Хаджигенов: Това е най-голямото масово подслушване на граждани в най-новата ни история

Сред подслушваните са политици, журналисти, общественици
4 авг 2021 18:11, Нели Христова
120
Хаджигенов: Това е най-голямото масово подслушване на граждани в най-новата ни история
Снимка: БГНЕС

Подслушвани са стотици български граждани, комисията разполага с три списъка със 132-ма души с имена, сред които политици, журналисти, общественици, граждански активисти, действащи политици, кандидат-депутати, прокурор от Софийската градска прокуратура. Това съобщи депутатът Николай Хаджигенов след заседание на временната парламентарна комисия, която проверява насилието над граждани на протестите и подслушването на граждани.

Хаджигенов, който е и председател на комисията, добави, че към момента има данни, че са разработвани почти 1000 граждани от МВР, като всеки ден бройката се увеличава.

"В момента имаме най-голямото масово подслушване на граждани в най-новата ни история. Това е български "Уотъргейт", посочи Хаджигенов.

Той обясни, че подслушването на граждани е продължило от 14 юли 2020 г. до май 2021 г., то се е извършвало от почти всички структури на МВР, като е имало и полицаи под прикритие, а протестиращи са били и следени. Подслушването е ставало по две досъдебни производства на спецпрокуратурата.

Хаджигенов добави, че списъците с имена се изпращат до Бюрото за контрол на СРС-та, като информацията е класифицирана, част от нея след месец ще бъде декласифицирана, а друга след три месеца. След приключване работата на комисията трябва да се намери начин информацията да стане публична, коментира той като добави, че би следвало Бюрото да уведоми хората, които са били подслушвани.

По думите на Хаджигенов прокуратурата саботира работата комисията, тъй като двете досъдебни производства, по които са били подслушвани граждани са все още висящи и отказва да предостави информация. "Ще намерим законосъобразен начин да спре да саботира", допълни той.

Хаджигенов каза още, че са били унищожавани материали, свързани с подслушването на граждани, като има видеозаписи за това от коридорите на дирекция "Вътрешна сигурност", която се намира в сградата на МВР. На тях се виждали и лицата на хората, които "часове наред" са унищожавали материали. Това се е случило няколко дни след встъпване на служебното правителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пробват с очернянето по старата и изпитана схема на ДС, но прозират съшитите с бели конци опити без покритие. Рашков щеше и той "до края на деня" да даде доказателства за твърденията си, но изчезна, та се не видя. ДС се е развихрило в България.
69
3
 
5
 
! Отговори
Сладък преди 2 години
Верно ли бе? *** щом казваш, че ти верваме... че сме умни и лъснати само квот ни кажеш на тва верваме... Мамин... сладък...
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"..тъй като двете досъдебни производства, по които са били подслушвани граждани.." С други думи, СРС-тата са били ЗАКОННИ. Я да каже господина с внушенията, по какви производства е ставало това! А направо се скъсах от смях, като прочетох как господина е заключил, че във Вътрешна сигурност са били унищожавани СРС-та и то пред камери. Явно комунистическите методи с доносите са му на сърцето "един човек ми каза едно нещо за едни хора.". Комунизмът се ЗАВЪРНА.
67
2
 
11
 
! Отговори
кой плати преди 2 години
Едно е да подслушваш друго е да организираш атентати да оскверняваш институции да малтретираш мирни граждани кога ще има ревизия на хунта и барикади.
66
2
 
12
 
! Отговори
баа маааму преди 2 години
ченгеджиските ви номера нямат граници не е истинато не бяха записи на бойко, не бяха къщи сега подслушвания ималои какво са записали в тези подслушванияколко пъти дончо чукааал комшииката пена па и дъщеря и па и майка йегати скандала
65
3
 
