Мними рейнджъри прибират по €100 000 от влюбени пенсионерки

Зачестяват и сигнали за измами с мними френски банки
12 авг 2021 08:30, Елка Василева
62
Мними рейнджъри прибират по €100 000 от влюбени пенсионерки
Снимка: архив, БГНЕС

Мними американски рейнджъри лъжат наши влюбени пенсионерки и успяват да им измъкнат шеметни суми между 70 и 100 000 евро. Само за последния месец в отдетл „Киберпрестъпност“ на ГДБОП са подадени пет жалби от измамени възрастни жени. Всички са над 60 години и схемата на измамата е една и съща. Това казаха от ГДБОП пред „Телеграф“.

Само преди ден антимафиотите предупредиха и за друг вид измама, за която хората трябва да бъдат много бдителни. Получават оферти от уж френски банки за изгодни кредити. Оказва се обаче, че скубят мераклиите за пари на заем с такси за всякакви услуги, които тръгват от 200-300 евро и стигат до по-крупни суми. Общото между двата типа компютърни престъпления е, че го правят африканци.

Оплитане

„Здравей. Как си. Аз съм американски войник и съм на мисия в Афганистан. Тук е тежко, трябва да си говоря с някого, защото не съм много добре психически и не издържам. Жена ми почина, детето ми е в САЩ само, сираче“. Така измамниците започват чат комуникацията в месинджър с потенциалните жертви. Мишените са винаги от един тип – възрастни жени, над 60 години, които качват снимки, от които личи стандарта им на живот. Мнимите рейнджъри са добри психолози и отлично знаят, че, за да докоснат сърцето на богатата баба, трябва да има драма, смърт и любов. Сценарият е идентичен, само имената на измамниците се менят. Един път въпросния киберпрестъпник се представя за Джеймс, друг път за Уилиям, трети път за Майкъл и т.н.

Схемата

Щом бабата поддаде и започне да споделя, мнимият боец в Афганистан започва да разпитва за имотното й състояние. Щом като се увери, че всичко е наред и има какво да се завлече, започва да действа по-настъпателно. „Първо, разбира се, военният се обяснява в любов на възрастната жена, след което директно хвърля бомбата, че иска да се ожени за нея. Казва още, че му предстои важна мисия, от която може и да не се върне жив. Обещава обаче, че, ако оцелее, ще дойде в България и ще се венчае за изгората си, за да останат да живеят тук“, разказаха киберполицаи.

След около седмица мълчание и липса на всякаква комуникация бабата получава мейл уж от митницата. „Уважаема г-жо Петрова, при нас има пратка адресирана до вас от рейнджър Джеймс Ханкс. Ако искате да я освободите, трябва да платите мито“. Това е първото съобщение. След още един ден жената получава второ писмо, в което й обясняват, че са отворили колета и вътре има 700 000 долара за нея, но ако иска да ги вземе, трябва да плати 35 000 долара. Бабата онемява и превежда парите.

При друг разиграван от измамниците вариант е, че е открит пръстен с диамант, за който също трябва да се плати мито или ще бъде задържан от властите. Наивните пенсионерки веднага започват да разпродават имоти и да си теглят спестяванията и пращат парите по зададени от измамниците сметки.

По данни на ГДБОП само за последния месец петте пенсионерки са олекнали със сумите от 90 000 евро, 60 000 евро, 115 000 евро, 120 000 евро и 70 000 евро. Една от жертвите е на 71 години и категорично отказа да комуникира с медиите, защото се срамува, че е станала жертва на подобен вид измама. „Този вид измами зачестяват и призоваваме хората да са бдителни. Да не водят комуникация с подобни лица, които се представят за военни на мисия в Афганистан или друга размирна държава“, призоваха от ГДБОП.

