Омбудсманът за полицейското насилие: Шокиращо е, хората са брутално бити

Това е унизително и нечовешко отношение, коментира Диана Ковачева
Обновена: 23 авг 2021 19:38 | 23 авг 2021 19:35, Анисия Иванова
162

Шокиращо насилие. Така омбудсманът Диана Ковачева коментира в предаването "Опорни хора“ кадрите с полицейското насилие от миналата година по време на протестите.

Няма човек, който да е изгледал тези кадри, които станаха известни, и да не се възмути, допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Имаше шокиращо насилие. Оказа се, че обемът на насилието е много по-голям от м.г. Едва ли някой може да остане безразличен при вида на хора в безпомощно състояние, влачени и бити по един брутален начин“, коментира омбудсманът.

Още по темата

„Тук става въпрос не просто за насилие, а за издевателство, изтезание, унизително и нечовешко отношение. Съдът трябва да определи дали става дума за престъпление, но във всички случаи това поведение не е правомерно, защото не става въпрос за агресия от страна на протестиращите, хората не дават дори отпор на мерките на полицаите. Аз лично смятам, че виновните трябва да бъдат наказани“, изрази позицията си Диана Ковачева.

Тя припомни, че още м.г. е изпратила искане до министъра на МВР и самата тя е направила проверка – „видяхме в болницата част от битите хора“.

„Нашето заключение беше, че има насилие и виновните трябва да бъдат наказани. Информирах министъра за отказа на адвокат на част от задържаните лица. Ставаше въпрос и за заплашителни емблеми, които не са част от униформите на полицаите, за боксове. Но се видяха много ясно тези нашивки – един удар, един убит. Не е приемливо по този начин да изглежда българският полицай. Получих отговор от министъра още м.г., че има дисциплинарни производства срещу четирима полицаи и че материалите са изпратени на районната прокуратура в София“, припомни омбудсманът.

„Това, което виждаме сега, е, че полицаите са много повече от четирима, което означава, че държавата трябва да изпълни своите задължения за ефективно разследване и наказване на всички по веригата, които са виновни“.

А дали са били укрити записите, Диана Ковачева заяви, че „няма как да знаем, дали са били укрити. В момента има комисия в парламента, която се занимава с този въпрос и очаквам да стане ясно“.

Диана Ковачева коментира и казуса с мигрантите, както и цената на водата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полицаите били онзи чората са в затвора. Ама тези няма как - не са били криминални типове, били са явно обикновени хора. Едва ли са задържани точно провокаторите, знаем си я нашата полиция, хваща разни да операт пешкира, страх ги е да не настъпят някой по-голям.
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко чудо за три дни. Пошумя се, повъзмутихме се. А за биячите с униформи на полицаи животът си продължава. Кой се преместил на по-високоплатена работа, кой с други битовизми си се занимава. Даже и имената им не научихме. А би трябвало да полежат в затвора, там ще си бъдат на място, при останалите престъпници. А, забравих - там са само кокошкари, тия явно не са такива.
130
0
 
0
 
! Отговори
ако няма да бият преди 2 години
За какво са им жандармерия и СПС--да не мислите ,че цял ден на плаца свирят на цигулки-- нон стоп изучават старите рймски техники и военни формации със щитове и палки--и другото е надъхване и пак надъхване.ЗА вас бият младежи ама защо не им запишете разговорите които те си говорят за тези срещу тях ,сигурно е 300 пъти ,че се смятат за непълно невинии и че са били само разни пропаднали под въздеиствие на наркотици и алкохол на които боя им е бил малко,да не си мислите ,че са седнали да се съжал
129
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
Г-жо Ковачева,констатации,не ни трябват,трябват дела,за шока,знаем всички.
128
0
 
2
 
! Отговори
Е като е шокиращо,,, преди 2 години
Какво ще направиш ??? .онези са били и пак ще бият ,може да внимават да не ги записват ,ама ще си бият .
127
0
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
След като кадрите не са били укривани (според бившите властници), защо чак сега омбудсманът изказва мнение ???!!!...Кой лъже, май че всички политици !!!
126
0
 
