Ново за бюджета - призивът на финансовия министър да се харчи

Икономист: Пенсионната реформа не трябва да се решава "на коляно"
6
Ново за бюджета - призивът на финансовия министър да се харчи
Снимка: БГНЕС

Да се мисли за осъвременяване на пенсиите от първи октомври, като реформа предложена от служебен кабинет, е социален проблем, който не трябва се решава на коляно, това изисква дългосрочно решение. Това каза икономистът Георги Стоев пред БНР в коментар.

Стоев каза, че това, което е ново в момента, е призивът на финансовия министър да се похарчи излишъкът, който по принцип в България се прави с постановление на Министерския съвет.

"Ситуацията не е страшна, но е нетипична за едно служебно правителство да се колебае какво точно да направи с бюджета, гласуван от предишното правителство и той трябва да се изпълнява в тези рамки“, посочи Георги Стоев.

Още по темата
По думите му при преходни периоди на смяна на правителства новата власт винаги обяснява как предишната не е направила нещо точно накрая на мандата си както трябва.

"Сега по скоро в условишята на пандемия, на инфлационен натиск, трябва да се мисли в посока съкращаване на разходите от всички министерства, да речем от Министерство на туризма, да се насочат средства към Министерство на здравеопазването", смята той.

Стоев обаче посочи, че другата седмица може да се окаже, че нямаме Народно събрание, това НС може да не поиска да прави бюджетна комисия и има много хипотези, с които Асен Василев трябва да е готов да се справи и да има план Б. "Ако той вижда много тежко финансово състояние за някои групи от хора, трябва да се вземе това решение в МС, ако няма такава група хора, тогава се върви към съкращаване на разходите там, където може и реформи", посочи още Георги Стоев.

Относно средствата по мярката 60/40, пари за избори две в едно и че има средства за добавка за пенсионерите от 50 лв. само до септември Стоев посочи, че трябва да се каже ще се взема ли нов държавен дълг от правителството.

"В тази ситуация ще говорим за начин, по който ще се изразходва излишъкът в бюджета, натрупан към момента, тоест става дума за политическо решение - дали тези пари да бъдат дадени на пенсионерите или на ресторантьорите? Това е политически въпрос, а не толкова финансов", смята икономистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: актуализациябюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигурантът харчи като за последно.
3
3
 
4
 
! Отговори
стефчо преди 2 години
Да ми дава ,и ще спазя заръката му. Иначе няма начин!
2
15
 
15
 
! Отговори
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ преди 2 години
ОСТАВКА НА ХУНТАТА НА ФИГУРАНТА!
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе аз не съм експерт но си мисля, че бюджетът се гласува от парламента но щом този експерт казва, че се гласува от правителството би трябвало да му вярвам нали в последно време постоянно ни агитират да вярваме на някакви"експерти"