Цените на храните нагоре, олиото е скочило с 54% за година

Производители се оплакват, че няма клиенти
113

Цените на основните хранителни продукти са се повишили значително през последната година. Това сочат данните за цени на едно на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Драстично увеличение се отчита при някои зеленчуци. Цените им са скочили от 14 до над 50 %.

Най-масово поскъпване се забелязва при краставиците и морковите. С 54 на сто е скочила цената на литър олио в сравнение с миналата година – от малко над 2 лева, сегашната цена на олиото е около 3,20 лв. Брашното се увеличило с 13%, а сиренето и яйцата съответно с по 8 и 6%.

"Есента настъпва, всичко поскъпва. Пипер си купувам, на 2,50 лв. скъп е за нас, но…", каза Цветана Славчева пред Bulgaria ON AIR.

"Всичко е забелязано отдавна. Цените се качват само нагоре, това е. На всичко!", посочи Георги.

Зеленчукопроизводителите пък се оплакват от лоша реколта заради високите температури. Много от стоката бързо се разваля и се налага да се хвърля.

Иглика е в бранша вече над 30 години. На нея също й се налага да инвестира повече. А цените на родното производство се подбиват от вноса.

"Препаратите, които ги продават не са качествени, а ги продават на много по-високи цени. Всичко е качено не 1, или 2 пъти, а 5 пъти най-малко. Всяко едно нещо е качено, а нашата стока не се качва и не можем да разберем как ще стане ние да оцеляваме", обясни зеленчукопроизводителят Иглика Симеонова.

Клиентите пък намаляват все по-драстично, което допълнително задълбочава кризата в бранша.

"Не 50%, няма хора, наистина няма хора. Не е казано дали е пазарен ден, какъвто и ден да е. Миналото лято също имаше проблем, а това лято се довърши. Няма клиенти!", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента за абонамента и в мътна вода най-лесно се риба лови ! Вечно ненаядените търговци не пропускат и това време на безвремие (безвластие) и на принципа "ден година храни " надуват цените до небето !
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а зимта Славчо ще изкара някоя песен за мизерията глада и немотията ей така да се храниме духовоно щото друго нема да има
92
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дойдоха от БКП на власт и цените скочиха зимата иде Дон Джовани ще ни управлява .. само спомени ще останат за хубавото време при бат Бойко
91
8
 
9
 
! Отговори
До пияницата мистик преди 2 години
Пияницо, долна... цените вървяха нагоре при герб още, да не си спал зимен сън под някоя бъцва че не помниш?
90
12
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Нали искахте промяна, дрогаре? Ами ето ви я, факт е :))) Важното е, че ГЕРБ и Бойко ги няма, нали така? 12 години рупахте зеленчуци и готвехте с олио на стабилни цени, дето не мръднаха, дойдоха превратаджиите на Черепа и всичко скочи петорно. Или забравихте кога олиото тръгна нагоре? Защото аз помня. Докато беше ГЕРБ на власт беше 1,80 в БИЛА, след като сдадоха властта тръгна нагоре. Първо стана 2,50, после 3, сега много трудно някъде ще го намериш за 3,50. Предимно е към 4 лева :)))
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олио в Германия - 1.09, мога да го докажа, магазини rewe
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИНА НОСИ 20 ЛЕВА ЛИТЪР ОЛИО ГЛА. *** В Е
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сме във валутен борд, не трябва да има спекула и инфлация.
86
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСамо дето мафията ГЕРБ не е на власт,а е на власт мафията на Радев.
85
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо мръсниците от служебното правитеслвто вдигнаха цените на всички стоки, къде е икономическата логика?
84
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помним премиера Димитър Попов с фразата: "За бога братя не купувайте"
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
500 милиона километра магистрали . Не е лесно .
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Борисов мачкаше цените с валяците с които построи магистрала Тракия, Хемус, Марица, Люлин, Европа "с ей тия две ръци"
81
2
 
17
 
! Отговори
Земеделец преди 2 години
Няма как да се вдигат парите на държавните служители , които не произвеждат нищо и да не се вдигат цените на стоките . Ще ми ядете ......
80
5
 
22
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Така ще ревете за комунизма и Бай Тошо да се върнат ,ама няма само ще плащем от глад сега !Всеки народ си заслужава съдбата!Гадния гнусен комунизъм плодове ли ,зелнчук,месо прясно луканки колнюбаси валфли всичко беше истинско и вкусно бях малък ,ама още ми държи влага нищо общо със сегашните запафни гмо химии!
79
12
 
13
 
! Отговори
Коко Горилата преди 2 години
Промяната на Радев, дами и господа.
78
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ правителството вече плаща на фермерите да унищожават продукцията си. За много фермери вече е по изгодно да унищожат продукцията вместо да я продават. Скоро и в България ще стане така. Ще го направят с външни пари.
77
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кого ще се сърдим за повишението на цените, когато ГЕРБ е опозиция, а Борисов не е в управлението на страната?
76
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сашее сичко поскъпва щото еврото и лева се обезценяват. Има едни у Брюксел дето нареждат на едни други във Франкфурт да пуснат машината за пари за да има за тия дет усвояват. За дебелите лилита и мафията герб. Първото нещо което направи мафията герб да не плати 10 % на фирмите щото не бяха герберасо фирми . После спряха конкурсите за да печелят само техни фирми и накрая предплатиха пак на техните фирми без да са свършили никаква работа и без конкурс та следващите да не могат да дадат на техните
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва ще растат цените на храните. Гласят ни за световна криза и глад. Които иска евтини храни да ходи на село и да почва да копа с мотиката и да си гледа кози, овце, кокошки и прасета. Само до преди няколко поколения за 80% от хората е било немислимо да си купуват храна. Всеки си е произвеждал. Купували са само зърно и брашно защото не всички са имали големи ниви. Пари почти не са имали и са търгували предимно с бартери. И сега пак ще стане така. Магазините ще се опразнят за дни!