Заев убеден: България е приятел и няма да бъде пречка към ЕС

Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи
155
Заев убеден: България е приятел и няма да бъде пречка към ЕС
Снимка: БГНЕС

България е приятел и много близо е денят, когато и македонският, и българският народ ще се убедят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония. Третият Илинден е безкрайността на стремежа ни към бъдещето ни. Ето защо нашият Илинден не е свършил и няма да свърши. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на националния празник на страната си.

"Живеем нашия Илинден. От нас и от бъдещите поколения зависи да поддържаме и разпространяваме пламъка на Илинден, огъня, разпален от множество македонски просветители, учени, революционери, комити и партизани, граматици и писатели, както и видни личности и хора на други нации у нас", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

"Илинден не е обвързан с никаква идеология. Превишава границите на всеки период от време. Илинден е постоянен процес, кодиран в духа на македонци, албанци, роми, сърби, турци, власи, бошняци и всички народи, които живеят, създават и се борят за по-добро бъдеще в нашата родина, в нашия дом", каза премиерът, за пореден път пропускайки българите.

Подчертавайки, че всяко поколение има свой собствен Илинден, той посочи, че съвременното поколение е включило в своя Илинден единствения правилен избор на 8 септември 1991 г., когато волята на народа, изразена на референдума, обявява държавната независимост и започва международно признаване и приемане на тогавашната Република Македония като член на международната общност и нейните организации.

"Продължаването в реализирането на нашите стратегически интереси като трети наш Илинден е членството ни в НАТО", каза Заев.

Той призова за продължаване към осъществяване на втората стратегическа цел на РСМ - членството в ЕС.

"Към сигурността на нашия дом - родината ни Северна Македония, добавихме и приятелско обкръжение от съседи. Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи в историята, нито възнамерява да го прави в бъдеще. Винаги сме били и оставаме на слънчевата страна на мирното разрешаване на всички недоразумения и конфликти. Вместо източник на проблеми, ние се превърнахме в източник на идеи и инициативи за решения, които водят региона напред", каза Заев.

Премиерът на РСМ изрази увереност, че Република България е приятел и че много близо е денят, когато и македонският, и българският народ ще се убедят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония.

"Заедно ще гарантираме, че и от двете страни има умни и способни хора, визионери, които ще си дадат шанс и ще се разберат взаимно в интерес на своите народи", каза Заев, предаде МИА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Зоран ЗаевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Македония се обединиха благодарение на нас. Даже толкова са сплотени ,че вече и малцинствата се чувстват като Македонци. Това е благодарение на нас.Така че трябва да черпят.
65
1
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Зайо, сърбино, ЕС ще го гледаш само по ТВ. Правете си там Югославия с албанците и сръбете... Пълен резил сте с вашата измислена "държава" Няма да прокопсате много :))))))))))))))))))))))
64
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония е жертва на икономически игри свързани с газ и петрол.ГЕРБ и ВМРО след като са прибрали нещо или по друга причина наложиха вето.Това е причината за измисления спор.Аз съм сигурен ,че в играта има и някоя голяма държава от ЕС,предполагам ,че е Германия.Иначе от ветото губи САЩ,Израел,Гърция и Азербейджан,а печели Турция,Сърбия,Русия и Унгария.За Германия само предполагам.Но скоро всичко ще се оправи,САЩ вече се е задействала по въпроса.
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бехме ви приятел, само че след толкова псувни по наш адрес, взехме нещо да ви гледаме с подозрение :)))
62
1
 
7
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Чакайте сащисаните да ви помогнат. Само дето те си имат друг дерт, казва се Китай и изобщо ама наистина изобщо няма да им се занимава с БЮРМ.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е заблуден др. Заев. Много. Никакъв ЕС за вас. Никога! България е само ръжен в ръцете на Холандия и Австрия. Ние и да омекне, те няма да ги пуснат. Критики има само от Португалия и Швеция. Там лгтб са ясни.
60
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натиска към България тепърва ще започне.Това до сега беше предупреждение.САЩ наложи санкции на шепа хора не и на държавата,а може да го направи.От ЕС от началото на годината има само 4 милярда евро глоби,а има още поне 20 сигнала за разглеждане.Проблема не е Македония,а има нещо друго,което от САЩ скоро ще кажат.Само те имат достойнство и смелост да казват истината.От ЕС само ще ни глобяват и ще спират парите,но няма да кажат истината.
59
1
 
9
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Зайо Байо иска подарък морков от България, обаче да си го търси в Сърбия. Направете си отново една Югославия и прав ви път. Ние българите имаме една приказка подходяща за този случай. Насила хубост не става. И връщайте всички БГ паспорти, веднага.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да бъде, ако си налягате партакешите и изпълнявате стриктно условията оставени от България. Инае ще има шут в дирника.
57
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев нищо лошо не казва,напротив говори приятелски въпреки неприятната реторика от страна на нашите политици.Когато се събудите от дълбокия си сън,ще Ви стане ясно ,че това което се случва в България си е чиста анти-Македонска кампания с много фалшиви или подвеждащи новини.Скоро ще се оправим,просто трябва да свършат парите на определени хора от България и Македония.
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато ние се отървем от българските комунисти,тогава българите от област Северна Македония,ще се отърват от сръбските комунисти.По пътя на логиката,още 50 години са необходими.Тогава следващото поколение ще сближи българите от двете страни на руската болшевишка стена! За сега ЕС през крив макарон!.
55
12
 
6
 
! Отговори
МАКЕДОНИЈА преди 2 години
ЧЕСТИТ ИЛИНДЕН НА СИТЕ МАКЕДОНЦИ, ЖИВА Е МАКА МАКЕДОНИА ЗА МНОГО ГОДИНИ, МАКЕДОНИА ВО СРЦЕТО И ДУШАТА!!!
54
3
 
10
 
! Отговори
22 преди 2 години
Дано новите ни министри не предадат България, да защитят българските интереси и българската история.
53
1
 
16
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
БЮРМ - бивша югославска република Македония. Бюрманци - граждани на БЮРМ. Скъпи бюрманци вие ние не знаем какво искате. Ние българите вече знаем, че с такива индивиди като вас не искаме да имаме нищо заедно. Отивайте да се прегръщате с вашите любими сърби и много ви здраве.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е само комплексарите няма да гласуват за тях.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква е истината за Илинден?
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев , прибирай се в заешката си дупка , сега не ни е до теб! А и ако някоя партия изневери на българските интереси относно Македония, ще бъде изгхвърлена от властта, хората изобщо няма да гласуват за тях!
49
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Зайоооооо, учи албански Зайоооооо. ЕС няма да помиришете скоро. Или си ходете в Сърбия. Никой българин не го е еня за вас, няма да си мръдне пръста.
48
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комплексите на първо място.Аз не давам и педя от моите комплекси.Как ще искам да се разбирам с Македонците.Та аз не се разбирам с жена ми ,с приятели ,колеги ,брат и сестра.Моята цел е да бъда завистлив и да мразя,затова съм Българин.
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще бъде, Заев ще бъде.Не може да сме приятели с хора които ни мразят.И омразата си я показват на целия свят. Кого ли не изпалзваха да ни плюе, кого ли не уговаряха да ни притиска.ТОВА между приятели не става. СТИГА СИ ЛЪГАЛ.