От полунощ влизат в сила новите противоепидемични мерки: Ето какви са те

Рестрикции са в сила до 31 октомври
Обновена: 7 сеп 2021 06:25 | 6 сеп 2021 23:00, Нели Христова
173
От полунощ влизат в сила новите  противоепидемични мерки: Ето какви са те
Снимка: БГНЕС

От 7 септември на територията на цялата страна влизат в сила по-строгите противоепидемични мерки, които целят забавяне темпа на разпространение на COVID-19, а от там по-малко хора в болница и по-малко смъртни случаи.

Според новите мерки, които вече ще действат на национално ниво, ресторанти, барове, игрални зали и казина ще могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина. Нощните заведения няма да работят. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат.

Фитнесите ще могат да използват 30% от местата си. С до 50% от капацитета си на закрито ще работят кина, театри, концертни и спортни зали. Сватби и кръщенета на закрито ще могат да се провеждат с до 30 гости.

Всички тези рестрикции са в сила до 31 октомври. Ако обаче персонал на съответен търговски обект е напълно ваксиниран, то обектът може да работи на 100% от капацитета си.

Представителите на ресторантьорския и хотелиерски бранш вече няколкократно изразиха несъгласието си с мерките. В различни градове на страната се провеждат протести от миналата седмица, а в сряда предстои и голям протест в София, за който участие заявиха и от транспортния сектор.

Ето и какво се въвежда със заповедта на министър Стойчо Кацаров от 7 септември:

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и не повече от 10 човека в помещение и носене на защитни маски.

2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

4. Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

5. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски.

6. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

7. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8. Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и с до 10 човека в помещение.

10. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

11. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска от персонала.

13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба, и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

16. Провеждането на събирания от частен характер се допуска с участието на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

17. Физическите и юридически лица - собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

18. На пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
8
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Видяхте ли някъде да пише заповед, заповядвам, закон, легални? Мерките са пожелателни. Въпроса е, дали ще се съгласите да ги спазвате? Плашат ме ковцете с маски, има нещо зловещо в тях. След 3 поколения в библията ще пише : И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде. И първото нещо което им даде, бе маска.
59
3
 
1
 
! Отговори
GOD преди 2 години
ИЗБРАНИТЕ СА В ЕС И САЩ. ЗА ДРУГИТЕ - НЯМАМ ПОВЕЧЕ АНГАЖИМЕНТ КЪМ ТЯХ. НЕ СТАВАТ.
58
2
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Тия цифри как се сменят тъй...До 60 ти писах
57
3
 
2
 
! Отговори
GOD преди 2 години
ТОВА Е ПЛАН ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ЕСТЕСТВЕН ОТБОР ПО ПРИЗНАК ИНТЕЛИГЕНТНОСТ И ЕМПАТИЯ, НАРЕЧЕН КОВИД 19.
56
3
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
58 ти си свободен да напуснеш строя))И свободно да крачиш към затора.
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради политиците не ходим на избори! Заради поповете не ходим на църква! Заради генералите мразим армията! Само едни бармани ни останаха
54
2
 
3
 
! Отговори
GOD преди 2 години
ЩЕ ВИ РЕДУЦИРАМ ДО 1МЛРД. И ЩЕ ОСТАВЯ САМО ДЕЦАТА НА ЧИТАВИТЕ. БЛАГОДАРЕТЕ НА АЛЧНАТА СИ, ...ПА И ЛАКОМА ПОРОДА.
53
1
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Аз съм свободен да не крада, аз съм свободен да не убивам, аз съм свободен да не вземам твоята свобода.Аз съм свободен да пазя мен семейството си и ако служа Родината си. Свободен съм да съхраня и пазя ценностите и традициите на културната ни идентичност. Ако куче нападне детето ти, няма ли да го спреш и да пазиш детето си? Ще отнемеш свободата на кучето, но ще запазиш живота и здравето на детето ( примерно)Така е и с държавата
52
2
 
