Заплатите в София скочиха с над 200 лева за година

Средното увеличение на възнаграждениятае със 150 лв.
74
Заплатите в София скочиха с над 200 лева за година
Снимка: Dnes.bg, архив

Заплатите в София продължават да нарастват. Средната заплата в столицата за месец март е 2068 лв., което е с 227 лв. (+12,3%) повече от същия месец на миналата година, показват данни на НСИ, цитирани от "Труд".

Във всички области на страната средните заплати значително са нараснали в рамките на година по време на пандемията. Средното увеличение на възнагражденията спрямо март 2020 г. е със 150 лв. Като във всички области на страната ръстът е с над 100 лв. Изключение прави само Хасково, където повишението е с 95 лв.

Голямото увеличение на заплатите се дължи на няколко фактора. В началото на пандемията, през март и април миналата година, заплатите бяха намалени в редица сектори на икономиката. След това обаче възнагражденията отново тръгнаха нагоре. За ръста на средните възнаграждения допринася и повишението на минималната заплата на 650 лв., както и вдигането на заплатите в администрацията - първо през август 2020 г. с 30% за хората, които в условията на пандемия работят с граждани, а след това беше и традиционното повишение с 10% в началото на годината.

Данните на НСИ показват, че в три области на страната ръстът на заплатите за година е с повече от 200 лв. На първо място по увеличение на възнагражденията е столицата. Това е обяснимо, тъй като София е с най-малка безработица. Освен това голяма част от администрацията е в София, а заплатите на чиновниците бяха повишени значително. В столицата са позиционирани и повечето IT компании. Те се развиват много добре и вдигат възнагражденията на служителите си.

На второ място е Пазарджик, където средното възнаграждение е нараснало с 215 лв. до 1214 лв. Топ три на областите с най-бързо покачване на заплатите се допълва от Силистра (+210 лв. до 1119 лв.). Много близо до челната тройка е Ловеч с увеличение от 190 лв. до 1191 лв.

 


74
Още по темата: заплатиНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като се вземе предвид броя на калинките по министерствата и държавните агенции е учудващо, че е само с 200 лева.
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако се раздели състоянието на някои министри или депутати (или конкретно на Рашков) на тяхната заплата, ще се изясни, че те живеят няколко стотин години.
29
1
 
23
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
В държавният сектор е възможно, в частния даже спадат заплатите.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се заблуждавайте че ГЕРБ са узпагъртани. Те продължават да държат Медиите, през които облъчват българите у Съдебната власт, през която се разправят с враговете си
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 23 дано си получите парите, много несправедливо ви подведоха и когато опря до парите да ви изплатят се започнаха усукващите им извинения и прехвърляния
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
бряяхя бреяяя брях .. ми чи токат и тъй ... ний *** кръчмити нямам да излезими уеее!
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МаяМа предлага Ново риалити шоу:Депутати живеят с една минимална работна заплата.
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скочило е депутатското кюфте у размера на корема на Тлъстия банкянец....
23
0
 
23
 
! Отговори
Сестра преди 2 месеца
Не ми е скочила дори и с 2 лева заплатата ми е под 1000 лв а работя в интензивно отд 2ра МБАЛ по време на пандемията обслужвах и ковид болни без прословутите 1000
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега служебното прибира по 6 заплати бонус на куп и по 2 дават на администрацията за изпроводяк. От тука идват тези 200 лв средно на човек.
21
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Софиянец съм трето поколение. Не съм чул за такова нещо. Може би само на новодошлите от дело, феновете на ГЕРБ.
20
1
 
15
 
! Отговори
до 14 преди 2 месеца
Точно. Хахаа също като свинско със зеле. Един яде свинското. Друго само зелето.
19
0
 
14
 
! Отговори
Да бе преди 2 месеца
Нещо много взеха да скачат тия заплати!? Само да не стане някоя инфекция че при високи скокове много лошо се пада.
18
0
 
20
 
! Отговори
Момо преди 2 месеца
А може ли да видим средната заплата по сектори?
17
0
 
22
 
! Отговори
Народна преди 2 месеца
Лъжа и измама скочила е на депутатите дори взеха и по 6 заплати за нищо работа но не и на работниците безобразие
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цените в София скочиха с 25% само за година, 200лв е нищо. Ток, вода, парно, бензин, кв.м апартамент, храна, обслужване, такси, всичкоооо
15
0
 
15
 
! Отговори
Тази... преди 2 месеца
....извадка да не е от статистиката за депутатски заплати? Понеже в частния сектор и дума не може да стане за увеличение на заплатата!
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
скочила е разбира се, депутатите си вдигнат заплата, разделят по народа бройката и се получава, че всеки уж взима с 200 отгоре, един яде пиле друг ориз, статистически, всеки втори яде пиле с ориз, толкова с 200-те лв
13
10
 
21
 
! Отговори
Жътварски, София преди 2 месеца
Вън от ГРАД София всички провинционалисти със заплатка под 2000 лева, допълзяли до Столицата с бохчите с кисело зеле и консерви! София няма нужда от потомствени козари, работещи като склададжии, доставчици, келнери, сервитьори, бармани,кофражисти, масажиси,чистачи, готвачи,стъклобърсачи, дюнерджии и прочее неквалифицирани прерийни скакалци, търсещи си късмета в ГОЛЕМИЯ град.София на Софиянци!Товарене на провинционалисти в конски вагони, принудително изселване и доживотна забрана за София за тях!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Където се изчисляват средни стойности работата е тука има-тука няма. :D Кой взел -взел. До тука беше.