Радев: Пагубно е да се концентрират средства в регионалните центрове

Президентът призова за внимание към по-малките населени места
100
Радев: Пагубно е да се концентрират средства в регионалните центрове
Снимка: Президентство

Концентрацията на финанси и инвестиции в регионалните центрове и намаляването на вниманието към по-малките населени места е пагубно за България. Голямата задача е да се преборим с огромните дисбаланси в регионалното развитие. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с кмета на Тополовград Божин Божинов и представители на неговия екип.
 
Представителите на местната власт призоваха за премахването на субективния фактор при разпределянето на правителствените субсидии към общините, както и да бъдат отчитани техните реални и специфични  характеристики. Финансовата децентрализация на общините ще ги освободи от недобросъвестен натиск от страна на изпълнителната власт, подчерта от своя страна президентът.

По думите на държавния глава независимото финансиране на общините от централния бюджет ще улесни инициативността и ефективните решения на местно ниво.
 
Като съществен проблем за общината представителите на местната власт откроиха здравеопазването. В Тополовград има само един спешен екип, който отговаря за всички населени места, някои от които са разположени на десетки километри едно от друго. Отправен бе и призив за по-бързото въвеждане на системата за спешна медицинска помощ по въздуха, която е включена в Националния план за възстановяване и устойчивост.
 
На въпрос на журналисти след края на срещата президентът коментира, че Община Болярово, която посети по-рано днес, и Община Тополовград като погранични общини имат опит и участват активно в опазването на границата. По думите на държавния глава с нарастването на мигрантския натиск държавата адаптира и предвидените мерки.

"Средства за това са осигурени в резерва, който служебното правителство успя да събере, но от парламента зависи да се актуализира бюджетът, така че да могат да се разпределят по най-добрия начин тези ресурси+, посочи още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Рундю започна предизборните обиколки с държавни пари, коли и ресурс.
22
0
 
13
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Колко кмета има БСП? Знаеш ли?
21
6
 
26
 
! Отговори
Баба Яга преди 2 години
Не минава ден без тоя да се покаже и да си направи ПР. Изборите наближават.
20
3
 
12
 
! Отговори
РоРо преди 2 години
Този е много наистина
19
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много нервен този, как е карал самолета не ми е ясно, има да чака и да чака, то каквото е поникнало от неговото разделение е налице, всичките му лъжи започнаха да излизат наяве.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледаш гърчовете на последните българи, пич.
17
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е опасен за вашето здраве. Поразява храносмилателната ви система. Не го използвайте а го унищожавайте.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Света прави огради а ние центрове. Идва страхотна вълна и ние пак сме неподготвени. Пак ще сме изненадани и ще има оправдания по тв когато софия се напълни с брадати. Хващайте се спешно и вдигайте 10-метрова ограда
15
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Радев, благодарение на вас България ще я погребем с 2-е петилетки по-рано. Абсурден сте!
14
1
 
9
 
! Отговори
ИЗЧЕЗВАМЕ преди 2 години
Светът преживява ренесанс на Исляма. Светът е под икономическата хегемония на Източна Азия. Турция има 50 годишен план за възвръщане на границите на Османската империя. Западна Европа ИЗОСТАВА във всяко измерение като темпове на икономически развитие, демография, социално единство И в тази историческа ситуация 6 милионна България се раздира от политически препирни КОЙ ДА ЗАГРИЗЕ КОКАЛА т.е кой да се докопа до парите на данъкоплатците.
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да ги приказва такива.Всичките кметове на БСП са по селата, а в градовете живеят 80% от българите.
12
4
 
27
 
! Отговори
Марко преди 2 години
Млъкни бе,където се намесиш става пагубно.И като какъв се изказваш?Отдавна си само превратаджия,злобен разделител на народа и разрушител
11
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо харчиш толкова пари за избори фигуранте? Пак някой друг ти е виновен?
10
1
 
15
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
ПУЧ
9
0
 
12
 
! Отговори
Това за въздушната преди 2 години
спешна помощ пък и да го видя няма да го повярвам! Такива неща даже в по-развити държави няма, камо ли тук! Пък у като знам как се създават проекти в тази държава чрез поръчки, аман им системата на тези, които ще летят на хеликоптерите, било пациенти или пилоти.
8
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво ни занимавате с тоя нищоправец даже и в неделя.
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пагубно е ти да си президент.Импийчмънт за теб, ако не си подадеш оставката доброволно.
6
5
 
19
 
! Отговори
?!? преди 2 години
На тоя някой да му каже,че средства се насочват натам на където има нужда и ще дадат резултат. Така, че няма значение голям или малък е региона. Популизма на тия надхвърля тъппомера
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев нищо не разбира от икономика. София град произвежда 3 пъти повече БВП от която и да е друга община. Урбанизацията е плод на модернизацията и само*** или популист може да твърди обратното. Съвсем друг въпрос е как се харчат обществените и държавни средства. Като ги гледам колко алчни и НЕКА-ДДЪРНИ са новите управляващи, нямаме шанс да оцелеем.
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно прав е Радев, цялата държава е лошо направена, проблемът е че никой няма *** да направи реформи. Големия държавник ББ за 12 години нито една реформа.