Стефан Янев: Температурите са високи и човешката дейност е в основата на пожарите

Той свика спешна среща в МС
Обновена: 4 авг 2021 20:23 | 4 авг 2021 19:50, Нели Христова
126
Стефан Янев: Температурите са високи и човешката дейност е в основата на пожарите
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев проведе спешна среща в Министерския съвет, свързана с пожарите, които избухнаха в цялата страна и трагичния инцидент, при който в пожара край санданското село Петрово загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

"Позволете ми чисто човешки да изразя моите съболезнования на близките на загиналите и да призова всички наши сънародници да бъдем бдителни и да не допускаме случайни пожари, а там, където видим такива - да сигнализираме бързо, да сме в помощ за тяхното потушаване", каза Стефан Янев на извънреден брифинг след срещата.

"За съжаление температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Най-важното, което направихме през това съвещание, е да потърсим начини и действия за оптимизиране на работата на всички служители на МВР и на други ведомства - на въоръжените сили, на горските стопанства и доброволците, да бъдат не само добре организирани, но и добре инструктирани. Най-важното е да запазим човешкия живот, както на хората, помагащи да гасят пожара, така и на потенциалните жертви, когато пожарите наближават съответните населени места", каза още Янев.

Той обясни, че са изготвени няколко мерки.

"Има необходимост от нормативна уредба и подредба на всичко органи, които трябва да правят необходимото, за да не се допускат материални и човешки щети. Подготвя се система за оповестяване, която би могла да бъде в помощ за организацията и управлението на процесите, когато възникне пожар, както и да бъде в помощ на общини и кметове", каза служебният премиер.

От утре се забранява почистването на стърнища, като една от мерките за ограничаване на пожари. Това съобщи премиерът Стефан Янев, който свика в Министерския съвет извънредно съвещание за справяне със ситуацията с пожарите. Повечето били предизвикани. предимноот запалване на сухите треви, както и от искри от техниката за почистването им. Заповедта ще е на земеделския министър Бозуков.

Днес се разгоряха два големи пожара – единият край санданското село Петрово, а другият край село Старосел, Пловдивско. Трагичен е развоят на пожара край Петрово, община Сандански – там има двама загинали горски служители от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП). Те бяха погълнати от огъня в гората заедно с цяла група други служители, които гасиха огромния пожар край селото. Трети служител е откаран в санданската болница с изгаряния по гърба. Болницата в Сандански приема и други пострадали от пожара.

Обявен е ден на траур в четвъртък за общините Петрич и Кресна, тъй като загиналите са от двете общини. Единият загинал е бил общински съветник от Кресна.

В Старосел огънят е тръгнал от сухи треви, запалила се и гората, горят най-малко 1000 декара, по думите на главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН. За съжаление огънят достигна и къщите от селото, няколко от тях са с изгорели покриви. Хората се евакуират. Няма данни за пострадали. Духа силен вятър, което още повече усложнява обстановката. Целият състав на пожарната в региона е на място да гаси бушуващата стихия. Огънят е оставил селото без ток, но екипи на Енергото се опитват да възстановят повредените електропроводи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И двете деца на Стефан Янев са назначени на сладки мениджърски длъжности в Булгартрансгаз и Енергийният холдинг. Става въпрпс за няколко хиляди лев заплата на месец!
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не протестираме, защо не се надигнем, хора?Докога ще търпим Радев комуниста да ни мачка и унижава, да убива българи, да ги пали да вдига тока и де що има цена, да ни срами в Реропа и пред света?
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя защо не спре да говори. Егати мутрата
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
управление в което участват военни или е хунта или преврат или най-долната проба управление. Едно време иронично ги наричахме мозъци. Сега сме позволили неграмотни военни да ни управляват. ЗАЩО????
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно се вижда, че пожарите са предизвикани умишлено от хора на Румен Радев за да се създаде паника сред населението и да ни управляват по-лесно.
78
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо тоя пенсиониран военен още не си е подал оставката? Какво още трябва да стана за да се потърси отговорност на Румен Радев и тоя маргинал на снимката за смъртта на стотици българи загинали в пожарите?
77
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 84 "Добре, че не са Герб на власт. Иначе те щяха да са виновни." Чакайте малко, радьо-хунтата отпреди година е на власт сред простолюдието, което върви срещу собствения си залък - хунтата на комунизма се познава първо по двойния ръст на цените. няма лошо, тъкмо коМУНЬО-чалга простаците са жертва на агресивната ПРОПАГАНДА ВЕЧЕ пета година, и поне още десетина годиа ще си гладуваме на воля заради комунистическия пуберитет на Мун...ча! Ама да си знаете - БОКО е виновен, де!
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БСПО боже. До къде стигнахте.
75
4
 
