От полунощ влизат в сила новите противоепидемични мерки: Ето какви са те

Рестрикции са в сила до 31 октомври
Обновена: 7 сеп 2021 06:25 | 6 сеп 2021 23:00, Нели Христова
173
От полунощ влизат в сила новите  противоепидемични мерки: Ето какви са те
Снимка: БГНЕС

От 7 септември на територията на цялата страна влизат в сила по-строгите противоепидемични мерки, които целят забавяне темпа на разпространение на COVID-19, а от там по-малко хора в болница и по-малко смъртни случаи.

Според новите мерки, които вече ще действат на национално ниво, ресторанти, барове, игрални зали и казина ще могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина. Нощните заведения няма да работят. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат.

Фитнесите ще могат да използват 30% от местата си. С до 50% от капацитета си на закрито ще работят кина, театри, концертни и спортни зали. Сватби и кръщенета на закрито ще могат да се провеждат с до 30 гости.

Всички тези рестрикции са в сила до 31 октомври. Ако обаче персонал на съответен търговски обект е напълно ваксиниран, то обектът може да работи на 100% от капацитета си.

Представителите на ресторантьорския и хотелиерски бранш вече няколкократно изразиха несъгласието си с мерките. В различни градове на страната се провеждат протести от миналата седмица, а в сряда предстои и голям протест в София, за който участие заявиха и от транспортния сектор.

Ето и какво се въвежда със заповедта на министър Стойчо Кацаров от 7 септември:

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и не повече от 10 човека в помещение и носене на защитни маски.

2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

4. Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

5. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски.

6. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

7. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8. Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и с до 10 човека в помещение.

10. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

11. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска от персонала.

13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба, и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

16. Провеждането на събирания от частен характер се допуска с участието на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

17. Физическите и юридически лица - собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

18. На пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видя се,че с мерки не става и само агонията се удължава.Трябва всички да се заразят за да се приключи!
119
0
 
1
 
! Отговори
Немо преди 2 години
25 000 от едно оборудване означава еднакви и като възможности и като потенциал.8000 са различни и с различни функционалност. Има разлика от дървен нож до стоманен солинген(примерно) какво можеш да с единия, какво с другия и колко му е скоростта или острието. Едно е да имаш в петстотин града солинген - все някой ще го захапе и ще му просветне. Друго е да имаш в 1300 населени места дървени ножове!
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как хората да имат доверие на лакеите, возили се на Жипката на Про стия. Защото не ги възприемат като лекари, а като полит-пропагандатори.Това е и причината повечето българи да бойкотират ваксинирането.
117
3
 
0
 
! Отговори
И ще го разпределим преди 2 години
Според спецификите на обучение - това е когато непокорния води - обаче така ще ги разпределим, че да няма училище, което да няма достъп от най-високия до най слабия калибър! Някъде повече, някъде по-малко!
116
2
 
0
 
! Отговори
Примерно: преди 2 години
Алфата и бетата са винаги в конфликт и в противоречие, колкото и да се сблъскват, който и да надделее. Алфата ще каже купуваме 25 000 таблета Бетата ще каже няма да купим ни един че нямаме пари. Гамата ще иска таблети само за себе си. Делтата ще каже само където е приложимо. Ламбдата ще каже няма да купим 25000 ще купим само 8000 за същите пари обаче от най-различни клас и калибър и ще гледаме и десет години са качествено оборудване което да можем да използваме и да е актив и пасив със стойност
115
0
 
1
 
! Отговори
2minutes to midnight преди 2 години
Е сега няма ли да има манифестация на девети септември?
114
1
 
1
 
! Отговори
Има типажи преди 2 години
Модели на поведение доказали се еволюционно в жестоката реалност - ламбдата например смесения модел на поведение е адаптивен, може да влиза и в други роли, когато това го налага. Но да води не му е в стила. Има много вътрешни проблеми нерешени преди да стигнеш до идеята каква, колко и колко различни технологии да използваш ... някой технологии и модели прилягат за определени индивидуалности типажи, други изобщо не помагат ...
113
2
 
0
 
! Отговори
Не трябва преди 2 години
Да се позволява на технократ да управлява. Поредния пример ще купим 25 000 таблета и ура решихме проблема.Нищо не си решил Нито тяхното самоопределяне нито способността да разпознават информацията-кое е простотия кое има нещо повече нещо важно нещо като нож за оцеляване в тая ситуация.Най-смислено са го решили прабългарите и спартанците на времето кой да води племето. Тоя дето най-може да ловува, да язди, да се бори, да намира храна-алфата Обаче ако другите не са на място...
112
2
 
0
 
! Отговори
А иначе другите преди 2 години
Технократа счита, че технологиите са по-важни от човека, че технологията някой неща може да ги прави по-добре от човека и в някой отношения в материалният свят е прав, обаче за технократа човека е заменяме.Непокорността - това са бившите роби на останалите,тези считани за по-долната раса от хора, тези които са се освободили от тях , презират ги дълбоко, обаче отстояват себе си когато се налага и затова са тежко въоръжени,но не технократски. Човека е важен , много важен. Демократичността-племе
111
5
 
