Стефан Янев: Температурите са високи и човешката дейност е в основата на пожарите

Той свика спешна среща в МС
Обновена: 4 авг 2021 20:23 | 4 авг 2021 19:50, Нели Христова
126
Стефан Янев: Температурите са високи и човешката дейност е в основата на пожарите
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев проведе спешна среща в Министерския съвет, свързана с пожарите, които избухнаха в цялата страна и трагичния инцидент, при който в пожара край санданското село Петрово загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

"Позволете ми чисто човешки да изразя моите съболезнования на близките на загиналите и да призова всички наши сънародници да бъдем бдителни и да не допускаме случайни пожари, а там, където видим такива - да сигнализираме бързо, да сме в помощ за тяхното потушаване", каза Стефан Янев на извънреден брифинг след срещата.

"За съжаление температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Най-важното, което направихме през това съвещание, е да потърсим начини и действия за оптимизиране на работата на всички служители на МВР и на други ведомства - на въоръжените сили, на горските стопанства и доброволците, да бъдат не само добре организирани, но и добре инструктирани. Най-важното е да запазим човешкия живот, както на хората, помагащи да гасят пожара, така и на потенциалните жертви, когато пожарите наближават съответните населени места", каза още Янев.

Той обясни, че са изготвени няколко мерки.

"Има необходимост от нормативна уредба и подредба на всичко органи, които трябва да правят необходимото, за да не се допускат материални и човешки щети. Подготвя се система за оповестяване, която би могла да бъде в помощ за организацията и управлението на процесите, когато възникне пожар, както и да бъде в помощ на общини и кметове", каза служебният премиер.

От утре се забранява почистването на стърнища, като една от мерките за ограничаване на пожари. Това съобщи премиерът Стефан Янев, който свика в Министерския съвет извънредно съвещание за справяне със ситуацията с пожарите. Повечето били предизвикани. предимноот запалване на сухите треви, както и от искри от техниката за почистването им. Заповедта ще е на земеделския министър Бозуков.

Днес се разгоряха два големи пожара – единият край санданското село Петрово, а другият край село Старосел, Пловдивско. Трагичен е развоят на пожара край Петрово, община Сандански – там има двама загинали горски служители от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП). Те бяха погълнати от огъня в гората заедно с цяла група други служители, които гасиха огромния пожар край селото. Трети служител е откаран в санданската болница с изгаряния по гърба. Болницата в Сандански приема и други пострадали от пожара.

Обявен е ден на траур в четвъртък за общините Петрич и Кресна, тъй като загиналите са от двете общини. Единият загинал е бил общински съветник от Кресна.

В Старосел огънят е тръгнал от сухи треви, запалила се и гората, горят най-малко 1000 декара, по думите на главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН. За съжаление огънят достигна и къщите от селото, няколко от тях са с изгорели покриви. Хората се евакуират. Няма данни за пострадали. Духа силен вятър, което още повече усложнява обстановката. Целият състав на пожарната в региона е на място да гаси бушуващата стихия. Огънят е оставил селото без ток, но екипи на Енергото се опитват да възстановят повредените електропроводи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23Явно към служебно отива работата, което е лоша новина за Бокича :)))
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо изпратиха противопожарни екипи в Македония на помощ? Затова тук в България доброволни екипи от горски и воени се опитват да се справят с пожарите. И много ясно, че ще има и жертви. Тези хора не са пожарникари. Колкото и смешна професия да стана покрай Бойко Борисов. Изобщо не е толкова просто да гасиш пожар.
21
0
 
9
 
! Отговори
Надути пуяци преди 2 години
И за тоя и за оня от Славаново е унижение да отидат на място при хората.Отвратително
20
4
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Държавни служители на България са настройвали други държавни служители против мен ! А защо така ?Какъв е проблема ?Някои хора искат аз да нямам приятелка, любов, много пари и като цяло хубав живот ! Защо ?Тва не е нормално !
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лозето не ще молитва, иска мотика. И аз Янев не ти ща нравоучения, а действия. Какви мерки взе правителство за да има готовност за тези пожари.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя колко дни му трябваха за да му включи реотана. Ало от бавнозагреващите ли си бе сеяндур. Тези пожари и на децата им стана ясно кой ги пали само тоя още не е разбрал. Нема ли да пратиш още неколко екипа пожарникари на Макетата а пък нашите пожари ше ги гаси баба Вуна. Нямате никакви управници не само служебни но и редовни. Всичко е Аматьори от най висша степен. За 32 години още стандарта на бай Тошо не сте достигнали от такива управници.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов на терен.Радев на климатик.
16
1
 
10
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 2 години
Никой не ви е избирал г-да от служебния кабинет! Твърде много си позволихте. Репресии, интриги, лъжи, размахване на юмрук, а сега пръст. Защо мислите, че народът ви иска? НЕ ВИ ИСКАМЕ. ЧАКАМЕ ЧАС ПО-СКОРО ДА СЕ МАХНЕТЕ БАРАБАР СЪС СЪЗДАТЕЛЯ СИ. РУСИЯ НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ СРЕЩУ НАРОДНУЯ ГНЯВ. ИГРАЕТЕ ЗАДКУЛИСНИ ИГРИ С НИНОВА, МАЯ, ХАДЖИГЕНЧЕВ, ТАТЯНА, НО СМЕТКИТЕ ВИ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ КРИВИ. СМЯТАХТЕ ДА ЯХНЕТЕ СЛАВИ И ИТН И КАТО ВИДЯХТЕ, ЧЕ НЕ СТАВА ПОЧНАХТЕ ДА ГИ ПОУЧАВАТЕ. НЯМА ДА СТАНЕ ВАШАТА!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми всеки се е затворил като пашкул Янев, иначе взимат кредити и карат служебни коли (големата работа са) и се правят на мутрички :)))
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли да хванете тези пиромани,които умишлено палят горите и селата?
13
0
 
5
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Абсолют но безотговорници-и.тоя и началника му от село Славяново
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бългаеия гори, а нашите управници пращат пожарни екипи на помощ на братска Макединия. Българския народ е силен и героичен сам ще се справи!! Уникална държава..
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов винаги беше на терен когато нещо се случваше.
10
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Рундю и Чашков са пряко отговорни за смъртта на 1 пилот, 1 офицер и 2 горски. За сега.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При такива температури и парче стъкло може да изиграе ролята на лупа и да пламнат сухи треви.Затова,както за зимата има снегопочистващи машини готови за реагиране,така и за лятото трябва вертолети,пожарни ,водоноски пълни с вода в близост до райони,където има вероятност от пожари.Закриха агенцията за бедствия и аварии ,която съществуваше при тройната коалиция.
8
0
 
2
 
! Отговори
Мързеливи ташкари преди 2 години
Благодаря ,че ни светна ,защото ние нито усещаме ,нито виждаме.Защо не си при хората където е пожара бе?Имаме нужда от държавници а не от кабинетни дървени философи
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги други са виновни когато нещата се оплескат, но когато има някакъв успех той е само наш!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, затова ли прати всички противопожарни екипи в Македония?? Щото в България нямаме пожари?? Или пък Македонците са ти по-скъпи?
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойде радевата хyнта и държавата е пред колапс. Битова престъпност, убийства, пожари, мигранти, ковид, поскъпване на тока, спиране на инфраструктурни проекти, буксуваща икономика. Ужас. Пак ли Бойко ви такова у гащите, а другape?
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 Гасящите са местни доброволци непрофесионалисти.