Заради фалиралата КТБ осъдиха БНБ по 5 дела

Тя дължи 17 800 лева обезщетения
5 авг 2021 09:32, Нели Христова
23
Заради фалиралата КТБ осъдиха БНБ по 5 дела
Снимка: БГНЕС

Българската народна банка е осъдена по Закона за отговорност на държавата и общините да плати обезщетения на петима души заради причинени имуществени вреди.

Причината е, че банковият регулатор е нарушил правото на Европейския съюз, като не е обявил в 5-дневен срок неналичност на депозитите в Корпоративна търговска банка (КТБ) след поставянето ѝ под специален надзор през юни 2014 г., съобщава в. "Сега".

През изминалия месец БНБ е загубила 5 такива дела, по които дължи общо 17 800 лв. обезщетения, показа справка в регистъра с решения на Административен съд - София-град. "В разглеждания случай, постановявайки решение за поставяне на КТБ под специален надзор, БНБ е разполагала с необходимите факти, за да може да мотивира извод за неналичност на депозитите", приемат магистратите. Въпреки това регулаторът не е изпълнил изискването за обявяване на депозитите в КТБ за неналични в 5-дневен срок, което пък довежда до това, че изплащането на гарантираните влогове е значително забавено.

"Умишленото /груба небрежност/ или по непредпазливост /неполагане на дължимата грижа/ неизпълнение на задълженията на държавата, произтичащи от правото на ЕС, е елемент, който следва да се вземе под внимание при преценката за достатъчно съществения характер на нарушението", приема съдията по едно от делата срещу БНБ. И петте решения на Административния съд в София могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

Поредицата от дела за обезщетения срещу БНБ заради нарушения покрай фалиралата КТБ станаха възможни след решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург по дело, заведено пред Административен съд - Варна от гражданина Николай Кантарев, припомня изданието.


23
Още по темата: БНБобезщетенияделаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"През изминалия месец БНБ е загубила 5 такива дела, по които дължи общо 17 800 лв." - много голяма глоба бе!
1
0
 
26
 
! Отговори
КОЙ преди 2 месеца
И кои са били отговорните лица в БНБ? Това е важно, да се види кои са били, защо не са си свършили работата? Дали не са изпълнили поръчка на някой и т.н. и т.н.