Ръст с цели 30% на инцидентите в планината

За първите 8 месеца на тази година са пострадали 110 души
6
Ръст с цели 30% на инцидентите в планината
Снимка: Pixabay

С 30% е нараснал броят на инцидентите в планините в сравнение с миналата година. За първите 8 месеца на тази година са пострадали 110 души, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС).

Още по темата

Боянският водопад на Витоша, където вчера загина млад мъж, е сред местата с най-много инциденти, обясни пред БНР директорът на ПСС Емил Нешев.

„Невралгично място, на което се случват инциденти, рядко толкова тежки, но така или иначе там има някаква концентрация на инциденти. Много лесно достъпно място, много примамливо заради красотата си, но има опасности в този район и просто хората, които ходят натам, трябва да имат предвид, че отиват в планина. Не отиват в Борисовата градина или в Южния парк“, каза той.

При разходки в планината туристите трябва да са добре оборудвани и предварително да са проверили маршрута, съветва още директорът на спасителната служба.

„Подценяване на планината, на условията в планината, и надценяване на собствени възможности - като цяло това като че ли е причината за инцидентите в планините в България“, каза Емил Нешев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: туристинцидентиПСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съжалявам, но с това "Планината е за всеки" много народ се осакати и измря. Първо - планината не е за всеки защото там си има правила като екипировка, физическа подготовка, внимателно проучване на маршрута, реална оценка на дължината на трасето, както и на неговата трудност. Не може бай *** с колонката с чалгата и с чехлите да ми се прави на планинар!А най-мн.инциденти има на Боянският водопад,защото на пишман туристите тва е любима дестинация.
5
2
 
2
 
! Отговори
Leipzig преди 2 години
Тази година народът съвсем изтрещя. И по морето невиждана лудница, на Рила с джипове и на Витоша не можеш да се разминеш от народ, особено събота и неделя. Това не е нормално. Спокойствие няма никъде, а поведението на някои е все едно, че са хванали Господа за шлифера и са толкова голяма работа, че тях предупрежденията и табелите не ги засягат. Рано или късно идва сметката и трябва да се плаща. Част от нея са и 4 цифрен брой на ден с ковид. Цяло лято не се спряха!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Като купим хеликоптери ще ги спасяваме. Само да не забрявяме, че спасения си плаща после сметката за спасяването, средно при последната акция преди две години беше около 800 лв. на летателен час, сега сигурно е повече. А кажи сега, че живота нямал цена.
3
1
 
7
 
! Отговори
бай Миле преди 2 години
Ку.цо, кьор.аво и сак.ато тръгна у планината, че нали модерно стана... лифтове има... та и повече ще стават инцидентите.Излезнал он по маратонки, тениска и диагоналка в планината... алоу, това да не ти е градинката пред блока бе!?!?!
2
0
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Ходенето в планината не е като да седнеш на софрата по терлици :)))))))))))))))))))) Някои хора като пият по 2 ракии и стават терминатори :)))))))))))))))))))))))
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стана модерно люлинчаните да ходят и те на походи. Инфлуенсърите, които са им идоли, така правят. И отива Бай *** на подод неподготвен и става за резил.