9
 
! Отговори
За безпаметните преди 2 години
Да припомня за,, Кървавото хоро на Йотова и Виденов"когато изгоряла като факли 14 войничета на Околовръстния път ( има паметник) Виденов открива фолклорен фестивал в Копривщица и рипа хоро,а Йотова шеф на новините в БНТ като първа новина пуска хорото на Виденов а накрая на новините сбутва смъртта на войничетата.За слугинажа е високо наградена.Всички доказателства са унищожени.По това време Рашков е шеф на националната следствена служба.Ето това са те,, новите,честните" които чегъртат
74
6
 
5
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Троловете на ГЕРБ имат нова задача. Да палят пожари!! С това човекоядеца Борисов се опитва да очерни най-успешния кабинет в 1340 годишната история на България.
73
1
 
1
 
! Отговори
И това ще премине преди 2 години
Ще трябва да живеете И с това, генерали... Не мога да ви мисля.
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БОКО е виновен! Тази мантра ще я слушаму поне още десетина години като оправдание за Грандиозните КРАЖБИ и ЛЪЖИ на чалга-юмрукчовците. ЕС засега си мълчи за комунистическия преврат в България, но мълчанието им отдавна си пролича първо, по тоталната МЕЖДЕНАРОДНА изолация на мен...ьо и България, и второ, по отрязването на всякакви субсидии от ЕС, както стана при Станишев и Орешарски. Чуждестранните инвестиции се изтеглиха наполовина само за 3 месеца - комунизъм, милорд!
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сетиха се след седмица пожари - скрити под климатиците в МС... Алкохилици и и ***... Лошата тиква отдавна щеше да строи министрите при пожара, а тези тръгнали да пишата закони .... Какво да правим такива си ги избрахме - ****ераст ****ераст ама с власт...
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб не са на власт но са виновни за всичко лошо. БСП + ДПС + Чалгарите ще преборят корупцията. Раде е велик военен!
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се сърдете на горкото плювковче, не е ли очевидно, че е аватарчо на Юмручко - по клишетата ще ги познаеш. Ако Юмручко е единият чорап, аватарчото е другият. Нищо, че и двамата са ЗЕЛЕНИ чорапи - простащината, нахалството и комунизма са си по рождение - това оправия НЯМА. По-любопитното е, че коМУНЬО-марионетката ближе американо-европейски ***, пък трепери от шубе от кремльовците. Защо никой не се сеща, че е еднакво НЕЗНАЧИМ и за ЕС, и за Кремъл? ПЕТ години само ПЛЮНКА и безхаберие?
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че не са Герб на власт. Иначе те щяха да са виновни.
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 78. Оооо да! ТОЙ ПИАРА<НЯМАШЕ ДА ПРОПУСНЕ! И КАЛИНКИТЕ ЩЯХА ДА СА ТМ ПРЕДИ НЕГО! ГАРАНЦИЯ! И кои щяха да му се "радват" на пиарите бре? Герберасти П.......и като ТЕБ САМО!!!-:(( Хайде събудете се вече бре! елементарни сте!!!
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Фабио РестрепоНе е за теб. Явно изтриха някой коментар и се разместиха номерата. За този под твоя коментар се отнасяше.
65
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Пък аз си мислех че мечките ги палят тия пожари.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравата комунистическа чистка, подплатена с хитроста на ДПС и безмозъчния пълнеж на чалгарите ще оправи България за пореден път.