След крато боледуване си отиде журналистът Борислав Дионисиев

Той е една от легендите на прехода
6 сеп 2021 16:11, Нели Христова
35
След крато боледуване си отиде журналистът Борислав Дионисиев

Днес, след кратко боледуване е починал известният бизнесмен и журналист Борислав Дионисиев, става ясно от публикации на негови близки и приятели в социалните мрежи.

"Сбогом, Боре! Ще те помним дълго и с много добро! R.I.P.", написа Мааксим Бехар. "Сбогом, Боре! И животът сам си го избра, и датата, на която да го напуснеш. Ще ни липсваш", сбогува се с него Гергана Паси.

Борислав Дионисиев е една от легендите на прехода. Той е член е на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб "Възраждане" от основаването на сдруженията, съответно през 1993 и 2001.

Дионисиев е роден в София на 27 юли 1947 г. Възпитаник е на Английската гимназия в София. Завършва "Външна търговия" във Висшия икономически институт "Карл Маркс".

Започва кариерата си в Института за съвременни социални теории към АОНСУ, където е от 1975 до 1981 г. Специализира в Университета на Осло, Норвегия, през 1979 г. е журналист е в сп. "Отечество" от 1981 до 1989 г.

Докато е в Лондон и работи по статия, получава предложение от гръцкото семейство Вардиноянис, чието богатство се изчислява на $8 млрд., да представлява техните интереси в Източна Европа. Така от новото представителство на Вардиноянис във Виена Дионисиев представлява гръцката фамилия за страните от бившия СССР през 1989-1991 г.

В България участва в първия опит за приватизация на Булбанк, в който Вардиноянис не печели заради по-ниска оферта на първи кръг. Впоследствие търгът е отменен и Дионисиев се разделя с гръцката фамилна групировка.

Впоследствие Борислав Дионисиев се превръща в инвеститор в разни сектори на българската икономика. Намесва се в българския бизнес с дистрибуция на горива, първоначално работейки с държавната тогава "Петрол", а през 1992 създава собствена верига бензиностанции "Булвария холдинг". По различно време Дионисиев има дялове във "Варко", "Балкантурист", "Електроимпекс", "Елфарма", "Софарма", "Машиноекспорт", "Електромашинари холдинг" и "Булярд".

Член е на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб "Възраждане" от основаването на сдруженията (съотв. 1993 и 2001).

През януари 2005 г. той е назначен за почетен консул на Малдивите в България със седалище в София

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко още легенди имат сметки със св.Петър, ехеее
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Борислав Дионисиев е една от легендите на прехода."
1
20
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
БОГ да го прости ЧОВЕКЪТ