
1
 
6
 
! Отговори
Kристиян преди 2 години
Затваряме училище заради падащ покрив, но отваряме дискотеки и клубове постоянно. Вещаят се доста мрачни дни за интелектуалното развитие на нацията ни.