0
 
! Отговори
И последно: преди 2 години
Християнската религия - нейното създаване и масово приемане е променила света и то не към добро. Тя е враждебна към различията и към различните гледни точки като кон с капаци не вижда накъде върви, но нейното отмиране трябва да се случи не насилствено както насилствено са покръствали или са ислямизирани. Трябва да стане с достъп до информация и образование, но не религиозно, а светско и самия факт с Вероучението трябва да ви стресне много. И затова ме е яд като някой използва МОН за дойна крава.
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото - Жан Пол Белмондо си е тръгнал от тоя несъвършен свят.
109
4
 
0
 
! Отговори
Та историята преди 2 години
В сериала беше - какво щеше да стане ако нацистите бяха спечелили войната и какъв щеше да е светът под нацистки флаг.Много е гадно като хората в България да преживееш тоя филм и гледаш българския флаг и герб с трите лъва и все едно гледаш да се вее свастика.Все едно тия хора се опитаха да върнат колониалния режим на Фердинант и третата българска държава дето всъщност е времето на социализма, а не времето на Фердинант. Да ама гоненията на интелигенция, смъртта на образованието, кражбите, убийства
108
2
 
1
 
! Отговори
То едно събитие преди 2 години
Поражда по себе си цяла динамична верига от събития. Не можем да предполагаме дали създаването и приемането на християнството като официална религия от Римската империя е фактор който е предопределил Инквизицията, изгарянията на кладите, кръстоносните походи, конкистите и реконкистите, колониалните и неоколониалните режими .... Но е било ключов фактор за тези събития, които са донесли славата на най-кървавата религия в света... Но ако не я бяха приели? Имаше един сериал за високия замък!
107
3
 
0
 
! Отговори
Аз съм честен човек преди 2 години
Смятам,че тези събития случили се преди 2021 години и в последствие променили до корен не само тяхната,но и цивилизованата съдба на другите народи и цивилизации особено на моя в никакъв случай не могат да се отричат-те са исторически факт,но да им се обръща повече внимание отколкото досега е напълно безмислено,тая глупост ще си отмре сама, когато и дойде времето и колкото повече навлиза информационната епоха той все повече идва.Записа наНатаняху беше краят му,лудостта в очите му от древна вражда
106
1
 
1
 
! Отговори
Аз ли? преди 2 години
Тяхната историческа съдба на Еврейте е резултат от египетска моноистична недемократична грешка за която обаче защо другите трябва да носят отговорност ... И защо нали тази хиперболизирано пропаганда надделява над местните вярвания и обичай е съвсем друг етнически въпрос ... В смисъл ако не се бъркат на останали може само да ги съжалявате, но при условие, че са на всяко гърне мерудия единственото, което цивилизования свят може да направи за да не повтаря стари грешки е пълното безразличие към тях
105
0
 
1
 
! Отговори
Мисълта ми е: преди 2 години
Че една лисица ще ти усети намеренията, ще ти усети емоцията, ще усети всичко това, което казваш без да го казваш! И изобщо не и дреме кво и говориш. Тя ще те усети на съвсем друго ниво ... Енергийно ниво, духовно ниво, резонансно ниво , ще те усети как се държиш с нея , какво и мислиш да и направиш ....Колкото за Израел и Еврейте смятам, че беше грешка Холокоста им, смятам, че беше грешка тяхното как да го кажем очерняне... Беше грешка и да им се дава ядрено оръжие .... Историческа съдба...
104
2
 
0
 
! Отговори
Опира въпроса преди 2 години
За антропоморфна илюзия за летоброене ... Кажи на една лисица на едно животинче примерно през 1204 година. Тя ще те разбере ама друг път ... Тя ще ти се зарадва ако и дадеш малко месце или таралеж също ще ти се зарадва на ядки или месце-ама никога мляко - таралежите имат лактозна непоносимост ....та идеята ми е, че на животинките - тоест другите природни духове на тая планета освен нас изобщо им не дреме дали месеца има 28 дни или че с тринадесет месеца по 28 дни няколко минути ще са непреброени
103
2
 
0
 
! Отговори
Та някъде през: преди 2 години
500 година се появила брилянтната възможност монотеистите да си го върнат на Рим по времето на *** *** Константин, което е било свързано с философията на Амарр - подтисничество чрез религия, йерархия и много така да се каже обединяващо звено - не беше толкова лошо копилето не требваше да го разпъваме на кръста, ще го боготворим вече. И докато политеизма пресъздава аспекти на природата като им дава антропоморфна форма, човекобога е Зайо Байо тип Бъгс Бъни и всичко за него е хиперболизирано
102
2
 
0
 
! Отговори
Каската преди 2 години
По-късно през 500 година от новата ера принципно не можем да се съгласим как да номерираме тия години, според някой това е пълна глупост за едно маловажно събитие касаещо две племена и Римската империя да определя календара на света и на цялото човечество за което Викингите имат смело предложение с 13 месеца всеки с по 28 дни и да отпадне високосната като незначително отклонение, което е по-добре да се губи отколкото отчита - но кое събитие ако не смъртта на м.е.л.е.з.а да е летоброенско начало
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Въпрос- Навремето на такива като като Алтерниращия им викахме, Авангарда на Партията. И тогава Партията им позволяваше да пътуват зад граница. Другите ги стреляха по границите или им искаха партийни сертификати и партийно решение. Същото бе и за постъпване на работа.