България е в оранжевата зона, но сезонът по морето тече с пълна сила

Проф. Ива Христова се надява до месец да бъде позволено поставянето на трета доза
16 авг 2021 23:30, Красимир Ангелов
66

Продължават да се увеличават случаите на коронавирус у нас, като страната ни вече е в "оранжевата зона" по заболеваемост.

До края на месеца ще има поне удвояване на броя на новозаразени с Ковид-19. Според математика проф. Витанов, страната ни до началото на другата седмица ще влезе в следващата зона на здравния план.

"От тук нататък, съгласно нашите модели, броят на новите случаи ще расте и следващото контролно число за 23 август е 1600 на ден", прогнозира проф. Витанов.

Още по темата
По думите му все още не може да се прогнозира дали четвъртата вълна на коронавируса ще бъде по-тежка от предишните. "Сравнено с миналата година, към този момент има по-малко хоспитализации и е възможно вълната да не е толкова тежка, но това е спекулативно", коментира директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Поставянето на трета доза ваксина вероятно ще е необходимо, като то увеличава близо 50 пъти неутрализиращите антитела.

"Няма в момента легално право това да се направи. Първо трябва да бъде одобрено от Европейската агенция по лекарствата, за да започне прилагането и у нас. Надявам се това да стане до месец", посочи проф. Христова.

С ръста на новозаразените и наплива на пациенти поетапно отварят закритите Ковид-отделения в бургаските болници. Днес беше възстановена работата на сектора за лечение на заразени от коронавирус в Комплексния онкологичен център. Разкрити са вече 173 Ковид-легла в Бургаска област, като от тях 10 са за интензивно лечение.

"Вече сме приели първите пациенти, които са в средно тежко увредено състояние. Не съм забелязал да има разлика в симптоматиката – и двамата се оплакват от отпадналост", посочи д-р Александър Брънков.

Междувременно клип в социалните мрежи показва, че курортът Слънчев бряг е пълен с чуждестранни туристи, които не спазват противоепидемичните мерки.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
4
 
! Отговори
Предпазни МЕРКИ преди 2 години
Всички Българки да се мажат с вазелини и да почват да пият противозачатъчни таблетки, за да прекарат по-леко тази вълна от бежанци от Анганистан, Пакистан, Сирия и др.
41
4
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Две дози не действат ,да им турим още две!?!? :))))
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви мерки в тази чалгария?
39
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Тоя пък до ся нищо не е познал, за какво въобще му дават думата? Аз прогнозирам, че ако му обърша един шамар ще пикае топла вода :))))))))))))))))))))))))))))))))
38
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе то и аз се чувствам понякога отпаднал - след тежък недиванен работен ден, но не ходя на доФтор за това. Просто продължавам да бачкам. Защото няма кой да ми я свърши. Нито съм бюджетен ***, ни платен т'ро'л, че да си позволя за хрема и отпадналост да си остана на дивана вкъщи.
37
4
 
12
 
! Отговори
AAA преди 2 години
вярно ли е че в България, ако си тестван позитивен с антигенен тест и директно си болен и в карантина? Не правят ли след това ПСР? Ако това е така нямам думи. Няма друга държава да признава антигенните без последвал ПСР.... поне 80% от тия антигенни са false positive... поне като гледам в Германия изследванията какви цифри показаха в някои градове.
36
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото хората отдавна схванаха, че пландемията е цирк с цел - извличане на икономически ползи за световната върхушка. Световен психологически и здравен експеримент.
35
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ауу, в Бургас вече са приели първите пациенти - ДВАМА - които се оплакват от... ОТПАДНАЛОСТ. Много страшно взе да става! Вчера чета заглавие "МОРСКИ УЖАС в детски лагер" - ЧЕТИРИ деца от Ямбол, с положителни тестове, ама всички БЕЗ СИМПТОМИ. Направо ни заливат вълни от ужас и страх... ама... броят на мераклиите да ходят да ги бодат не се покачва, и не се покачва. Чудна работа!
34
0
 
2
 
! Отговори
-10 преди 2 години
До До 45И на пушачите ли така казваш? Ни на приемащите алкохол ли така казваш? Ти пушиш ли, пиеш ли?
33
1
 
10
 
! Отговори
-10 преди 2 години
После 4-та, после 5-та, ...., накрая ще я слагат в пастата за зъби!
32
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вече сме приели първите пациенти, които са в средно тежко увредено състояние. Не съм забелязал да има разлика в симптоматиката и двамата се оплакват от отпадналост" ----///---- Затова ли плащаме двойни заплати на докторите - защото се грижат за хипохондрици, оплакващи се от отпадналост? И това се води "среднотежко състояние" ? А от какво се оплакват леките случаи?
31
1
 
8
 
! Отговори
Вас преди 2 години
Те българите щото ги спазват! Те чужденците затова не ги спазват защото ги няма тези мерки!
30
6
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
До Анонименникоой не те задулжава да се ваксинираш НО ако влезеш в болница си плати сам лечението - пълни ***
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постъпилите в болница се оплакват от отпадналост.....
28
2
 
2
 
! Отговори
На Шмъркало бийч има преди 2 години
бели нощи, за радост на почитателите на белия прах.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен........Добре, признавам поражението си. Ще продължа да си пиша "пр0ст" във всички случаи.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изглежда, с напредването на цензурата се налагат промени в българския книжовен език, за да могат хората да продължат да се разбират. Например, думата пр0ст в момента се използва и за означаване на ниска сложност на нещо, и като обида. Второто подлежи на цензуриране и е по-удачно да се изписва различно, за да се разпознава, например "***" или "***".
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кой модел,.....Преди беше *** моделът: като започват да се увеличават случаите, всяка седмица x 1.3. Сега, като видя, че се увеличават по-бързо, си усъвършенства модела. Вече не е х1.3, а х2.
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов и нощоподобниците не са напускали кафявата зона
23
3
 
17
 
! Отговори
Кой модел, преди 2 години
Бе Витанов? Кажи един път как моделираш нещо, което не може да се моделира? Ти като си *** и неук...другите не са! Дай го тоя модел....че го чакаме вече втора година! Срам те е да признаеш, че нищо не разбираш ни от статистика, ни от моделиране на болести! Скрий си грозата мутра вече. Имай малко достойнство и срам! Непрокопсаник!