Румен Миланов: Да се намали кръгът на охранявани лица от НСО

Службата да коригира някой решения в тази посока, настоява той
31 авг 2021 13:17, Анисия Иванова
29
Румен Миланов: Да се намали кръгът на охранявани лица от НСО
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се намали кръгът на охранявани лица от НСО, чийто обхват е разтеглен заради липса на пряка дефиниция в закона. Но охраната на министри и на главния прокурор трябва да бъде запазена. Това коментира ген. Румен Миланов, бивш директор на НСО и НСБОП, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Гостът сподели, че е впечатлен от това, че Народното събрание е започнало да се занимава със закона на НСО, въпреки че има много по-актуални въпроси.

“Трябва да бъдат редуцирани лицата, които подлежат на охрана. Напълно разбираемо е, защото този кръг беше раздут.”, допълни той.

Още по темата

По негови думи в съветския модел така са били почти всички държави от бившия социалистически лагер.  В западния свят само някой държави са активирали подобни служби, докато в скандинавските страни не са обръщали много внимание на охраните си. Но след 11-и септември светът се е променил изцяло.

“Тероризмът започна на навлиза все по-активно и сме свидетели на доста терористични актове и почти всички държави, които гледаха с неголяма отговорност към този процес, си изградиха подобни служби и те сега функционират.”

В света започна да използват разузнавателни средства и лични охрани. НСО е член на международната асоциация на лични охрани, където членуват всички пододбни държавни лични охрани и се прилагат общи стандарти за поведение. Това е световен процес, който ние не трябва да пренебрегваме, каза Миланов.

Според експерта предложението - министрите да не бъдат под обслужването на НСО, е голяма грешка. Другият въпрос, който засягат в Народното събрание, е главният прокурор да не бъде охраняван, “защото сега се преиграха в охраната му”. Но гостът е на мнението, че положението не трябва да бъде променяно.

По думите на ген. Румен Миланов голям ресурс се отделя за лицата, които са определят да бъдат охранявани, но не са дефинирани пряко в закона и това прави тази категория доста разтеглива.   

Гостът напомни, че в правилника и закона има комисия, която е сформирана от началника на НСО, главният секретар на МВР, където сега председателят е на ДАНС, която обсъжда евентуалните мерки при сигнали за опасност. Това може да даде възможност за политически натиск за слагане на охрана на лица, съгласи се гостът.

"Въпросът не опира до физическата защита, а всичките мерки, които трябва да вземат съответните служби, включително и ако трябва да се включи и военното разузнаване." Има възможности за неправомерно поставяне на охрана, но това е "въпрос на изкривяване на системата и ако се упражнява достатъчно ефективен контрол, това може да бъде елеминирано своевременно.”

Предложението специалната защита на застрашени лица да не е в правомощията на главния прокурор, а да е на министъра на правосъдието, както бюрото по защита да премине към правосъдния министър, ген. Румен Миланов коментира:

“Бюрото по защита е в изпълнителната власт, преди беше в Министерството на правосъдието, след това премина към прокуратурата, която е част от съдебната власт. И мисля, че това е неправилно, тъй като защитата на свидетелите е предмет на оперативно-издирвателната дейност. А ролята и мястото на прокуратурата са да упражнява контрол в изпълнението на тази дейност. Тук да се отъждестви функция на изпълнителна власт и на съдебна власт, което е неправилно. Предложението е основателно.”

Относно идеята висшите лица да се движат с градски транспорт или колело, гостът заявява, че не сме Швеция или някоя скандинавска държава и сме далеч от тези реалност.

“За съжаление, Швеция даде две много тежки жертви - министър-председател и министър на външните работи, които бяха убити. Това, което го виждаме, сигурно някъде се прави, но първо не е за България, второ ние не знаем този, който пътува в метрото, дали няма около него охранители под прикритие.”

Гостът допълва, че не е препоръчтелни да използваме този PR модел за организиране на държавна дейност. Миланов призва, че това все пак създава вид за скромност и прецизност, като не се натрапва охраната.

В нашия регион добрите практики се крият в това - колкото по-незабележима е охраната около един лидер, толкова по-добре за самия него.

“Има какво много да се направи от НСО и аз мисля, че след тези дебати, службата ще си направи изводи и ще коригира някой решения в тази посока.”

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Ала бала
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая калинка Румен Миланов се бори да запази съветските търтеи и милиционери от НСО на работа
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НСО не е нужно. Има пре достатъчно полиция и дансаджии - чантаджии/ така ги беше нарекъл ББ / които чогат да се ангажират с тази дейност както и досега след всеки големец търчат и полиция и ДАНС. Охрана само на президента, председател на народно събрание и мин. председател.
14
0
 
0
 
! Отговори
НЯКОЙ РЕШЕНИЯ преди 2 години
НЯКОЙ Е ЕДИН, НЯКОИ СА МНОГО ."Когато местоимението се отнася за двама или повече души или предмети, се пише някои. Това е форма за множествено число." Внимателно с клишетата !
13
1
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Закривай НСО с този бюджет за милиони
12
0
 
3
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Крайно време е да се изградо ССТV в България и да има пълно покритие във всички възлови публични места. Така, и да бъде извършено някакво престъпление ще може за часове да бъдат разкрити престъпниците.Нормално е ежедневно всеки един от нас да бъде заснет поне от 40-50 камери. Това ще има и превантивен характер и всеки ще се съобразява ,защото ще знае,че ще бъде разкрит бързо и ще се въздържат от посегателства и вандалщина.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А оня п0мака-хидроинжинер още ли го пазят? Вярно няма такава държава.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яка, яка ръка се иска в РБ. Рсботата е много разгащена. Което еъобще не означава, че ни трябва задължително бодене с т. нар. коваксини. Ърябва СПАЗВАНЕ на Закона във всичкия му блясък. Досега е само погазване и угаждане в името на осигуряване на "гласове" и дружки.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не се охранява производството на храни, с какво ги пълнят, как и колко.Охрана по села и градове в тъмните часове има ли?
8
0
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Защо пишете думата "някои" с "й", когато е в множествено число?някой = единствено числонякои = множествено числоНаучете се най-сетне на български правопис!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зИма нужда от охрана в училища и вузове, в транспорта да се следи за много неща, не само за маски. В мсгазините продават всичко на малолетни и никой не следи за това. Побоища между тинейджърКККи във всяко у-ще, но никакъв надзор няма.
6
0
 
8
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Нали втълпихте на зомбитата, че демокрацията е справедлив строй? При справедливия строй, политиците трябваше да бъдат обичани от народа. Разпускайте НСО и нека всички се окъпят в народната любов която заслужават.
5
0
 
11
 
! Отговори
Лудост преди 2 години
Защо тези търтеи от конституционият съд който работят сумарно един месец в годината и получават огромни заплати са пазени и возени от НСО?!
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта не е да се решат проблемите на НСО, продажните метежници се целиха в главния прокурор подкрепени с пари от Дубай и Белград, колко по-очевадно трябва да стане?
3
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
80% не гласуват... Ама бирника събира данъци наред :)))
2
2
 
15
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Какво е това НСО ? Хрантутници ! Охрана само за премиера и президента, за другуите каква охрана ? Аз затова от години не гласувам !
1
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Досега що *** суджук без да намаляваш щата :)))