16
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
На първо място Хаджигенов и Бабикян нямат място в тази комисия тъй като са заинтересованата страна.Щом отклониха предложението Младен Маринов да участва в нея трябваше да махнат и тези двамата.Иначе без да сме пропоци ясно какви ще са изводите й.Друг е въпросът защо не се разследва и другата страна-протестиращите гамени с хулигански прояви.За каква обективност говорим?
64
3
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Туй пък Оли, кой ще го подслушва, да му слуша налудничавите приказки...
63
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Костинброд - печатницата на благородниците от Мултигруп...
62
1
 
11
 
! Отговори
Платенияч преди 2 години
До анонимен, и аз бях там срещу 80 лева на ден ядях си сандвичи пиех си количката и така 1040 лв за 13 дена то се знае че бяха платени протестите на наркоманите даваха по малко0
61
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Не знам дали е българския "Уотъргейт", ама по-скоро на Костинброд ми замирисва
60
0
 
9
 
! Отговори
Малко ми е тъпо преди 2 години
Първата четвърт на 21-ви век сме. Пазара бъка от приложения за криптиране на разговори. Че даже някой са безплатни. И то с такова ниво на криптиране, че слухтящите милиционери не могат да ги декрипнат до края на света. Кой ще води поверителен разговор по необезопасена телефонна линия в България ?! (визирам мобилен телефон).
59
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този му приключиха минутите на слава, и пътната помощ не му помогна и прожекцията на клипчета ,това е един много прозрачен и елементарен човек ,чак и шефката го разбра!!!!
58
9
 
6
 
! Отговори
до 87 преди 2 години
Човече, има великолепни евтини очила от Китай, които ще ти решат проблема с очите. Нали за това пишеш с главни букви? Или нещо ни крещиш? а ?
57
4
 
22
 
! Отговори
коментатор преди 2 години
ДОКАРАХМЕ СИ ДО ГЛАВАТА ПИШМАН- ПРЕЗИДЕНТ ,АДВОКАТИ ,МИНИСТРИ,ОСОБЕНО ЯНАКИ СТОИЛОВ -ЖАЛКА КАРТИНКА ПОНЕЖЕ СА МУ ОБЕЩАЛИ-СЪДЯ КОНСТИТУЦИОНЕН ! ГОРКИЯ ЩЕ СИ СКЪСА РИЗАТА ЗА ДА СВАЛИ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР!!!ЕХ МНОГО ГИ БЪРКА! -МЕН НАПРИМЕР ГЕШЕВ НЕ МИ ПРЕЧИ -Я ДА КАЖАТ ТЕЗИ ДЕТО СА ПРОТИВ ГЕШЕВ С КАКВО СА ОЩИПАНИ ЧЕ ВДИГАТ МУТРЕНСКА ОЛЕЛИЯ!!ААААААААА?????
56
10
 
5
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Дали съда е разрешил подслушване или не няма кой знае какво значение. Имало ли е подслушване без осъдителен резултат (присъда), обещетението е гарантирано. Ако не в България, то с ЕСППЧ. Задават се разходи за бюджета .... и то май сериозни. И да, допускам, че Хаджигенов се е прицелил в адвокатските хонорари. Няма лошо. Това му е професията.
55
0
 
5
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Сори,Майкъл,,частна:)
54
4
 
17
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Работя в часна фирма с 69 камери и к'во?Пука ми на жилетката!А този,защо се дерти?
53
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рошко каза че има доказателства и пак нищо!! Този видя че потъва и пак лае и накрая кво едно голямо НИЩО това сте вие,ама те яд че минеков стана министър ??? За малко и ти да се жертваш за народа нали ,ама нццц греда и то централна, медуза. такава
52
2
 
5
 
! Отговори
!"£$ преди 2 години
Следя с интерес. А дано да съм бил в списъка с подслушваните! Някоя кинта от обещетение винаги е добре дошла!
51
5
 
19
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ПАК ...алабалистики от един пишман адвокат със завършено "тротоарно право" ....!...Кой ти верва ,бе смутльо....?!