Честит празник! 136 години от Съединението на България

В цялата страна ще има чествания
Обновена: 6 сеп 2021 09:11 | 6 сеп 2021 07:30, Камелия Цветанова
165
Честит празник! 136 години от Съединението на България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 6 септември честваме 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

На този ден през 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

На този ден през 1885 година в Пловдив, след военен преврат се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Актът на Съединението получава дипломатическо и международно признание през 1886 година.

 


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До мълчанието "Защо братушките се спотаймат? Не им отърва!" Ами, те и при Съединението са били СРЕЩУ това българите да се обединят, и сега ПАК са така. ЗАТОВА от пасольството мълчат като ....
127
2
 
3
 
! Отговори
един преди 9 месеца
500 години са ни мачкали и клали турците и за 500г. не се е родил един лидер да поведе народа към освобождение.И ако не ни е освободила Русия тук още щеше да е Турция.И сега още нямаме лидери,които да седнат на масата и да се разберат за доброто на България.Тук всеки мрази другия.
126
3
 
6
 
! Отговори
Честит празник! преди 9 месеца
Искам да знам дали добрите ни югозападни съседи ни поздравиха по случай празника, или според тях и това е било фашистка окупация !?
125
4
 
6
 
! Отговори
Радев преди 9 месеца
Много ми е криво днес..!
124
4
 
3
 
! Отговори
мълчанието преди 9 месеца
Защо братушките се спотаймат? Не им отърва!
123
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До Султана 136Като се изключат кланетата по комунистически живели сме си мнага добре!
122
4
 
1
 
! Отговори
Захари Стоянов преди 9 месеца
Княжески поданик каква работа е имал ?
121
3
 
3
 
! Отговори
Време е преди 9 месеца
България да преодолее сръбския комплекс и да подаде ръка за Съединение, което да включва и Македония.
120
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Султана 136 - Това, че повечето български мъже в продължение на 5 века не са загивали във войните, се е отразило положително на материалния статус на българските семейства. Спестени са били пари, с които българите са изкупили по-голямата част от земеделската земя в българските територии след реформите през 19-и век, които са премахнали ограниченията по отношение на притежаването на земя. Така че, както виждаш, който има знания по история, не оспорва онези неща, които са ни облагодетелствали
119
1
 
4
 
! Отговори
До Султана 136 преди 9 месеца
Няма как той да ни е хранил, защото България е била една от най-богатите османски провинции и е имала сериозен принос за хазната на империята чрез данъците, които сме плащали. За бранене - да, това е вярно. Българите не са били длъжни да служат във войската, макар че някои от тях са изпълнявали спомагателни функции, а значителна част от еничарския корпус се е състоял от мъже с български произход. Но все пак повечето български мъже не са загивали във войни и това се е отразило положително на
118
3
 
7
 
! Отговори
и днес още преди 9 месеца
мафиоти се съединяват с комунистите....Предателска държава сме!
117
8
 
1
 
! Отговори
Султана преди 9 месеца
До До Развитието /132/ Той 5 века ни хранеше и бранеше!Московските окупатори се сражаваха и биха с нашите турски бранители!Ние предадохме султана! Ще плачим за турските парцали!
116
2
 
5
 
! Отговори
До Развитието /132/ преди 9 месеца
Ти твърдиш, че късметът ни е бил в Турция и че при султана се е живеело по-добре. Просто няма как да се получи това в една теократична държава. Днес Турция е република, но някогашния д.у.х на теократична империя в някаква степен се е запазил. И сега наричат гя ур всеки не-мюсюлманин, като влагат в това название и презрение, и недоверие. Всяка теократична власт поставя лицата, изповядващи религии, различни от господстващата, в категорията "хора второ качество". Това не ни устройва.
115
6
 
3
 
! Отговори
срам-позор - Пловдив преди 9 месеца
Доброволно предадохме столицата на румелията - Пловдив.Самопревърнахме се във софийска провинция на България!
114
5
 
4
 
! Отговори
До Да ви е. майката преди 9 месеца
До 113 А бре фъкър, преди да псуваш всички наред, спомни си колко от столичните кметове от последните 77 години са родени и израснали в София. И не само кметовете. Цялата държавна върхушка през соца се състои от креатури, израснали във възможно най-бедните колиби в глухата провинция или в най-добрия случай - от бедняшките гета на някогашна София. На същия принцип беше и системата за прием с предимство в столичните ВУЗ-ове. Това е добре обмислена политика, сътворена не от нашите цър ву ланковци
113
8
 
1
 
! Отговори
развитието преди 9 месеца
Съединихме се за да се за да се разединим и пропуснем късмета си - Турция!
112
6
 
5
 
! Отговори
северняци, преди 9 месеца
Вън от Тракия!
111
6
 
1
 
! Отговори
през турско преди 9 месеца
До Родолюбец по-добре живяхме при Султана!
110
4
 
3
 
! Отговори
безумие преди 9 месеца
Съединението ни разедини! на шопи и тракийци! Дело на БКП
109
6
 
3
 
! Отговори
Румелиец преди 9 месеца
До ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ!Как северняци,шапи и власи се заселиха и управляват Филибето - Тракия!!!!!!