Договори за пътища за 1.5 млрд. лв. отиват към прокуратурата

Кутев прати в Банкя протестиращите за заплати от "Автомагистрали - Черно море"
116
Договори за пътища за 1.5 млрд. лв. отиват към прокуратурата
Снимка: БГНЕС

До понеделник всички сигнали за реализираните за 1,5 млрд. лв. договори за ремонт и поддръжка на пътища ще бъдат изпратени до прокуратурата. Това съобщи пред журналисти в парламента говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Още по темата
По думите му парите за ремонт на пътища не могат и не трябва да бъдат осигурявани през актуализация на бюджета.

Антон Кутев, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, коментираха протеста на работещите в "Автомагистрали-Черно море" АД. По-рано днес работници на дружеството блокираха пътища и протестираха пред сградата на Министерския съвет и на места в страната заради неизплатени заплати.

Кутев бе категоричен, че парите за ремонт на пътища е трябвало да бъдат осигурени в текущия бюджет. "Тези пари не могат и не трябва да бъдат осигурявани през актуализация на бюджета, защото тези договори са сключвани тогава, когато се е правил предишният бюджет. Смятам, че всички, които протестират сега, трябва да отидат на определен адрес в Банкя", каза още той.

Комитова припомни, че парите за ремонти по бюджет и документи от миналата година са в размер на 382 млн. лв. и посочи, че предишните ръководители на АПИ, "Автомагистрали" ЕАД и МРРБ са допуснали договори за милиард и половина, предаде БТА.

Антон Кутев коментира, че когато се подписват договори за над един милиард, които са необезпечени в бюджета, освен че противоречи на закона представлява и "форма на измама". "Когато обещаеш на някого един милиард лева, които очевидно не можеш да ги платиш, защото ги няма в бюджета, ти не си предвидил тези пари в бюджета, а си накарал хората да свършат работа за този един милиард, ти очевидно мамиш. Мамиш този, на който си обещал, мамиш работниците, които не могат да си получат заплатите, мамиш гражданите, на които си обещал пътища, които няма как да станат, защото нямаш парите", коментира Кутев.

Петя Аврамова пита защо ги няма в актуализацията, а защо ги няма в бюджета, добави той. "Това е измама. В Закона за бюджета изрично има текст, че нямаш право да подписваш договори, които не са финансово обезпечени. Ще подадем всички възможни сигнали", заяви Кутев.

Относно практиката за подписването на договори с прогнозна стойност, министър Комитова поясни, че такива са се подписвали през 2018 г. чрез обществени поръчки, но впоследствие е имало санкция от Агенцията за обществени поръчки, която по думите на министъра била, че не можеш да играеш на търг за обществена поръчка и да няма цена на договора.

"Затова от 2019 г. предишното ръководство на АПИ са подписвали договори за ремонт и поддръжка с точно определена стойност", посочи служебният министър.

"Договорите, които намерихме от предишното правителство, с обещания за милиард и половина за ремонти на пътища, ги няма нито в предишния бюджет, нито в сегашната актуализация", коментира Комитова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КЪД Е СА ПАРИТЕ, ТИ КВО?
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е виновен!
13
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човеко зе парите и каза ше видиме. Обещал им 1.5 милиарда лева без парите да са предвидени в бюджета. Ами да отиват у Банкя да го вадят от бърлогата и да го линчуват. Те са излъгани по най брутален начин. Човеко им обещал но както го знем обещанията и лъжите му са безгранични. Така обеща в първият си мандат да им такова макята на ерепетата ама май те го таковаха.На човеко от Банкя никакво доверие този си е паталогичен лъжец. Това му е в кръвта и нищо неможе да го промени.
12
13
 
19
 
! Отговори
Радев крадеца преди 2 години
Защо да ходят в Банкя, когато държавата се ръководеше от Банкя пари имаше за всички, а сега и строители и ресторантьори и медици си търсят парите.Онези 1000 лв, които служебното парвитество дължи на лекарите и те ли са с предварителни договори били, а по мярката 60\ 40 и те ли са с предварителни договори.Истината е, че в момета се крадат милиони левове от нашите пари най нагло и безпардонно и главният крадец се намира в президентството!
11
15
 
10
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Крадливата Мутра заслужава не затвор а да го обесят надолу с главата на някой клон и бааавно да му дерем кожата както е жив!
10
9
 
16
 
! Отговори
Йордан преди 2 години
Е как преди имаше пари по проектите, а сега не. Кутев май отново прави свободни съчинения.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Да ги прати в Прокуратурата Кутев, това какво ще им помогне на хората? АПИ е държавна структура, Държавата им дължи парите, а после да си ги търси от когото трябва. Излагат се тия вече.
8
4
 
20
 
! Отговори
Строител преди 2 години
Защо да вярвам на Комитова след като ако чукнеш в нета името й излизат снимки на две огромни луксозни вили на Черно море. А ако чукнеш Антон Кутев излизат статии за фалита на КТБ при Орешарски.Защо да им вярвам на тези двамата, обяснете ми?
7
5
 
10
 
! Отговори
РАБОТНИЦИ ОТ ПЪТИЩА преди 2 години
ОТИВАТ КЪМ РАДЕВ И СЛУЖЕБНАТА ХУНТА, ДА СИ ИСКАТ ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ.....
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Назначената от крадците прокуратура сега ще ги съди.
5
1
 
4
 
! Отговори
хах преди 2 години
Да отидат да видят главен път оброчище албена 902 - изоран асфалт от багери и изоставен насред сезона община Добрич няма връзка с морето... Саботаж отвсякъде...
4
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
крадени пари от онова недоразумение гербераско мухобойко
3
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кутев вземете та направете нещо полезно.Стига рушене,стига гонене,стига празни обвинения.Стига и крадене и лобизъм.
2
7
 
21
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Баси невежи те. Тая горската строителния министър, не знае къде се намира. Жалба им майка на работниците..
1
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А лоестият крадлив плондер,кога ще поеме към -Прокуратурата?