Заев убеден: България е приятел и няма да бъде пречка към ЕС

Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи
155
Заев убеден: България е приятел и няма да бъде пречка към ЕС
Снимка: БГНЕС

България е приятел и много близо е денят, когато и македонският, и българският народ ще се убедят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония. Третият Илинден е безкрайността на стремежа ни към бъдещето ни. Ето защо нашият Илинден не е свършил и няма да свърши. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на националния празник на страната си.

"Живеем нашия Илинден. От нас и от бъдещите поколения зависи да поддържаме и разпространяваме пламъка на Илинден, огъня, разпален от множество македонски просветители, учени, революционери, комити и партизани, граматици и писатели, както и видни личности и хора на други нации у нас", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

"Илинден не е обвързан с никаква идеология. Превишава границите на всеки период от време. Илинден е постоянен процес, кодиран в духа на македонци, албанци, роми, сърби, турци, власи, бошняци и всички народи, които живеят, създават и се борят за по-добро бъдеще в нашата родина, в нашия дом", каза премиерът, за пореден път пропускайки българите.

Подчертавайки, че всяко поколение има свой собствен Илинден, той посочи, че съвременното поколение е включило в своя Илинден единствения правилен избор на 8 септември 1991 г., когато волята на народа, изразена на референдума, обявява държавната независимост и започва международно признаване и приемане на тогавашната Република Македония като член на международната общност и нейните организации.

"Продължаването в реализирането на нашите стратегически интереси като трети наш Илинден е членството ни в НАТО", каза Заев.

Той призова за продължаване към осъществяване на втората стратегическа цел на РСМ - членството в ЕС.

"Към сигурността на нашия дом - родината ни Северна Македония, добавихме и приятелско обкръжение от съседи. Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи в историята, нито възнамерява да го прави в бъдеще. Винаги сме били и оставаме на слънчевата страна на мирното разрешаване на всички недоразумения и конфликти. Вместо източник на проблеми, ние се превърнахме в източник на идеи и инициативи за решения, които водят региона напред", каза Заев.

Премиерът на РСМ изрази увереност, че Република България е приятел и че много близо е денят, когато и македонският, и българският народ ще се убедят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония.

"Заедно ще гарантираме, че и от двете страни има умни и способни хора, визионери, които ще си дадат шанс и ще се разберат взаимно в интерес на своите народи", каза Заев, предаде МИА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Зоран ЗаевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз обичам македонска-ке умрем за нея.
85
18
 
1
 
! Отговори
Биолja преди 2 години
Бъгарите татари кебап ке ги правим. Злобни сте Бугарите и бедни.
84
2
 
17
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Българите НИКОГО не мразят. Ние обаче не позволяваме на никого да ни се качва на главата. В този случай бюрманците се уляха.
83
10
 
4
 
! Отговори
Бг Патриот преди 2 години
Българите най много мразим Македонци!! Бихме ги избили до крак ако имахме възможност. Най гадното човешко племе са македонците
82
0
 
4
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Станислав вече показа какво може.
81
1
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Едно недоразумение се опитва да ни управлява по фейсбук,вие ни пробу.твате още едно!Спрете се.
80
1
 
7
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
93 заповядайте, очакваме ви в България.
79
2
 
9
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
БА не петни името на нашите прадеди. Бога на българите ще те накаже. Българската армия е побеждавала в открито сражение най-силните армии под слънцето.
78
0
 
13
 
! Отговори
Антон преди 2 години
МКД нещо си сбъркал форума. Бегом марш обратно в БЮРМ. Нямате ли си у вас такива неща? Нали езикът ни е чужд за вас. Изобщо разбираш ли нещо на български език?
77
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяхме нормална страна, щяхме да спрем всякакви връзки с тази изолирана тоталитарна новодържава. РСМ навреди толкова много на България, че дори успя да създаде един фронт срещу нас от т.н. наши партньори и съюзници. Създаде и врагове на България чрез обиди, клевети, откровени лъжи, пропаганда и платени хора и организации. Това нито една страна в западна Европа няма да го допусне, но явно има двоен стандарт щом продължават да държат на едни лъжци и фалшификатори, вместо да им треснат вратата.
76
0
 
17
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Лекарството е игнориране на всичко свързано с БЮРМ.
75
4
 
11
 
! Отговори
Триморие преди 2 години
Македонците са Албанци със Сръбско самосъзнание живеещи на Българска територия!!
74
2
 
12
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Сърби и бюрманци - няма никаква разлика.
73
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българска АрмияЗа сърбите сме го правили, ама макетата тогава са се чувствали българи, не сме упражнявали насилие срещу тех :)) Дедо са му подарявали цветя и са му предлагали храна, радостни са били че сме пристигнали :)) Разбира се, сега са сърбомани, извесно ни е че сме враг номер едно на сърбите :))
72
0
 
24
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Заев уж ни гали по косъма, но в същото време обяснява, че Илинденско Преображенското въстание е македонска работа, а не българска. Това е смисъла на неговото изказване, ако не сте разбрали.
71
2
 
15
 
! Отговори
Антон преди 2 години
БЮРМ приятно пътуване към новата Югославия. БЮРМ и Сърбия приятели завинаги. Лека нощ на всички бюрманци.
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев е сръбски комунист.Мисия невъзможна за конструктивни преговори.Губене на време.Изберателите МУ и опозицията МУ трябва да го вразомят и МУ набият " обръчите" за да не изтича ценно време за приемането на Северна Македония в ЕС.В противен случай ще трябва да имат" обмяна на опит" с Куба за оцеляване!
69
4
 
3
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Истинските проблеми на сащисаните започват, когато баба меца стане след зимен сън. А тя още спи. Милички бюрманци сащисаните със сигурност няма да имат сериозна възможност да ви набутат насила в ЕС.
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ нямат проблем.Като имат го решават,ще се убедите.Има и определен срок и той е декември.
67
2
 
6
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Сащисаните имат и друг проблем, казва се Венецуела. Чакайте те да ви набутат в ЕС.