Хаджигенов: Това е най-голямото масово подслушване на граждани в най-новата ни история

Сред подслушваните са политици, журналисти, общественици
4 авг 2021 18:11, Нели Христова
120
Хаджигенов: Това е най-голямото масово подслушване на граждани в най-новата ни история
Снимка: БГНЕС

Подслушвани са стотици български граждани, комисията разполага с три списъка със 132-ма души с имена, сред които политици, журналисти, общественици, граждански активисти, действащи политици, кандидат-депутати, прокурор от Софийската градска прокуратура. Това съобщи депутатът Николай Хаджигенов след заседание на временната парламентарна комисия, която проверява насилието над граждани на протестите и подслушването на граждани.

Хаджигенов, който е и председател на комисията, добави, че към момента има данни, че са разработвани почти 1000 граждани от МВР, като всеки ден бройката се увеличава.

"В момента имаме най-голямото масово подслушване на граждани в най-новата ни история. Това е български "Уотъргейт", посочи Хаджигенов.

Той обясни, че подслушването на граждани е продължило от 14 юли 2020 г. до май 2021 г., то се е извършвало от почти всички структури на МВР, като е имало и полицаи под прикритие, а протестиращи са били и следени. Подслушването е ставало по две досъдебни производства на спецпрокуратурата.

Хаджигенов добави, че списъците с имена се изпращат до Бюрото за контрол на СРС-та, като информацията е класифицирана, част от нея след месец ще бъде декласифицирана, а друга след три месеца. След приключване работата на комисията трябва да се намери начин информацията да стане публична, коментира той като добави, че би следвало Бюрото да уведоми хората, които са били подслушвани.

По думите на Хаджигенов прокуратурата саботира работата комисията, тъй като двете досъдебни производства, по които са били подслушвани граждани са все още висящи и отказва да предостави информация. "Ще намерим законосъобразен начин да спре да саботира", допълни той.

Хаджигенов каза още, че са били унищожавани материали, свързани с подслушването на граждани, като има видеозаписи за това от коридорите на дирекция "Вътрешна сигурност", която се намира в сградата на МВР. На тях се виждали и лицата на хората, които "часове наред" са унищожавали материали. Това се е случило няколко дни след встъпване на служебното правителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едвали най голямото по времето на Орешарски имаше разработка наречена "Червей " с над 1000 човека подслушване ,а пак тогава пък Рашков бе шеф на бюрото за контрол но СРС оттам гръмна Яневагейт
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако този хубавелко е в списъка заедно с Бабикян и Манолова , значи не става дума за подслушване, а за записи на всички протестъри, които пожелаха да говорят миналото лято по микрофоните.1000 човека,долу-горе толкова бяха ораторите,които си направиха реклама, а сега вече изкарват репресирани. Вечна слава на героите:-)))
8
6
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Тоя слепок едно си знае, едно си бае.... Села горят, хора ***.. тоя подслушвания му дай.
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сринаха държавата, хиперинфлация и невиждани престъпления в последните дни, почнаха и фалити, затварят индустриални предприятия и тн . Колко още мислите ще ви търпят хората да ги баламосвате вие мая рашков? търпението на хората е на изчерпване хаджигенов
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми използвайте криптирани канали за комуникация. Няма кой да ви информира как или просто общоприетото ви е по-лесно смилаемо.
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ предложиха да съставите !.специална комисия в НС по "подслушнатията", вие ОТХВЪРЛИХТЕ предложението им - ЗАЩО? защото НЯМА да "откриете" НИЩО! 2.чАШКОВ е спеиалист тъкмо по ПОДСЛУШВАНЕТО още от комунистическо време, дори е "преподавател" по подслушване - щом е такъв "експертин" - къде са му ДОКАЗАТЕЛСТВАТА?
4
19
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 години
Гаранция че са били подслушвани! Борисов държеше всичко в държавата! Той се месеше във всичко! Нещо което и Живков не правеше! "Човека" се канеше да ни " управлява" години още! Сега медиите още са негови! Администрацията е на ГЕРБ все още! Прокуратурата в лицето на Гешев,също е Герберска! Реформите там са Задължителни.Гешев няма морала да е там! Правителство ще има! Успех им желая!!!-:)
3
4
 
13
 
! Отговори
Крайно време е преди 2 години
освен да раздуват кои политици и т.н. след катарзис са били подслушвани да се чуе най сетне и с КОЙ са си говорили. Щото тоя няКОЙ може да е бил клиент на прокуратурата, а такива политици и т.н дето си другаруват с престъпници НЕ ГИ ЩЕМ. Да не ни се правят на ущипани госпожички тези продажници.
2
7
 
29
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Този герой с прашката е смешен и жалък!
1
5
 
20
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Гузен не гонен бяга.