Радев: Пагубно е да се концентрират средства в регионалните центрове

Президентът призова за внимание към по-малките населени места
100
Радев: Пагубно е да се концентрират средства в регионалните центрове
Снимка: Президентство

Концентрацията на финанси и инвестиции в регионалните центрове и намаляването на вниманието към по-малките населени места е пагубно за България. Голямата задача е да се преборим с огромните дисбаланси в регионалното развитие. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с кмета на Тополовград Божин Божинов и представители на неговия екип.
 
Представителите на местната власт призоваха за премахването на субективния фактор при разпределянето на правителствените субсидии към общините, както и да бъдат отчитани техните реални и специфични  характеристики. Финансовата децентрализация на общините ще ги освободи от недобросъвестен натиск от страна на изпълнителната власт, подчерта от своя страна президентът.

По думите на държавния глава независимото финансиране на общините от централния бюджет ще улесни инициативността и ефективните решения на местно ниво.
 
Като съществен проблем за общината представителите на местната власт откроиха здравеопазването. В Тополовград има само един спешен екип, който отговаря за всички населени места, някои от които са разположени на десетки километри едно от друго. Отправен бе и призив за по-бързото въвеждане на системата за спешна медицинска помощ по въздуха, която е включена в Националния план за възстановяване и устойчивост.
 
На въпрос на журналисти след края на срещата президентът коментира, че Община Болярово, която посети по-рано днес, и Община Тополовград като погранични общини имат опит и участват активно в опазването на границата. По думите на държавния глава с нарастването на мигрантския натиск държавата адаптира и предвидените мерки.

"Средства за това са осигурени в резерва, който служебното правителство успя да събере, но от парламента зависи да се актуализира бюджетът, така че да могат да се разпределят по най-добрия начин тези ресурси+, посочи още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта е на път да изхарчи още 100 милиона за избори, вече станаха 300 милиона, после ми говори че нямало пари и имало дисбаланси. Оставка безполезнико
2
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак Радев ще е президент. Този път с малко, но пак. Ясно? Кой ли ще иска Младенов? Даже никой.
1
3
 
16
 
! Отговори
пешо преди 2 години
Сме.ник, неговите бсп повече ли даваха на малките населени места. Популизъм на Н-та степен.