От полунощ влизат в сила новите противоепидемични мерки: Ето какви са те

Рестрикции са в сила до 31 октомври
Обновена: 7 сеп 2021 06:25 | 6 сеп 2021 23:00, Нели Христова
173
От полунощ влизат в сила новите  противоепидемични мерки: Ето какви са те
Снимка: БГНЕС

От 7 септември на територията на цялата страна влизат в сила по-строгите противоепидемични мерки, които целят забавяне темпа на разпространение на COVID-19, а от там по-малко хора в болница и по-малко смъртни случаи.

Според новите мерки, които вече ще действат на национално ниво, ресторанти, барове, игрални зали и казина ще могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина. Нощните заведения няма да работят. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат.

Фитнесите ще могат да използват 30% от местата си. С до 50% от капацитета си на закрито ще работят кина, театри, концертни и спортни зали. Сватби и кръщенета на закрито ще могат да се провеждат с до 30 гости.

Всички тези рестрикции са в сила до 31 октомври. Ако обаче персонал на съответен търговски обект е напълно ваксиниран, то обектът може да работи на 100% от капацитета си.

Представителите на ресторантьорския и хотелиерски бранш вече няколкократно изразиха несъгласието си с мерките. В различни градове на страната се провеждат протести от миналата седмица, а в сряда предстои и голям протест в София, за който участие заявиха и от транспортния сектор.

Ето и какво се въвежда със заповедта на министър Стойчо Кацаров от 7 септември:

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и не повече от 10 човека в помещение и носене на защитни маски.

2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

4. Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

5. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски.

6. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

7. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8. Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и с до 10 човека в помещение.

10. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

11. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска от персонала.

13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба, и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

16. Провеждането на събирания от частен характер се допуска с участието на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

17. Физическите и юридически лица - собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

18. На пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с хъл виджилант неутрон бластер става работата
139
1
 
1
 
! Отговори
? преди 2 години
Влизат за ОВче/населението което смята да ги спазва и да се ефтанизира , за нормалните свободни хора които разбират ,че тези мерки не са задължителни а препоръчителни нищо не е влизало от началото на тази ПЛАНдемия. Наредбата е под законова мярка която НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА и от нея не произлизат правни действия ! Айде чао пропагадна ексрементно кафява "медийке"
138
0
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Половинчати мерки,които няма да имат ефект за разпространението на вируса. Мислим за гласовете на изборите да не загубим,а не за народа. Половинчати мерки или правил нещо както трябва или не го правиш изобщо,но идват президентски избори нали,трябва да мислим за тях. Е сега се вижда кой е държавник и кой популист и мисли само за изборите. А,какво стана с онези дето гориха маски пред парламента и обясняваха,че маските са за да мълчим,нещо не се чуват,друга песен пеят май?
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на бас че ако отидеш сега в хепи и подобни места масите няма да са разместени по далеко и всичко ще си е по старому
136
1
 
9
 
! Отговори
до 165 преди 2 години
и аз не работя в този сектор, но само един пълен к р е Т е н може да каже такова нещо. Да не са само ресторанти, нещата са толкова навързани че ако имаше малко мозък щеше да го озъзнаеш
135
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хич не ми пука какви мерки влизат или излизат да му мислят крьчмари, хотелиери и темподобни измислени ***
134
2
 
3
 
! Отговори
Колко много преди 2 години
Народ изгина заради тебе *** колониална нацистка ....нема да има милост ...
133
0
 
2
 
! Отговори
И то една година преди 2 години
Си говорим за страшно много пари и умения и ресурси да ги събере за да го построи. И много труд много - някой биха казали това е игра - труд на вятъра, обаче аз казвам това е образователно възпитателен процес. И там в една битка трябваха сто други човека да го направят на скрап. И на тях малко им беше гадно - хората отрепали първия титан в ЕVE Duhhh. И тука е дребната подробност - на никой няма да му е тъжно за тебе нацистче гадно арийско допотопно самовлюбено. Чу ли Симеоне 2
132
0
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Ако обаче персонал на съответен търговски обект е напълно ваксиниран, то обектът може да работи на 100% от капацитета си.... Карат работодателите да вършат мръсната работа за тях... Весела зима са ни приготвили, НО ще видим чии глави са по-твърди...
131
1
 
1
 
! Отговори
Значи не е въпроса? преди 2 години
Дали ще те очистят Симеоне - това е 100 процентов факт. А станеш, а умря - ако не са екипа доктори около тебе си мъртъв за около десет минути. Едно нещо съм научил от две места - от Ганди и от Северна Европа. Първо от Северна Европа - съвременна Атлантида дето говорят на Исландски. Има една компания там ССР - те създадоха симулация на цяла галактика и вселена и могат да се строят космически кораби и най-силните им казват Титани. Значи цяла година и нещо мина докато се построи първия.Много трудно
130
0
 
2
 
! Отговори
Има съвременна преди 2 години
Поговорка - не се знае кой я е измислил дали е българин или от друг етнос - колкото по-късно, толкова по-мръсно.Цяла България си я повтаря за тебе Симеоне .... И за хората ти ... Защо ли? Сигурно е без причина! 7 милиона души от различни етноси да те мразят така нема да е щото си невинен, а защото така ти се иска Сорен.
129
0
 
1
 
! Отговори
Аз ви обяснявам: преди 2 години
Вие докато си лютите хората работят по въпроса с Абулурд 2 и то как работят само.Симеоне , Симеоне - страхливец си беше страхливец си остана. Ти си като ония страхливец дето забранил дуелите, че не били цивилизовани докато всъщност умирал от страх някой да му не лепне ръкавицата в лицето!
128
1
 
6
 
! Отговори
Стига преди 2 години
С тоя ковид !
127
0
 
2
 
! Отговори
Принципно: преди 2 години
Една фрегата не може и да одраска Минматар Хел или Минматар Фенрир - даже нема и да хаби ракетна за нея ще я отстреля с малокалибрено и то с един изстрел. Обачееее... Има една друга подробност една крузер правилно и умишлено целенасочен и с правилен риг и пилот може да му нанесе доста неприятна щета ...
126
11
 
12
 
! Отговори
AAA преди 2 години
Как може такава пародия. Такъв явен натиск от фарма индустрията. Кацаров сам знае че всички мерки са безсмислени ама как набързо си промени мнението. Хора трябва да се държим единни и протести до дупка! Имаме късмет че при нас са само 15% ваксинирани и сме силни.
125
1
 
0
 
! Отговори
То това е като: преди 2 години
Един EVE майтап - фрегата срещу Минматар Титан с пълно ядрено въоръжение!
124
3
 
0
 
! Отговори
Има разлика: преди 2 години
Едното е по-бавно от телефона ми, някой път с целия андроид и приложения е по-бавно от джобен калкулатор.Той прави едно нещо, ама го прави бързо-това прави уж много неща ама изчислителната мощ му не стига и не прави нищо.А екрана му е като вибратор - *** on, *** off!Натиснато,ненатиснато.Онова другото има 2400 степени на натиск. Процесор до i7, SDD HD-харда му е десет двадесет пъти по-бърз от вибратора и това е само харда, видеоускорител - анимация, видео, музикална обработка-швейцарски нож
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам издръжка от държавата и няма да работя!Иначе бунт!
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това няма да свърши скоро. Готвят и трета ваксина. Поне да оставят хората да работят.
121
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фабриките и те ли на 30% ще работят? Щото там никаква дистанция няма. Нагъчкани по производствените линии г*з до г*з. Кихат, кашлят, ***... там как седят нещата? Или дайте ша затваряме дребния и среден бизнес, при другите няма ковид.