Гешев изпрати в НС доклада на Бюрото по защита, ето какво съдържа той

Програмата за защита е обезпечена сигурността на 20 души
18 авг 2021 18:35, Нели Христова
37
Гешев изпрати в НС доклада на Бюрото по защита, ето какво съдържа той
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев изпрати в Народното събрание доклад за дейността на Бюрото по защита за 2020 г. и първите шест месеца на 2021 г., съобщиха от прокуратурата. Така той изпълни в срок решението на Народното събрание от 4 август.

През 2020 г. по Програмата за защита е обезпечена сигурността на 20 души по 10 дела за защита. По отношение на 12 от тяха мерките са изпълнявани на територията на България, а за 8 души защитата е осигурявана на територията на други държави.

За първото шестмесечие на 2021 г. Бюрото по защита е обезпечавало сигурността на 16 защитени лица по 9 дела за защита. По отношение на 8 от лицата мерките за защита са изпълнявани на територията на България, а за останалите - на територията на други държави.

През 2020 г. е приключило действието на Програмата за защита по 1 дело с 4 защитени лица, а през първите шест месеца на тази година - по 1 дело с 2 защитени лица.

В изпълнение на специфичните дейности, регламентирани в ЗЗЛЗВНП, през 2020 г. са проведени 221 срещи на защитени лица със служители за връзка и ръководството на Бюрото по защита, включително при внезапна необходимост; 41 мероприятия по транспортиране за участие в съдебни заседания и процесуално-следствени действия, 11 - за медицински цели; 192 мероприятия, свързани с предоставяне на социално-битови и здравни услуги, 16 - с интеграцията на защитените лица и др.

За първото шестмесечие на 2021 г. са проведени 74 срещи на защитени лица със служители на Бюрото по защита; 19 мероприятия по транспортиране, включително за участие в съдебни заседания; 67 мероприятия за предоставяне на социално - битови и здравни услуги, 3 за интеграцията на защитените лица и др.

Само през миналата година са извършени 57 мероприятия за контрол по специалната защита по 5 от делата, 9 пъти е имало съвместни действия с екипи за охрана на прокурори и следователи. С изменението на ЗЗЛЗВНП през 2020 г. /съгласно чл. 14, ал. 3, т. 4/ в компетентността на Бюрото по защита е и осъществяването на охрана на прокурори и следователи при наличието на съответните законови основания.

През 2020 г. Бюрото по защита е охранявало трима магистрати. В периода от 1 януари 2021 г. до 30 юни 2021 г. охраняваните магистрати също са трима.

Специфичните дейности на Бюрото включват широк кръг от дейности - предварителна защита, охрана и наблюдение на застрашени/защитени лица, лична физическа охрана по реда на чл.123 от НПК, охрана на прокурори и следователи. Служители на Бюрото оказват психологическа помощ на застрашени/защитени лица, извършват дейност по международно сътрудничество, информационно-аналитична дейност и редица други.

Бюрото по защита осъществява активно взаимодействие с други институции в страната и с партньорски служби. Международното сътрудничество е в три основни аспекта - работа със защитени лица, спрямо които се прилага мярка за защита "релокация в друга държава", работа със защитени лица, спрямо които се подготвя релокация, и поддържане и развиване на международното сътрудничество на Бюрото по защита чрез експертни срещи, работни срещи с чуждестранните звена за защита на свидетели (ЧЗЗС), създаване на работни групи, обучения и др.

Част от работата на Бюрото е свързана с преместване на защитени лица в друга държава, с осигуряването им за съдебни заседания по конкретни съдебни производства или за действия по разследването; с издаване или подновяване на български лични документи на лицата; с провеждане на срещи между защитените лица и техни роднини на територията на България или в друга страна; с разпити на свидетели чрез видеоконферентна връзка, организирани и проведени в чужбина.

Дейността на Бюрото е от съществено значение за осигуряването на защита от страна на държавата на лица, застрашени във връзка с наказателни производства и на пряко свързани с тях лица. Тази защита е ключов фактор в борбата с тежките умишлени престъпления и с организираната престъпност, казват още от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бюрото за защита на свидетели не за ръцете на продажници,ДБ на олигарсите и хаджигенчовите под.логи. Гл.прокурор си върши работата ,а марионетките я подкопават защото работят за чужди интереси.Бюрото да минело към министъра ,че какво ще прави,един Рашко имотния от прехода,ще разпарчето всичко.Трън им е в очите,е и прекалено грозно,че използват несъстоятелни предтексти за да облагодетелстват организираната престъпност.Докъде я докарахме с тези 80% които само бле.ят.
21
10
 
4
 
! Отговори
Парашутист преди 2 години
До 29: там е работата, че няма никаква барселона барато. Всичко е измислица на онези амеби нарекли се БОЕЦ със любезното съдействие на фабриката за фалшиви новини на Бабикян, която 7-8 години не спря да облъчва населението с чисти лъжи.
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мене ме интересува Барцелона, чекмеджето, кой от европейските министри спи с пистолет до главата при условие, че има защита и.т.н. интересни неща!
19
2
 
14
 
! Отговори
Кеш преди 2 години
Кешев е сериозно момче отърва - Марешки от пандиза
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към колегите коментиращи: Бихте ли прочели в днешния брой на Фрогнюз статията "Показанията на служителите от ДАНС и.... потвърждават думите ..."? Става въпрос за подслушванията преди изборите на 4-и април. Може би по тази причина г-н гл.прокурор се разболя.
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешефта не можал да отиде лично в НС защото бил в болнични - ампутирали му каскета
16
15
 
4
 
! Отговори
Парашутист преди 2 години
Е как така бюрото е защитавало 36 души? Нали министрите на Радев разправяха, че бюрото само харчи пари и не защитава никого? Не може да бъде, Радевите никога не лъжат!
15
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Ами прочетете някой друг цитат да се посмеем и ние.
14
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете някои от делата и за какво са...Да не се окаже, че тези 10 лица са полицаите биячи зад колоните... И кое е делото с 4ма защитени свидетели? Да не са свидетелите по делото Иванчева... Лесно може да се пусне такава куха статистика...Да видим имате ли капацитет да измислите и малко конкретика която да съвпада с реалноста..
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да разпитат спонсора на Радевия протест - Божков? ---///--- Ами така - отиват в Дубай и го разпитват. Заявяват кои са и гарантират сигурността му. Какво сложно има?
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудех се къде се изгубиха Иво Ториното и Йоско Костинбродския, а те сигурно живеят под защита на Аруба... А ние им плащаме пурите и уискито. И значи тези имат право да издават лични документи на когото обявят за защитен свидетел. И пак безконтролно?
11
9
 
15
 
! Отговори
Ядосан преди 2 години
Да не се окаже, че защитените свидетели всъщност "защитени мафиоти". От толкова свидетели нито един осъден престъпник. Жалък и гнусен индивид е този тъй наречен Иван Гешев, главен прокурор на Република България. Жалко и за доблестните българи, за милата ни родина.
10
6
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
8 човека са защитени извън България и единият е моя бос който ме държи за .....най големият дарител шиши.Каза каскета
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да разпитат спонсора на Радевия протест - Божков? Виж, ако американците го набарат по разни летища, няма да му се размине.
8
2
 
5
 
! Отговори
WITSEC преди 2 години
Добре са се справили, като най-после са заимствали от щатската WITSEC. Дали братя Гелеви не са се вместили в същата програма?
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разпити на свидетели чрез видеоконферентна връзка, организирани и проведени в чужбина ----///---- Защо още не сте разпитали Васил Божков, щом можело и с видеоконферентна връзка?
6
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато прокуратурата работи, ПРЕСТЪПНИЦИ ИСКАТ ДА махнат главния прокурор! ИМАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДА СИ ВЪРНЕМ ВЕЛЧЕВ! НИКОЙ НЕ Е БИЛ НЕДОВОЛЕН! ЦИГАРИ БЕЗ БАНДЕРОЛ! АЛКОХОЛ! ГОРИВА! МИТНИЧАРИ1 МИЛИОНЕРИ! ЗАМЕНКИ! ВСИЧКИ ПЛАЖОВЕ СЕ ЗАМЕНИХА ЗА ЧУКАРИТЕ! ВСИЧКИ ДОВОЛНИ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ РАЗГРАБИ!ТОВА Е ПРОКУРОР!
5
4
 
19
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Такова мало умие само в нашата мила родина може да се случи - сами си измислят защитени лица, сами си ги охраняват, а ние плащаме като улави. И естествено - никаква информация не може, защото това са декретни дела...
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бияча на децата зад колоните но МС дето го взе на работа фигурира ли в доклада?
3
4
 
20
 
! Отговори
негласуващ преди 2 години
И началника на тая служба е ченгесаря който пратил онези мутри в униформи да убият от бой 50килограмовите младежи!За наказание го махнали от началник на биячите и го сложили за началник на защита на свидетелите с още по голяма заплата!Мафиотска к0чина!И какво ли е написал в доклада тоз мафиоз?