Кеш

Антимафиоти работят усилено и по зачестяващи сигнали за мними френски банки, които примамват българи с обещания за големи заеми само срещу лична карта. Както вече от ГДБОП обясниха, се иска сканиран документа на човека, след което започват да го дерат с различни такси. „Най-често сумите, които българите искат да вземат в заем, са около 1200 – 5000 евро. Има обаче и много по-големи в размер на 100 -200 000 евро. Най-вече на този вид измама се хващат лица, които са в списъка с нелоялните кредитополучатели или т.нар. ЦКР. Хора, които са взели заеми от всички институции у нас, не ги връщат коректно и затова се принуждават да търсят в чужбина“, обясниха киберполицаи, цитирани от „Монитор“. Сред мераклиите за бързи пари били и комарджии с дългове. Ако пък откажели да плащат такси и усетят, че са въвлечени в измама, бандитите ги изнудвали да стават финансови мулет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
*** и тя е дърта милионерка с партийна субсидиийка :))))
35
2
 
1
 
! Отговори
Пецата преди 2 години
Статията е написана с цел да се сондира интереса на хората към нея , тоест да направят на око една статистика кой има кеш парички и ще се заинтересува в написаното , много е важно да се разбере колко още трябва да продължи ковид кризата докато не фалираме всички, ама и да не умрем от глад ,някаква златна среда
34
2
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Статията лъха на измислица и пълно неуважиние към възрастните жени. Навсякъде се споменава баба, вместо възрастна жена. Баба и дядо, могат да са само бабата и дядото на списвача на тази статия.
33
0
 
2
 
! Отговори
eeeee преди 2 години
а стига ординерни новини
32
11
 
5
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Какви влюбени 70 год. баби , какви глупости на търкалета...??! Жената след 50год. влиза в критическата ( някои - по-рано ) , и оттук нататък никакъв секс и никакви влюбвания не я интересуват !
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тези наши пенсионерки имат изконното право да гласуват ?Мале, мале... не могат да разграничат кога ги ограбват, а как се оправят с партиите ?
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига глупости.Познавам една 40 годишна жена,която месеци наред беше баламосвана от подобен рейнджър",но не му е дала нито стотинка.А нашите баби хвърляха пари само на ало измамници,но и това секна.
29
1
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Другата богата баба е фараонката Евгения Баневи - жената на Николай Банев :)))
28
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 години
Тази статия или е фейк , или жените са по-големи кукувици , отколкото ги мислим !
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия баби на английски ли са им писали?Бреййй какви интелигентни баби,пък глупави.Нещо не ми се вярва всичко това.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам на подобни статии.У нас няма толкова богати баби.А и малкото,които ги има не са толкова глупави,че да хвърлят стотици хиляди на непознати.Иначе нямаше да са богати.
25
2
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Другата богата баба е банкерката на Тиквата Цура Бориславова :)))
24
1
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Третата богата баба е Маринела на Ветко Арабаджиев от японския хотел :)))
23
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
За последните шест месеца тази статия се появява тук за трети път.
22
4
 
19
 
! Отговори
Оф..... преди 2 години
Някой Вярва ли на тея статии..... 100 000; 120 000 евро ...... НЯМА ТАКАВА БАБА В БЪЛГАРИЯ да даде 120 000 евро.... 1000; 2000 да ама такива суми никакъв шанс..... Малко сте превишили нулите или ни смятате за Баламурници..... Ей така се дават 200 000 лева и то в България! Дайте една баба с доказателства ...... Жълти глупости за Кликове......
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преписана статия, няма пенсионер у нас с 100000 евро. Защо не пише лева а в евро? Освен това тези схеми се въртят вече 10 години но на запад където бабките имат пари, у нас най много да му изпратят на рейнджъра 2 кюфтета с боб.
20
1
 
17
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Аз едно не мога да разбера. Тези африкански измамници, откъде така перфектно владеят български, че да омаят нашите богати пенсионерки ? Нещо има непълно в цялата информация или се пропуска.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"След още един ден жената получава второ писмо, в което й обясняват, че са отворили колета и вътре има 700 000 долара за нея, но ако иска да ги вземе, трябва да плати 35 000 долара. Бабата онемява и превежда парите." Много алчни баби и си вярват, че някой ще прати 700 000 долара на баба. А те наивните дават толкова много пари. Докато има балъци, ще има и тарикати.
18
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Сигурно едната е Гала кафеджийката - тя има 100 000 евро :)))
17
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Според мен повече е виновен измамникът, защото иначе правото отива на кино. Излъгал, не се оженил, то от километър е ясно, че ***. С адвокатски лакърдии ги измъкват, но това се отнася и до узаконените измамници като политиците напр. Затова си отваряйте очите и не вярвайте на сладки приказки, не бъдете алчни, живейте с морални норми и ще бъдете добре.