Завърши строителството на ГКПП "Рудозем - Ксанти"

Срокът за изпълнение на проекта е 31 декември
5
Завърши строителството на ГКПП "Рудозем - Ксанти"
Снимка: БГНЕС

Строително-монтажните работи на ГКПП "Рудозем - Ксанти" са напълно завършени. Предстоят 72-часовите проби на изградените инсталации, съобщиха от МРРБ.

За това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в отговор на писмен въпрос на народни представители относно напредъка в изграждането на пункта и свързващата инфраструктура.

Срокът за изпълнение на проекта е 31 декември тази година.

Новопостроеният граничен пункт ще бъде въведен в експлоатация с приемането му от държавна приемателна комисия. След подписване на Акт образец 16 предстои доставка на оборудване за нуждите на съответните служби - ГД "Гранична полиция" и Агенция "Митници", както и за служителите на "Гранична полиция" на Република Гърция.

Изграждането на нов трансграничен преход Рудозем - Ксанти се изпълнява в рамките на стратегически проект "Насочени към подобряване на трансграничната достъпност", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България. Проектът е с водещ партньор от гръцка страна - Егнатия Одос и български партньори Областна администрация Смолян и Агенция "Пътна инфраструктура".

Основен компонент от стратегическата инвестиция на българска територия е изграждането на нов ГКПП "Рудозем – Ксанти" с три подобекта - ремонт, реконструкция и строителство на участъци от второкласната републиканска пътна инфраструктура, които осигуряват свързаност с новия граничен пункт.

Досега АПИ е извършила основен ремонт на път ІІ-59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград. До края на годината е планирано да приключи реконструкцията на участък от второкласния път Средногорци - Рудозем.

За третия път в рамките на проекта - Обходен път на гр. Рудозем се предвижда реконструкция на съществуваща улица, изграждане на ново пътно трасе и две нови съоръжения: виадукт с дължина 200 м и мост над р. Чепинска, ремонт на мост над р. Арда. Вече има избрани изпълнители на строителните работи на обходния път и на новия виадукт.

Подписани са договорите за строителния надзор. Планира се ремонтът на пътното трасе да започне в началото на есента тази година със срок на изпълнение 10 месеца. Строителството на виадукта ще бъде реализирано през 2022-ра година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на ГЕРБ и Бойко Борисов!
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До1: защото това КПП се е построило за 2 месеца нали бе ***. Това е започнато от твоч бог Тиквуново време. Сънуваш ли Радев, дано да те облива студена пот всяка вечер мизерно същество
3
0
 
4
 
! Отговори
Шукри Бей преди 2 години
Районът ще живне най вече кадъните от моя харем. За гърци предлагам десет процента отстъпка.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те направиха пътуванията ад, тръгнали гкпп да строят...
1
3
 
16
 
! Отговори
леле,леле,леле преди 2 години
радевото правителство строи ,,,, смях драги радиослушатели , смях !