Д-р Брънзалов: МЗ се отнесе към БЛС като със статист, а на като с партньор

Помощ е всичко от държавата, но то трябва да бъде контролирано, смята той
Обновена: 26 авг 2021 22:37 | 26 авг 2021 22:36, Красимир Ангелов
7

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса. Какви са критиките на Българския лекарски съюз?

"Ние категорично възразяваме срещу начина на разпределяне на средствата. По актуализацията на бюджета имаме опасения, че голяма част от тези средства няма да стигнат до моите колеги лекари и специалисти по здравни грижи. Искаме прозрачност и спокойствие на системата", заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR".

Опасенията на д-р Брънзалов и неговите колеги от БЛС произлизат от новата методика на разпределяне на средства, която им била оповестена "от днес за утре" с изискване за "едно подписче".

"Ние сме организация, която иска мнението на всички колеги. Никой не я прие да я прегърне като иновация, която ще доведе до по-добро управление на пандемията", посочи той.

"Tази методика много странна метаморфоза придоби. Въпреки моите настоявания, първоначалната бе изпратена само до Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛ) и аз случайно я научих. Естествено проведохме съответните разговори с Министерството на здравеопазването и публикуваме нашите забелeжки на сайта на НСОПЛ. Няма отговор и изведнъж днес, в късния следобед се получава друго предложение с изискване "едно подписче да се разпише", където нещата са придобили метаморфоза в посока специализираната извънболнична медицинска помощ, но въпреки това не са взети мотивите преди това", добави д-р Брънзалов.

По думите му МЗ се е отнесло към БЛС като със статист, а на като с партньор.

"Въпреки че бяхме диалогични, се хвърля предложение в следобеда един ден и се иска решение в другия. Лично в разговор с министър Кацаров помолих тази методика да бъде изпратена, такова нещо не се случи и започва смут в съсловието", коментира зам.-председателят на БЛС пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От БЛС са се съгласили, макар и трудно, допълнителните средства за медиците на първа линия да се изчисляват на базата отработени часове. Според д-р Брънзалов обаче, тези средства трябва да се разпределят според типа медицинска помощ.


7
Още от Общество
Полицаи откриха нива с канабис в Сливенско
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоз Брънзел голяма гад!!!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И защо сте подписвали,мишки страхливи? Защо не свикахте конгрес? И онлайн гласуване можеше да проведете. Като статисти се изявявате, като статисти ви ползват. Толкова помия се изля върху медиците, мълчите като страхливци.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кацаров пари на лекарите няма да даде. Парите му трябват , за да раздува администрацията. Тия ,,отработени часове ,, означават, че никой в министерството ,,не нижда края ,, на пандемията.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къв съюз кви 5лв?Феодални старци!Закривай!!!!
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кацата не уважава труда на медиците,унижава ги,търси конфринтация ,това е за сметка на пациенти и качество на лечение.Да е друго,дори да вреди.Тъпо!Като не чуваш проблемите,а се налагаш от позиция на власт с небивалици,това е непрофесионално и никой не печели.Този за нищо не става,някаква марионетка.Уволни уважавани професори само и само да си покаже наглоста си,работили при предното правителство,но те са работили като медици с пациенти,при пандемия и приемаха всички и тези които ги саботираха
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Със сигурност са ги купили баце, даже по последни данни ГЕРБ са купили и СЗО да им прай ПР разииш ли. И новина от последните минути...ГЕРБ са купили и Biontech заради ваксините и затова карат всички да се ваксинират. Има и слух, ГЕРБ са купили целият свят.
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ СИ КУПИ БЛС И СЕГА ПЛАТЕНИТЕ ДЪРТАЦИ РЕВАТ