Ще има ли ощетени от новия механизъм за пенсиониране?

"Хората с двете пенсии, ще имат по-добри възможности"
24 авг 2021 13:51, Ния Христова
21
От 1 септември тази година влиза в сила новият механизъм за определяне на индивидуалния коефициент при пенсиониране. Това съобщиха от Националния осигурителен институт. 
 
Ще се отрази ли това на пенсиите и как?
 
"Тази година, март месец, в края на живота на 44-ото Народно събрание беше приета нова конструкция на определянето едновременно за едни и същи човек за размера на пенсията, която ще получава от НОИ, и размера на пенсията, която ще получава от допълнителното пенсионно осигуряване. Тази важна промяна касае родените след 1959 година. Тъй като само тези хора се осигуряват както за първа, така и за допълнителна пенсия", каза бившият социален министър Иван Нейков пред Bulgaria ON AIR.
 
И поясни, че промяната не се отнася за хората, които са родени преди тази година и ще се пенсионират след 1 септември тази година.
 
"За другите, които ще започнат да получават своята пенсия, и те са осигурявали в универсален фонд - голямата дискусия беше, че осигуровката на тези хора се е разделила на две. Една част от нея отива в Националния осигурителен фонд, а друга част в универсалните фондове. И въпросът беше как ще бъде направено съотношението между първата и втората допълнителна пенсия. Това, което се направи и влиза от 1 септември - корекция ще има, след като човек се е осигурявал във втория стълб", допълни Нейков.
 
Според него нещата вече изглеждат съвсем разумни. 
 
"Пенсията в първия стълб ще бъде намалявана между 8 и 10%. Различно е за всеки човек, защото всеки човек има различна заплата, различни осигуровки, различен период, в който се е осигурявал във втория стълб. Но вече имаме много по-справедливо решение и много по-голяма яснота. Хората, които ще получават двете пенсии, ще имат по-добри възможности. Не можем да говорим за ощетени. Все още има възможност, ако някой човек по някаква причина реши да получава само една пенсия - може да го направи. Предвижда се още една възможност - вече има около 160 000 души, които вече получават втора пенсия. В рамките на една година те получават възможност да поискат преизчисляване", подчерта бившият социален министър.
 
Според Иван Нейков ще има и разочаровани. 
 
"През годините се създаде впечатление, че за всички ще има увеличение и корекция. Големият проблем, който в продължение на близо 10 години се коментираше, е, че през годините непрекъснато се увеличаваше разликата между стари и нови пенсии. И в един момент хора, които са работили едно и също нещо, разликата им в пенсията нарастваше до над 100 лв.", добави той.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари