Хампарцумян: В България имаме дефицит на опит и решителност

Актуализацията е по-належаща от избора на нов управител на БНБ
Обновена: 23 авг 2021 22:24 | 23 авг 2021 22:22, Веселина Йорданова
34

Защо 46-ото Народно събрание "бърза" с избора на нов управител на БНБ и ще го намери ли?

"Не знам защо Народното събрание бърза. Има много по-важни неща като бюджета, евентуално ново правителство, Ковид кризата, афганистанците... БНБ в момента е нещо, което не е счупено – и няма смисъл да се поправя. Да, изтекли са им мандатите, но тези хора се справиха добре през последните 5-6 години", заяви председателят на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян в "Денят ON AIR".

По думите му управител като Димитър Радев не се намира "под път и над път", тъй като за този пост се изисква определен набор от технически умения.

"Изискват се технически познания, политически умения, мрежа от контакти, които не се намират под път и над път. Централното банкерство и търговските банки са две напълно различни неща като процеси, като управление, като задачи. Димитър Радев беше един успешен управител. Няма много хора, които да са квалифицирани и с опит", категоричен е банкерът.

Именно компетентността, опитът и решителността са дефицитни личностни характеристики, смята Хампарцумян.

"Последните месеци и години ни научиха, че ако има някакъв дефицит в България, то е на компетентност, опит и решителност. Иначе наш човек и ваш човек е странна концепция в държава, където най-големите партии при 50% избирателна активност имат подкрепата на 10% от населението. Нямат много основания да претендират за кой знае какво лидерство и визионерство", посочи председателят на БФБЛ.

Според Хампарцумян депутатите трябва да се фокусират върху актуализацията на бюджета, която е далеч по-належаща от смяната на Димитър Радев.

"Една актуализация на бюджета е значително по-важна и тук не става дума да разпишем ред по ред какво да правим. Бъдещият бюджет трябва да има буфери с достатъчно висока гъвкавост, защото ние не знаем дали ще ни трябват парите повече да се пазим от афганистанците, които ще нахлуят, или Ковид кризата ще ни принуди да взимаме допълнителни мерки, или ще имаме финансови предизвикателства. Всичко това изисква един гъвкав и достатъчно голям бюджет", обясни банкерът пред Bulgaria ON AIR.

Хампарцумян е на мнение, че Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде внесен възможно най-скоро, тъй като "понякога бързината на внасяне е дори по-важна отколкото са изпипани детайлите". И подчерта: за бизнеса е важна предсказуемостта на политическата среда.

"Една политическа нестабилност, която продължава достатъчно дълго, не е добра за бизнеса. Но ако тази политическа нестабилност е породена от някои криви модели, които са довели до тази криза, ще трябва да я изживеем. В момента плащаме сметката за 12 години стабилност с определена нестабилност, докато се избистри водата. Как ще се избистри, предстои да видим", изтъкна банкерът.

"Искаме предсказуемост и компетентност. Ако в драматургията съспенсът, непредсказуемостта и резките обрати са търсен ефект, в политиката и управлението не са търсен ефект. Те са контрапродуктивни", завърши Хампарцумян.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: БНБЛевон Хампарцумян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
no one преди 2 години
Първо, гуверньора на БНБ е публична личност и по тази причина е длъжен да бъде по-деен в обществено пространство, особено по теми, свързани с отказа от левовата валута. Второ, не знам как точно по време на тази стабилност като управител на Уникредит Булбанк г-н Хампарцумян изнесе от страната цялата печалба на управляваната от него банка, а после напусна своя пост.
20
2
 
4
 
! Отговори
Пепи Илиев? преди 2 години
Шутовете сигурно ще предложат Петър Илиев. Те отдавна му търсят работа. Министър или премиер не го огря. С всичко втасаха, та опряха до БНБ. И малкото, което не са счупили. Актуализация - няма, план за възстановяване - невнесен, кабинет - няма и няма изгледи да има, та защо да подхванат БНБ. Ако народът не се вразуми ни чака сурова зима, а и може години. Хак ну е. Работещо нещо счупихме да гоним михаля.
19
4
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Бързат, как да не бързат. Първата и основна цел на комунистите е като дойдат на власт е да овладеят банките, за да ги източат. Помним при Орехчо как окрадоха КТБ. Сега искат да сложат в БНБ техен верен другар и комунист начело, че да отпуска необезпечени заеми на другарските фирми и по този начин да окрадат България ОТНОВО!
18
2
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
майка ми е на 79 г....в 4 сутринта е на работа...без началници,баща ми почина на 86...преди три месеца...и до последните...работеше...за да храни...банкери искащи...пари от животите им,време е да минем и през това...какво произвеждат и къде продават ....милиардерите ни...усвоявщи животите на дедите ни,да се мре...никаква актуализация...боко ще им се разплати с по 50 лева...от дпс!!!...шок...или сте ни врагове...итн!!!
17
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
итн...шок...пари...ако си ги заработиш!прекратете схемата...те едни гладни робуващи из европата ще платят!!!политика и власт...или Справедливост и Просперитет?
16
1
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
мали...каква"новина"банкера иска още пари...ама нали продадохте животите на предците ни на скрап бре...вие еленски бутове и замъци...народа ни роби из европата,аз пък си викам...шок...безпаричие...да ви финансират...ограбилите ви бре...божков,пеевски,борисов,домувсчиеви...ковашки...боса...защо с парите на хората ще финансирате....престъпни...до кога...и кога резултати...поредният грабеж...итн...шок...или сте съучастници.....шок за да може хората да се замислят...да се запитат как така бре...
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, но има изобилие от нarли, aлчни банкери!
14
19
 
4
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Много добре казано.Един от малкото хора, които разбират какво се случва.
13
4
 
12
 
! Отговори
Чичо Пръчка преди 2 години
Хрънц- Прънц отново е изказА. В Армения може би ще е по-добре да говори...
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хампарцуца
11
2
 
20
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
На тоя ше му повярвам, когато чуя че арменец е върнал взети пари на заем от евреин, до тогава не.
10
3
 
12
 
! Отговори
someone преди 2 години
много важно е да имаш биографията на даден човек тогава разбираш какви ти ги говори- в случая този е завършил за инженер-химик , но ми говори за компетентност, опит и решителност .... реално псевдо банкер и поставено лице.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този пък пак даде изкаже! Вече е смешен. Дали някой му вярва?
8
1
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
И Тиквата беше незаменим ама го отсвирихме :)))
7
1
 
5
 
! Отговори
Така и преди 2 години
If it ain't broken, don't fix it. Мантра на американския прагматизъм. Но може би целта е да бъде счупена системата на валутния борд. Иначе как ще приберем 100-те милиарда в банките.
6
0
 
13
 
! Отговори
Италиански Мафиот преди 2 години
Тоз е от наще .От клана уникредитор. На който е дал пари тоя му липсват по няколко пръста ;) Наказателни лихви :)))
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ампарцумян открадна каквото можа и ше пали джапанките че талибаните и арменците не мелят брашно заедно
4
1
 
12
 
! Отговори
Непукист преди 2 години
От химик финансови съвети не приемам
3
6
 
3
 
! Отговори
До 2,3 преди 2 години
Футбалерът и певицата сами са си свалили гащите...Я от лакомия,я от липса на мозъчни гънки...я от нещо друго...
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той да обясни, защо превод от италианска банка до България е няколко пъти по-евтин, отколкото превод от българска банка в италианска, а не да дава акъл какво да правят политиците. Щото ако имахме политици на място, тоя отдавна щеше да търка наровете.