Договори за пътища за 1.5 млрд. лв. отиват към прокуратурата

Кутев прати в Банкя протестиращите за заплати от "Автомагистрали - Черно море"
116
Договори за пътища за 1.5 млрд. лв. отиват към прокуратурата
Снимка: БГНЕС

До понеделник всички сигнали за реализираните за 1,5 млрд. лв. договори за ремонт и поддръжка на пътища ще бъдат изпратени до прокуратурата. Това съобщи пред журналисти в парламента говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Още по темата
По думите му парите за ремонт на пътища не могат и не трябва да бъдат осигурявани през актуализация на бюджета.

Антон Кутев, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, коментираха протеста на работещите в "Автомагистрали-Черно море" АД. По-рано днес работници на дружеството блокираха пътища и протестираха пред сградата на Министерския съвет и на места в страната заради неизплатени заплати.

Кутев бе категоричен, че парите за ремонт на пътища е трябвало да бъдат осигурени в текущия бюджет. "Тези пари не могат и не трябва да бъдат осигурявани през актуализация на бюджета, защото тези договори са сключвани тогава, когато се е правил предишният бюджет. Смятам, че всички, които протестират сега, трябва да отидат на определен адрес в Банкя", каза още той.

Комитова припомни, че парите за ремонти по бюджет и документи от миналата година са в размер на 382 млн. лв. и посочи, че предишните ръководители на АПИ, "Автомагистрали" ЕАД и МРРБ са допуснали договори за милиард и половина, предаде БТА.

Антон Кутев коментира, че когато се подписват договори за над един милиард, които са необезпечени в бюджета, освен че противоречи на закона представлява и "форма на измама". "Когато обещаеш на някого един милиард лева, които очевидно не можеш да ги платиш, защото ги няма в бюджета, ти не си предвидил тези пари в бюджета, а си накарал хората да свършат работа за този един милиард, ти очевидно мамиш. Мамиш този, на който си обещал, мамиш работниците, които не могат да си получат заплатите, мамиш гражданите, на които си обещал пътища, които няма как да станат, защото нямаш парите", коментира Кутев.

Петя Аврамова пита защо ги няма в актуализацията, а защо ги няма в бюджета, добави той. "Това е измама. В Закона за бюджета изрично има текст, че нямаш право да подписваш договори, които не са финансово обезпечени. Ще подадем всички възможни сигнали", заяви Кутев.

Относно практиката за подписването на договори с прогнозна стойност, министър Комитова поясни, че такива са се подписвали през 2018 г. чрез обществени поръчки, но впоследствие е имало санкция от Агенцията за обществени поръчки, която по думите на министъра била, че не можеш да играеш на търг за обществена поръчка и да няма цена на договора.

"Затова от 2019 г. предишното ръководство на АПИ са подписвали договори за ремонт и поддръжка с точно определена стойност", посочи служебният министър.

"Договорите, които намерихме от предишното правителство, с обещания за милиард и половина за ремонти на пътища, ги няма нито в предишния бюджет, нито в сегашната актуализация", коментира Комитова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВъпросА къщата във Виена, имението в Буджака те откъде мислиш, че са?
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е виновен!
33
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 Чекмеджето е отдавна празно и изнесено, там само пайжини ще намерите ! И като отидат до Банкя там ги чакат чували с пари. Новите спряха всичко, нали за това уволниха новоназначения, после пак го подкараха, ама без пари. Те не знаеха ли, че пари няма осигурени ? Нали ревизия правиха ? Абе ай не очакваха толкова дълго да са служебно правителство !
32
8
 
6
 
! Отговори
ХАХА преди 2 години
Тиквата даде 4 милиарда наши пари за путиновия газопровод а за Тиквария -нищо..ще му ядете мекия!Отивайте и стачкувайте пред Кремъл!Хах
31
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРИ БОРИСОВ ВСИЧКО ИМАШЕ, СЕГА 12 Г. СИСТЕМА ЗА 2 МЕСЕЦА СЕ СРИНА ХАХАХА ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ С ОПОРКИТЕ! СЛЕД БОРИСОВ - И ПОТОП! И ДА НЕ ЗАБРАВЯТЕ,Ч Е ИМАТЕ ДА МУ ПЛАЩАТЕ КАТО НА БАЙ ТОШО 9 МЛДР ЗАЕМ С ПАДЕЖ 30 Г.!
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДО 28А сега при Радев хубаво ли е, а?
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вас червените каскети цялата страна вече ви атакува координирано.
28
2
 
5
 
! Отговори
ДО 28 преди 2 години
БЕ МИЛИЦИОНЕР, ТИ С ТАЯ МИЛИЦИОНЕРСКА ОПОРКА МИНАВАШ И ЗА БАЙ ТОШО - ПРИ БАЙ ТОШО БИЛО ХУБАВО, *** СЛЕД НЕГО -ПОТОП!
27
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е виновен!
26
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Борисов пари имаше, как сега изведнъж няма? Истината е че винаги когато комунисти като Антин Кутев дойдат на власт и парите моментално изчезват.Нека Кутев обясни защо 450млн лв от строежа на ам Хемус бяха прехвърлени в МРРБ от Магистрали АД мотива че отива ли за борбата с Ковид?Ето една от причините да няма пари. Това го има черно ан бяло и е изявление на Асен Василев преди два месеца.
25
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ КООРДИНИРАНАТА АТАКА НА ОЛИГАРСИТЕ ОТ ПЪТНИЯ И КРЪЧМАРСКИЯ БИЗНЕС? СПРЯХА ИМ ПОТОЦИТЕ И ТЕ ПОЧНАХА СЪС САБОТАЖИТЕ.
24
10
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Милиардите по чекмеджета,шкафове,гардероби,под дюшеци,в офшорки,барцелонски Хасиенди и т.н. откъде мислите че са?
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Дондуков да отиват. Там са парите им за магистралата.
22
7
 
13
 
! Отговори
А преди преди 2 години
КОлко магистрали и ремонти се направиха за последнит 10 години и винаги имаше пари, а сега нямало защо ? Договорите са сключвани по прогнозна стойност за 5 години, а бюджета който цитирате е за една година. Стига сте лъгали *** комунистически.Хайде дайте ги в прокуратурата и те ще ви кажат че няма проблем, за това и няма да ги дадете. Ама прехвърлихте 700 милиона от Хемус за пенсии, нали *** лъжливи, а послед няма пари. И при Орешарски беше така!
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТГОВАРЯЙТЕ, КРАТУНИ! ЗАЩО НЕ СТЕ ЗАЛОЖИЛИ ТЕЗИ ДОГОВОРНИ ПАРИ В БЮДЖЕТА????
20
4
 
11
 
! Отговори
a преди 2 години
Тия б оклуци наистина ще блокират всичко в държава.Следващите години застой
19
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чекмеджето е пълно!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 И като ги арестуват какво от това ? Решенията и договорите са подписвани от дърежавни агенции / респ. Държавата /, при това от колективни органи. Не се вдъхновявайте, у нас и в ЕС няма колективна отговорност.
17
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МУ ТРАТА ПОДПИСВАЛА КАТ СЕЛСКИ КМЕТ, А СЕГА ОЛИГАРСИТЕ РЕВАТ И ИЗВИВАТ РЪЦЕ КАТО ПРАТИЛИ РОБИТЕ СИ ДА БЛОКИРАТ МАГИСТРАЛИ!
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АманГледай на теб да не одерем кожата ние, червен ***!