1
 
! Отговори
GOD преди 2 години
ТОВА НЕ Е ПЛАН НА БИЛ ГЕЙТС. ТОВА Е МОЯТ ПЛАН. ДА ВИ НАМАЛЯ, ЗАЩОТО САМО ВРЕДИТЕ.
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това ли свобода? Прекратиха мача Бразилия - Аржентина заради COVID-19 в ocнoвaтa им e рeшeниeтo нa брaзилcкитe мeдицинcки влacти дa ce нaмecят, кaтo пoпрeчaт нa учacтиeтo в мaчa нa aржeнтинцитe, дoшли oт Вeликoбритaния. Тoвa ca Eмилиaнo Мaртинec, Eмилиaнo Буeндия, Джoвaни Лo Ceлco и Криcтиaн Рoмeрo. според мен е гавра с народа
50
3
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Ролята на политиците е да работят в името на отечеството ни, те са ни слуги. Министър означава слуга на народа. Кой от всички ни слугува??? Тия,които ни разделят, убиват хората, убиват мечтите им, те са за затвора.И затвора е шанс да се поправят..Ще завърша с думи на Сократ:"АКО МОЯТА СВОБОДА НЕ ПРЕЧИ НА ТВОЯТА СВОБОДА, ТО ТОВА Е ИСТИНСКА СВОБОДА"
49
5
 
5
 
! Отговори
ваксаджия преди 2 години
до 21,=Ваксинирайте се, за да работите! Няма кой да ви остави да умират хората= Как да няма кой? Главния ваксър и финансиращ тия ваксини, Бил Гаец! Неговата цел е населението на планетата да се намали поне 3 пъти в близките години. Има си и видео за това интервю. При това не навсякъде е така, не лъжи. В Швеция никога не са носени маски, никога локдауни, дискриминация, уволнения на тези които не вярват на точно тия ваксини. Иначе и аз си сложих вазелина..ваксина де, за привилегии, като теб!
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бонго Бонго не бонго ти не си свободен свободни са тези които ти заповядват тези мерки и те правят на майймунка ти си подчинен не си свободен те имат фин ресурс да правят тези неща ти нямаш и затова не си свободен и нищо не зависи от теб ти си го разбрал и доброволно си отишъл да те надупчат а ние се дърпаме ние сме свободни
47
5
 
5
 
! Отговори
Сержант от запаса преди 2 години
Така е! Доста нашенци бъркат свободата със свободията. Оттам тръгват всички проблеми.
46
2
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Свободата е да се изразиш, да твориш, да градиш, да живееш в мир със себе си и доколкото може и със съседа.Но свободата не е да манипулираш прав си, не една ти се налагат прав си,свободата е още правила,които ни пазят живота,здравето и идентичността.Всеки от вас е уникален и няма копие, но правилата са за да ни помагат да живеем заедно в мир и хармония.
45
5
 
11
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Радвам се, че министър Кацаров най-накрая се зае с цел вдигане броя на ваксинираните, с него сме се разбрали, че поне 90% от българите трябва да се боднат с моите инжекции. Искам да предупредя ваксинираните да внимават когато преминават покрай линии за високо напрежение, трафопости, големи магнити или антени на мобилни оператори понеже има малък дефект в чипа, инжектиран в тях и той може да даде накъсо. Ваксинираните не трябва да излизат при гръмотевични бури защото чипът привлича мълнии.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой ще брои и смята капацитета на заведения кина и т н. Колко мислите ще се спазват тия квадратури. Само глупости.колкото да покажат че извършват дейност
43
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бОли ме какви са, и без това няма да ги спазвам
42
2
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
38 благодаря,че попита!Преди 2007 на година, пътувах до Украйна, голям зор беше за визата, мизерията която там видях като се прибрах целувах счупения асвалт на Дуранкулак. Едва ли ти се чете мизерията там.И като заминах след 2007 като влязохме в ЕС, без виза, само с личната карта, НЕМОЖЕШ да разбереш какво облекчение е това. И каква свобода.С мойто селско мислене си мислех,че до магазина трябва да съм много як с адидаса)) , там никой не го вълнува как си облечен, как изглеждаш. Огромна е разлик
41
4
 
9
 
! Отговори
asd преди 2 години
а кога ще спрат главния Ковид инкубатор, а именно градския транспорт. Защо там не се вземат никакви мерки и в метро, рейсове, трамваи и тролеи хората се тъпчат като сардини без никаква ДИСТАНЦИЯ?