5
 
! Отговори
12345 преди 2 години
До Анонимен142Това ли е ДЕМОКРАЦИЯ-да къртят,да палят,да изливат урина по лицата на полицаите,да замерят със смърдливи продукти, да са пияни,дрогирани,смърдливи,да трошат,да къртят,да пречат...!????? Кой ги доведе,кой им плаща-питали ли сте се,г-жо Омбудсман-зашитник на гражданите??????
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом искат оставки заради това на министри по времето на случилото се< що не искат оставки за падналия МИГ29. Там загина пилот. Тука загинал няма. Шо не искат оставки за инцидентите в армията? Седем военни нахлуха в цех с автомати. Няма оставки.Щурмуваха цеха по погрешка. Има загинал човек след като американски войници нахлуха в цех в Чешнегирово.
124
3
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Само в България полицията бие превратаджии. Никъде другаде не съм виждал подобно нещо по света. Ни във Франция, ни в Англия, за САЩ пък да не говорим. За Беларус и Джуджистан същото важи. Там като има платени метежници полицаите им раздават рози, оставят се да хвърлят по тях камъни, риба, свински уши и да ги палят със слама. Това тук е направо невиждано. А ако бяха използвали и водно оръдие, гумени куршуми, лютив спрей и газови патрони сигурно някой комунист или чалгар щеше да умре от потрес :))
123
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може при Демокрацията да стават такива неща.Толупа е за разтрел.
122
1
 
11
 
! Отговори
Хахахах преди 2 години
Омбуцман-ката се събуди от зимен сън. ДА НЕ И СВЪРШВА МАНДАТА? Оня ден говори за нови легла за деца-бежанци в лагерите, днеска тва. Тая кво и стана?
121
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо сериозно не е станало. Пак някои се опитват от мравката да правят слон.
120
4
 
8
 
! Отговори
питанката преди 2 години
Стига лицемерие и изкуствени ахкания!!! Размахват се тези записи от преди 13 месеца и тогава всички медии ронеха изкуствени сълзи за "горките протестиращи", но имаше достатъчно материал и за просташкото и арогантно държание на същите тия "горкичките". Сега ще се задавят от лицемерие новите "депутати-протестъри". Не гласувайте за тия лицемери!!!
119
4
 
9
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Диано, било ужасно, че има бити агресивни протестъри? Полицаите не са ли хора? Или тях може да ги замерят с павета, да ги поливат с урина, да ги замерят с бомбички, да ги палят? Питай жените, децата и родителите на полицаите какво мислят за агресивните протестъри? Питай софиянци какво мислят за онея уж майки, за дрогираните и пияни смръдливци, които блокираха София, биеха възрастни,жени и деца ... за 50 лв. от Черепа. Пожелавам ти да изпиташ народната любов, а полицаите само да гледат.
118
2
 
9
 
! Отговори
Интересно ми е преди 2 години
Има ли някакви записи на това, което са вършили те пък преди това ? Просто ей-така без нищо ли са бити ?
117
2
 
7
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
До до 125 Колега, не се опитвай да ми обясняваш етимологията на ПРИ/Е/селник и ИЗселник. Пиша от Ню Йорк Град, щат Ню Йорк. Намират се в САЩ, които - НЕ коЙто - са моя 'втора родина'. Вече съм го обяснявал на неграмотната журналистика в България, и то не веднъж или дваж! Ясно съм заявил, че в САЩ "стрелят на месо", което означава - "трепят", ако някой (някои) джанки вдигат патардия.
116
6
 
0
 
! Отговори
до 127 преди 2 години
Ко. ко? Като ме ритне полицай и ще съм в кома, а ? :))) Не, че се гордея че вече съм дърт ама го обясни това на оня полицай в парка на младежта в Русе дето се заяждаше че пикая до дърво. Ми няма тоалетна на километър. Аре изяш тоя токат, аре челюста направи хрус. Мина много време, мина давност, не се притеснявам.
115
2
 
6
 
! Отговори
ТТЪПИТЕ ПРОТЕСТЪРИ. преди 2 години
ДА СИ ПРОДАДАТ РОДИНАТА НА ТТАЛИБАНИТЕ, НА СОРОС, НА ПУТИН..... МАЧКАТ ПОЛИЦИЯТА, А ПРИЕМАТ ТЕРОРИСТИТЕ..... О'СВЕЩЕННА ППРОСТОТА.... О' РАШКОВ.... О'РАДЕВ.... О' ХАДЖИГЕНОВ... О'ЧЕРЕП........
114
1
 
6
 
! Отговори
АФГАНСКО НАСИЛИЕ.. преди 2 години
СКОРО.. ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА...... ТОГАВА ПИТАЙТЕ ХАДЖИГЕНОВ, РАШКОВ, РАДЕВ-ЗАЩО ПОЛИЦИЯТА БЯГА ОТ ТТАЛИБАНИТЕ......... ПРЕДАТЕЛИТЕ НА ЧЕНГЕЛА..!!!
113
7
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!! преди 2 години
боя не е истински. Извинявам се че издавам. Първо кои води хора пред камера да го бият. Второ като им заповядат да правят фалшив побой кой има сметка отговора е говорителя на МВР с ефирно време и насаждане на страх. По принцип полицая като го ритне един път и човека ще е в кома или мъртав. Моля стига с холивудските продукции вдигнете заплатите на полицаите стига циркове, и по голям цирк от ГЕРБ и Правителство няма . Политиците трябва да са дипломирани хора с ценз за парламента , а не с висящи