Преброяването започва на 7 септември, какви данни ще попълваме в е-картата?

Вижте подробности
92
Преброяването започва на 7 септември, какви данни ще попълваме в е-картата?
Снимка: БГНЕС

Електронната преброителна карта съдържа въпроси в четири основни раздела – адрес, жилище, домакинство и население. Петият раздел – временно присъстващи лица, се попълва единствено в случай, че по време на преброяването в жилището има хора, които обичайно не живеят там – например гости за няколко дни.

Образец на картата в хартиения й вариант можете да видите на следния линк тук. Електронната карта съдържа същите въпроси, с изключение на информацията за сградата.

С една преброителна карта се брои едно жилище и всички хора, които обичайно живеят в него. Повечето въпроси са затворени – отбелязва се само верният отговор.

Събират се данни какво е жилището – държавно, общинско или частно, колко е неговата площ и колко стаи има, дали има изолация и енергоспестяваща дограма, достъпно ли е за хора, които са трудно подвижни и т.н. Разделът за жилището се попълва без значение дали сте негов собственик, наемател или ползвател.

В следващия раздел се попълва информация за броя на лицата и домакинствата, които обитават жилището. Домакинство може да бъде едно лице, което живее само или повече лица, които живеят заедно и имат общ бюджет. В едно жилище може да има повече от едно домакинство, например двама студенти, които живеят в един апартамент, но нямат общи разходи.

Трябва да попълните данни и за всяко едно лице в жилището. Добре е да започнете с главата на домакинството или друго пълнолетно лице. Попълват се имената на хората и техните ЕГН, трябва да се определят отношенията на всеки към всеки в рамките на домакинството  – напр. ако в едно жилище живеят семейство с две деца и баба, и ако глава на домакинството е мъжът, отношението на жена му към него е съпруга, на децата – син/дъщеря, на бабата – родител (ако му е майка) или друго неродствено лице (ако му е тъща).

Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език, религия. При отговорите на тези въпроси човек се самоопределя. Има и възможност да посочи „не мога да определя“ или „не желая да отговоря“. В този раздел е и информацията дали учите и работите, къде и какво работите, как се придвижвате до училището или работното си място.

Всички данни, които попълвате в преброителната карта, са защитени и по закон могат да се използват само за статистически цели, не се предоставят на други институции и не могат да бъдат използвани за доказателство в съда.

Как да попълните сам електронната карта, можете да видите във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Хайде, хайде.."Е тоя подход ще унищожи системата"../както се изрази Чарли по друг повод../
38
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Ние, извънземните...ни са чуди толкова хуманоиде,просто питай доктора или санитара!..Тия и жъ ти осветлат работите..
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимно преди 2 години
Ваксини ще носят ли направо да набоцкат по-колебливите, да не минават втори път?
36
0
 
21
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Понеже няма предвидена отговорност за верността на отговорите аз отново ще се забавлявам като пиша, че живея в палат от 800 кв.м. ама е без дограма и т.н.
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като им чета въпросите, нямат никакъв шанс да ме преброят. Масово въпросите нямат нищо общо с преброяването на личността/човека. Поредния провален цирк ... дори не ми се коментира.
34
1
 
13
 
! Отговори
До: 35 преди 2 години
Излишно се притесняваш! Не виждаш ли че всичко е предвидено? Просто ще отбележат: "затруднявам се да отговоря", "не мога да преценя" или "не искам да отговоря". Всичко е точно!
33
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В графа пол дано са сложили падащо меню с всичките 45 пола, че ще има хора дето много ще се затруднят.
32
13
 
3
 
! Отговори
СТИГА БЕ! преди 2 години
Аре осъзнайте се! Преброяване е имало още във Витлеем, в древната Римска Империя! Сигурно и Исус Христос е бил преброен от римляните като бебе! Само дето не са имали интернет да се броят онлайн като сега! Какво ще ви стане като попълните един формуляр?!
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Митьо Очите е умрел преди малко та него не го бройте :)
30
2
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ахахахахахахаха :))) Натиснах линка към статията и се удивих каква простотия са спретнали. 14 страници от тъпизъм, по-тъпизъм. Идете да видите :)))))))))))))))))))))
29
0
 
10
 
! Отговори
Ние, извънземните... преди 2 години
Ами аз как мога да се определя? Тук съм временно на тази планета, но за повече от няколко дни. Аз съм хуманоид, продукт на конвергентната еволюция. Обаче за етнос не знам какво да пиша, щото съм "out of this world". Също и за език - езикът ми е мелмакски.Или да отбележа "затруднявам се" или "не мога да отговоря"?
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-прав е коментиралия Койчо с коментар 24.
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
99.90% от въпросите нямат нищо общо с преброяване на населението.Кой го интересува имам ли бойлер и др.елементарни домакински уреди и пособия,имам ли баня и тоалетна,имам ли вила,стационарен или мобилен телефон,дали съм женен,разведен или вдовец,къде съм живял една година преди преброяването,живял ли съм през периода 1980/2021г повече от една година в чужбина и още и още простотии....
26
0
 
25
 
! Отговори
Ани преди 2 години
16 страници: ЕГН-та, квадратури, идентификатор на жилището... тая информация нямат ли си я в общината? Не искам да я давам на някаква случайна лелка с бланка.
25
0
 
16
 
! Отговори
Номерче преди 2 години
А ако не съм вкъщи да дам номерчето на лелката, пак ли искат да ме глобят?
24
1
 
16
 
! Отговори
Bg преди 2 години
Трябва да бъде закрита
23
0
 
36
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
А някой пита ли сме съгласни да ни броят?Мен ме бройте отишъл за гъби.
22
0
 
28
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Най много се подготвят измамниците за бреброяването на пенсионерите
21
1
 
17
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Преброяването на стадото.На което ще му бият ваксина.Не съм от стадото- овца единачка съм.Даже съм месоядна овца.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19Не виждам кой ще се навие да прави такова безсмислено преброяване на вакснатите с плацебо ваксинките, правилно отбелязаха по долу, нещо като хоум офис ще е преброяването.....хахахаха :))

Спонсорирани публикации