Хаджигенов: Това е най-голямото масово подслушване на граждани в най-новата ни история

Сред подслушваните са политици, журналисти, общественици
4 авг 2021 18:11, Нели Христова
120
Хаджигенов: Това е най-голямото масово подслушване на граждани в най-новата ни история
Снимка: БГНЕС

Подслушвани са стотици български граждани, комисията разполага с три списъка със 132-ма души с имена, сред които политици, журналисти, общественици, граждански активисти, действащи политици, кандидат-депутати, прокурор от Софийската градска прокуратура. Това съобщи депутатът Николай Хаджигенов след заседание на временната парламентарна комисия, която проверява насилието над граждани на протестите и подслушването на граждани.

Хаджигенов, който е и председател на комисията, добави, че към момента има данни, че са разработвани почти 1000 граждани от МВР, като всеки ден бройката се увеличава.

"В момента имаме най-голямото масово подслушване на граждани в най-новата ни история. Това е български "Уотъргейт", посочи Хаджигенов.

Той обясни, че подслушването на граждани е продължило от 14 юли 2020 г. до май 2021 г., то се е извършвало от почти всички структури на МВР, като е имало и полицаи под прикритие, а протестиращи са били и следени. Подслушването е ставало по две досъдебни производства на спецпрокуратурата.

Хаджигенов добави, че списъците с имена се изпращат до Бюрото за контрол на СРС-та, като информацията е класифицирана, част от нея след месец ще бъде декласифицирана, а друга след три месеца. След приключване работата на комисията трябва да се намери начин информацията да стане публична, коментира той като добави, че би следвало Бюрото да уведоми хората, които са били подслушвани.

По думите на Хаджигенов прокуратурата саботира работата комисията, тъй като двете досъдебни производства, по които са били подслушвани граждани са все още висящи и отказва да предостави информация. "Ще намерим законосъобразен начин да спре да саботира", допълни той.

Хаджигенов каза още, че са били унищожавани материали, свързани с подслушването на граждани, като има видеозаписи за това от коридорите на дирекция "Вътрешна сигурност", която се намира в сградата на МВР. На тях се виждали и лицата на хората, които "часове наред" са унищожавали материали. Това се е случило няколко дни след встъпване на служебното правителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давай хаджи сега ти е шанса изпуснеш ли край, пак палатки ,разходките ще си ги плащате сами този път и яйца и риба по кофите ще търсиш
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На втори Изводът връчването на мандат за премиер на Николов вероятно е нелегитимно, тъй като е в противоречие с Конституцията !!!! На трети ,може и да подкрепим партията на Тошко????? Сега продължава да лъже тозиза мен шизофреник, няма собствено мнение квото му каже шефката това е!!!!!!
48
3
 
17
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Абе Хаджигенов , как получи тази информация след като е класифицирана? Или може би в МВР има хора които я изнасят ? Жалко ако е така , че се получава теч на информация и може би олигарсите искат това!
47
3
 
17
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
Подслушването само по себе си е нарушение само когато е нерегламентирано. Ако е във връзка с до съдебни производства и е по правилата съгласно закона. Къде е проблема?
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Хаджигенов: Това е най-голямото масово подслушване '' ........................... Другарю Хаджигенов, НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА че си бил подслушван ти или онова дребното генералче на Костов ... това е последната грижа на народа, спрете да губите народно време и държавни пари с глупостите си!
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е за връзване в усмирителна риза.
44
17
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
да има някои изненадан всичко се очаква от герб затова искаха доказателствазащото са ги унищожили да ама има и запазени материали
43
3
 
17
 
! Отговори
Ангелов преди 2 години
Този "политик" съвсем е изтрещял.
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типичен психопатски профил...
41
4
 
20
 
! Отговори
КНСБ преди 2 години
Абе този, изобщо не ми пука, че съм подслушван ,защото не правя нищо нередно От подслушване се страхуват такива като теб, които въртите разни шашми и далавери и се страхувате да не ви разкрият ...
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главната опорка на заптиетата - ако няма какво да криеш е ок да те слушат. Да закрием правото тогава, съдилища и всичко подобно и да си слухтите на воля?
39
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Квиченето при изчегъртването на гербавата пасмина е отвратително!
38
2
 
21
 
! Отговори
Боклук преди 2 години
Тебе па кой ще те подслушва бе.Я не си придавай важности.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 54. А ти кой си и какъв си та знаеш дали е имало основание и кои са лицата?
36
5
 
21
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Мен също ме подслушваха и разбраха кога ще идва любовницата да правим сиkиш :))) После ми се обади подслушвача и ми каза: Ееееей, блазе ти брат, ти ще еbеш, а на мен ми се спари главата от тези слушалки....ахахахахах Доказателста, доказателства, Хаджигейчов, не голи приказки хвърлени ей така
35
7
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ако човек е почтен и не замисля нищо лошо не би трябвало да му пука дали е подслушван. Нали, Хаджи.гейов?
34
5
 
16
 
! Отговори
Ох майко преди 2 години
Тия се готвят за избори. Как я дъвчат тая *** тема. Прокуратура и всички видове институции казаха че няма такова, ама тия ***.о.ти си дъвчат. Това е баси манипулацията за гласове. Комунистите цял живот, подслушване, подслушване. Защо по дя.во.лите никой не казва, как Божков плати на цялата агитка на Левски да прави преврата? А може и убийства и мародерства да са готвели, като на прибития журналист. Абе тоя Хаджинещо си, да не го храни Божков?
33
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да се приключи с мутро-милиционерско-мафиотската държава трябва да се ликвидира кофпомпаджията от СИК!
32
3
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Всички по върховете трябва да бъдат подслушвани за да не крадат!
31
12
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
Ахам...страшно основание.Да подслушват империалистите умнокрасиви *** гадни, които протестират срвщу добрите демократични мутри.Страшно основателно За да те подслушват трябва да имаш обвинение, да има преписка, съмнение за извършващо се преатъпление.Кое от изброените е било на лице?